Page 52 - Linux_7

Basic HTML Version

Μία νέα, πολλά υποσχόμενη είσοδος
στα διεθνή μαγειρικά δρώμενα είναι η ελ-
ληνικής καταγωγής Maria Benardis, μόνι-
μη κάτοικος Αυστραλίας. Η εφοριακός,
που σε μία εκκλησία της Μυκόνου, όπως
λέει η ίδια, αποφάσισε να εγκαταλείψει
το μέχρι τότε επάγγελμά της και να ακο-
λουθήσει το Greekalicious όνειρό της για
τη μαγειρική, διοργανώνει γαστρονομι-
κές περιηγήσεις Αυστραλών στην Ελλά-
δα, έχει δική της εκπομπή σε αυστραλια-
νά τηλεοπτικά δίκτυα, έχει διακριθεί με
διεθνή βραβεία για τη συγγραφή βιβλίων
μαγειρικής και ετοιμάζεται να ζήσει το
αμερικανικό όνειρο.
Τι κάνει μία Ελληνίδα στην Αυ-
στραλία;
Oι Έλληνες στην Αυστραλία είναι ιδι-
αίτερα ενθουσιώδεις με την πατρίδα
τους και κάνουν πολλά ελληνικά πράγ-
ματα, προκειμένου να αισθάνονται συν-
δεδεμένοι με αυτή. Έτσι, οι Έλληνες
της Αυστραλίας διοργανώνουν και συμ-
μετέχουν σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις
με θέμα την Ελλάδα, πηγαίνουν στην εκ-
κλησία και, φυσικά, μαγειρεύουν πληθώ-
ρα καταπληκτικών ελληνικών φαγητών.
Στην ιστοσελίδα σας (www.greek
alicious.com.au) αναφέρετε ότι
μελετάτε πολύ για την αρχαία ελ-
ληνική κουζίνα και ταξιδεύετε συ-
χνά στην Ελλάδα. Ποια είναι τα
αποτελέσματα των γαστρονομι-
κών σας αναζητήσεων τόσο από
τα ταξίδια σας στην Ελλάδα όσο
και από τη μελέτη σας στα αρχαιο-
ελληνικά κείμενα;
Με ενδιαφέρει πολύ η αρχαία ελλη-
νική κουζίνα, οι σοφοί και οι φιλόσοφοι
της εποχής, τους οποίους ο μοντέρνος
κόσμος έχει λησμονήσει ή αγνοεί. Η
αποστολή μου είναι να συμβάλω στην
αναβίωσή τους, αλλά και να παρακινή-
σω τους σημερινούς ανθρώπους να
ασχοληθούν ξανά μαζί τους. Το δεύτε-
ρο βιβλίο μου έχει αυτή ακριβώς την
αποστολή.
Για παράδειγμα, πολλοί δεν γνωρί-
ζουν ότι όταν οι αρχαίοι Έλληνες πα-
ρασκεύαζαν ψωμί, κύπελλα ή πιάτα,
τους έδιναν στρόγγυλο σχήμα επειδή
θεωρούσαν ότι έτσι βοηθούν να κυλά
ομαλά η θετική ενέργεια! Όταν πραγ-
ματοποιώ τα γαστρονομικά μου ταξίδια
στην Ελλάδα, εντυπωσιάζομαι από το
μεγάλο αριθμό των διαφορετικών πιά-
των που παρασκευάζονται στα νησιά
αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, τα
οποία δεν μπορείς να τα συναντήσεις
σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Αξίζει να αναφέρω ότι, ενώ υπάρχουν
εκατοντάδες είδη ελληνικής σαλάτας
και πίτας στις κουζίνες όλου του κό-
σμου, ακόμη και σήμερα η ελληνική
παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα προ-
σφέρεται με λάθος συστατικά. Στην
Αυστραλία συναντάμε πίτες με κιμά, με
τυρί ή με σπανάκι, αλλά έχουμε ξεχά-
σει τη μανιταρόπιτα των Γρεβενών, την
ντοματόπιτα της Σαντορίνης ή την
κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου.
FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
52
``
``
Η κρίση θα αφυπνίσει τους Έλληνες
συνέντευξη
Maria
Benardis
στη
Μάγδα Πειστικού
'
'
Εντυπωσιάζομαι από το
μεγάλο αριθμό των
διαφορετικών πιάτων
που παρασκευάζονται
στην Ελλάδα.