O
ι στατιστικές επιβεβαιώνουν τις θεωρίες και δείχνουν
το δρόμο στους επαγγελματίες. Τέσσερις στους δέ-
κα κατοίκους των αστικών κέντρων καταναλώνουν
σε καθημερινή βάση street food... Το Food Service
πραγματοποίησε σχετικό ρεπορτάζ και παρουσιάζει
τη νέα τάση που με γοργούς ρυθμούς φθάνει και στην Ελλάδα.
Το πρώτο και μάλλον πιο καίριο ερώτημα το οποίο πρέπει να
απαντηθεί, είναι η σημασία του όρου street food.
Ουσιαστικά, αναφέρεται στα εδέσματα και στα γεύματα τα
οποία καταναλώνονται σε εξωτερικούς χώρους (πεζοδρόμια,
πάρκα) και έχουν μικρή διάρκεια προετοιμασίας και κατανάλω-
σης. Επίσης, ένα χαρακτηριστικό του street food είναι ότι τα εδέ-
σματα της κατηγορίας τα επιλέγουν οι καταναλωτές όταν βρί-
σκονται σε κίνηση (π.χ., στο μεσημεριανό διάλειμμά τους στο
χώρο εργασίας τους).
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πολύ συχνά συγχέεται ο όρος
street food με τον όρο snack.
Η διεθνής επισιτιστική αγορά επισημαίνει ότι τα snacks είναι
κυρίως προϊόντα τα οποία παράγει η βιομηχανία τροφίμων και
προσλαμβάνονται δύο με τρεις ώρες πριν ή μετά το κυρίως γεύ-
μα σε συνδυασμό με κάποιο ρόφημα.
Τα σημεία πώλησης
Όσον αφορά στα σημεία πώλησης όπου διατίθεται το street
food, αυτά είναι συχνά μετακινούμενα και εμφανίζονται όπου προ-
καλείται παροδικά συνωστισμός, για παράδειγμα, σε φεστιβάλ,
αθλητικά γεγονότα, παραλίες και εθνικές οδούς.
Θρεπτική αξία
Τα εδέσματα τύπου street food είναι μικρά γεύματα πλούσια σε
λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες χρεώνονται
αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας βάσει επιστημονικών ερευνών,
θα πρέπει να τονιστεί ότι σημασία δεν έχει τόσο το τι καταναλώνε-
ται, αλλά το πόσο. Μέχρι πρόσφατα μεγάλη μερίδα καταναλωτών
θεωρούσε ότι το street food είναι το junk food (σκουπίδια), κάτι
που οφείλεται στη μη ύπαρξη κανόνων υγιεινής από τους ιδιοκτή-
τες. Αν και η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί, τα εδέσματα εμπλου-
τίστηκαν με ποικιλία τροφίμων, όπως λαχανικά.
Πολιτική καταστημάτων
Στην Αμερική στόχος των μεγάλων αλυσίδων γευμάτων τύπου
street food είναι η ολοκληρωμένη πώληση. Ειδικότερα, οι πωλητές
αποσκοπούν στο να ωθήσουν τον καταναλωτή να αγοράσει περισ-
Οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας σε συνδυασμό με τις
κοινωνικοοικονομικές μεταβολές συντελούν στην αλλαγή των
διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών. Έτσι, τα γρήγορα, οικονομικά,
αλλά και υγιεινά μικρά γεύματα βρίσκουν συνεχώς νέους υποστηρικτές.
Η μαζική εστίαση
βγαίνει
“στους δρόμους”
Street Food
FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
36
cover story