Page 34 - Linux_7

Basic HTML Version

το
κρασί
στο
εστιατόριο
FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
34
Ιταλία κατείχαν μαζί το 58%
των εξαγωγών παγκοσμίως,
ποσοστό που το 2008 είχε πέ-
σει στο 34%. Την ίδια περίοδο
οι εξαγωγές της Ισπανίας αυ-
ξήθηκαν από το 11% στο 19%
και της Αυστραλίας από το 1%
στο 8%. Το 2010 η Γαλλία εξα-
κολουθεί να είναι πρώτη στις
εξαγωγές κατά αξία, ενώ η Ιτα-
λία είναι η χώρα με τις περισ-
σότερες εξαγωγές σε ποσότη-
τα (το 21% όλων των εξαγόμε-
νων κρασιών είναι ιταλικά). Την
Ιταλία σε ποσότητα εξαγωγών
ακολουθούν η Ισπανία με 17%
(και με συνεχώς αυξανόμενους
ρυθμούς), η Γαλλία με 14%
(από 17% το 2008), η Αυστρα-
λία με 8%, η Χιλή με 7%, η Αμε-
ρική με 4%, η Νότια Αφρική και
η Γερμανία με 4%, ενώ τη δε-
κάδα συμπληρώνουν η Αργε-
ντινή και η Πορτογαλία. Η Νέα
Ζηλανδία βρίσκεται στην 11η
θέση, με ποσοστό 1,4% των
εξαγωγών παγκοσμίως, με μό-
λις 330 εκατομμύρια λίτρα πα-
ραγωγής, που σημαίνει ότι η
συντριπτική πλειοψηφία των
κρασιών που παράγονται, εξά-
γονται. Οι κυρίαρχες εισαγωγι-
κές χώρες είναι αυτές που
έχουν υιοθετήσει πρόσφατα οι-
νική κουλτούρα. Αυτό περιλαμ-
βάνει και τις χώρες όπου πα-
ραδοσιακά καταναλώνονταν
άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως
η μπύρα και τα αποστάγματα.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας
κρασιού είναι η Γερμανία, με
μεγάλη αύξηση των εισαγωγών
από το 1990, παίρνοντας μεγά-
λο μερίδιο από την αγορά της
μπύρας. Το ίδιο ισχύει και στο
Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη
μεγαλύτερη εισαγωγική χώρα.
Στην τρίτη θέση είναι η Αμερι-
κή και ακολουθούν η Γαλλία, η
Ρωσία, η Ολλανδία, ο Κανα-
δάς, η Ιταλία και η Δανία.
Η ελληνική εμπειρία
Το κύριο χαρακτηριστικό την
ελληνικής οινοβιομηχανίας εί-
ναι η διακίνηση μεγάλης ποσό-
τητας κρασιού σε χύμα μορφή.
Εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό
αγγίζει το 65% της συνολικής
παραγωγής και αναμένεται να
αυξηθεί λόγω της στροφής με-
γάλης μερίδας καταναλωτών
που αγόραζε εμφιαλωμένο
κρασί προς το οικονομικότερο
χύμα κρασί. Σήμερα δραστη-
ριοποιούνται περισσότερα από
600 ιδιωτικά οινοποιεία και 40
συνεταιρισμοί που εκμεταλλεύ-
ονται τη σταφυλοπαραγωγή
από περισσότερα από 730 χι-
λιάδες στρέμματα αμπελώνων.
Οι εμπορικές ετικέτες ξεπερ-
νούν τις 2.600. Σύμφωνα με το
Υπουργείο Γεωργίας, στην
Ελλάδα το 2010 παράχθηκαν
310 εκατομμύρια λίτρα έναντι
336 το 2009 και 387 το 2008
(πίνακας 1)
. Σημειώνεται, δη-
λαδή, μείωση της παραγωγής
κατά 19% από το 2008. Η μείω-
ση αυτή οφείλεται κυρίως στο
πρόγραμμα εκρίζωσης αμπε-
λώνων της Ευρωπαϊκής Ένω-
σης και όχι τόσο στη μειωμένη
ζήτηση λόγω των οικονομικών
δυσχερειών. Το 65% αυτής της
παραγωγής αφορά σε λευκά
κρασιά, το 31% σε ερυθρά και
το υπόλοιπο 3% σε ροζέ.
Οι Έλληνες την περίοδο
2009-2010 κατανάλωσαν 325
εκατομμύρια λίτρα κρασιού,
11% παραπάνω από τη διετία
2008-2009, οπότε καταναλώθη-
καν 292 εκατ. λίτρα
(πίνακας
2).
Την ίδια περίοδο η κατά κε-
φαλήν κατανάλωση ήταν 31 λί-
τρα ανά κάτοικο και 43 λίτρα
ανά καταναλωτή, αυξημένη κα-
τά 10,8% από την περίοδο
2009-2010.
Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες
δεν έχουν μειώσει την κατανά-
λωση κρασιού, αλλά ξοδεύουν
λιγότερα αγοράζοντας φθηνό-
τερα κρασιά, για να αντιμετωπί-
σουν την οικονομική κρίση.
Ώθηση στην
εισαγωγή οίνου
στην Ελλάδα
Τα εισαγόμενα κρασιά κατα-
λαμβάνουν μερίδιο 3,5% της
εγχώριας αγοράς. Από το 2000
μέχρι το 2010 παρατηρούνται
μεγάλες διακυμάνσεις στις ει-
σαγωγές οίνων. Η υιοθέτηση
του ευρώ (
) ως νομίσματος
της χώρας και η διοργάνωση
των Ολυμπιακών Αγώνων έδω-
σαν ώθηση στις εισαγωγές. Το
2005 παρατηρείται μεγάλη μεί-
ωση στις εισαγωγές, που επα-
νέρχονται στα επίπεδα του
2004, το 2008. Εδώ η οικονομι-
κή κρίση επηρεάζει ξεκάθαρα
Πίνακας 1
Η εξέλιξη της ελληνικής οινοπαραγωγής
την περίοδο 1990-2010
Έτη Σύνολο ελληνικής
Μεταβολή
οινοπαραγωγής
ανά έτος
σε 1.000 HL
1990 3.526
-
1991 4.016
13,9
1992 4.050
0,85
1993 3.392
-16,25
1994 3.051
-10,05
1995 3.850
26,19
1996 4.109
6,73
1997 3.987
-2,97
1998 3.826
-4,04
1999 3.680
-3,82
2000 3.558
-3,32
2001 3.477
-2,28
2002 3.098
-10,9
2003 3.864
24,73
2004 4.295
11,15
2005 4.093
-4,7
2006 3.900
-4,72
2007 3.511
-9,97
2008 3.868
10,17
2009 3.365
-13
2010 3.100
-7,88
Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας