Το Greekalicious τι είναι ακρι-
βώς;
Πρόκειται για μία επιχείρηση την
οποία ξεκίνησα αρχικά θέλοντας να ακο-
λουθήσω το πάθος μου για την ελληνική
κουζίνα, αλλά και επειδή συνειδητοποίη-
σα την ύπαρξη ενός κατά κάποιον τρό-
πο κενού στην εκπαίδευση στην ελληνι-
κή κουζίνα, κουλτούρα και παράδοση.
Επίσης, ήθελα να μοιραστώ με τον κό-
σμο την ελληνική κουζίνα και τις σοφίες
της. Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του
2004, όταν βρισκόμουν σε μία εκκλησία
στη Μύκονο. Ήταν κάτι σαν επιφοίτηση.
Αποφάσισα να εγκαταλείψω τη δουλειά
που είχα μέχρι τότε, αυτή της εφορια-
κού, και να ακολουθήσω την αγάπη μου
για την ελληνική κουζίνα, αλλά και οτι-
δήποτε ελληνικό. Το Greekalicious με τα
χρόνια επεκτάθηκε και σήμερα περιλαμ-
βάνει γαστρονομικές περιηγήσεις στην
Ελλάδα, συγγραφή βιβλίων μαγειρικής,
καθώς και εταιρεία catering.
Αναφερθήκατε στη διοργάνωση
εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων
με θέμα την ελληνική κουζίνα. Τι
περιλαμβάνουν αυτά τα σεμινά-
ρια και σε ποιους απευθύνονται;
Η φιλοσοφία του Greekalicious είναι
να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους στο
να δημιουργούν πιάτα απλά με πρώτες
ύλες, οι οποίες καλλιεργούνται με φιλο-
περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Επίσης,
εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους στο πώς
να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζω-
ής, υιοθετώντας αρχαίες ελληνικές δια-
τροφικές συνήθειες, καθώς και θετική
στάση απέναντι στην ίδια τη ζωή. Στα
μαθήματα μαγειρικής μοιράζομαι με
τους συμμετέχοντες ιστορίες από την
αρχαία Ελλάδα και τους παροτρύνω να
μαγειρεύουν ακολουθώντας τες.
Μπορείτε να μας αναφέρετε ένα
παράδειγμα;
Δεν μετράμε τις ποσότητες των υλι-
κών μας όταν μαγειρεύουμε. Αντίθετα,
σε όλη τη διαδικασία μας καθοδηγούν η
ενέργειά μας και οι αισθήσεις μας. Απο-
τέλεσμα αυτού είναι οι άνθρωποι να
αποχωρούν από την αίθουσα στο τέλος
του μαθήματος γεμάτοι αυτοπεποίθηση.
Η διάρκεια των μαθημάτων φθάνει τις
τρεις ώρες, στις οποίες μαγειρεύουμε,
δοκιμάζουμε, γευματίζουμε και συζητά-
με ή αφηγούμαστε προσωπικές ιστο-
ρίες. Αυτό που επιθυμώ για τους μαθη-
τές μου είναι να υιοθετούν μία οικολογι-
κή και όχι εγωιστική στάση απέναντι στη
μαγειρική (eco not ego approach).
Πιστεύετε ότι η ελληνική κουζίνα
μπορεί να κυριαρχήσει στο διε-
θνή γαστρονομικό στίβο;
Ναι, φυσικά και το πιστεύω! Άλλωστε,
από την Ελλάδα ξεκίνησαν όλα. Στην
Ελλάδα ξεκίνησε η παρασκευή κρασιού,
ελαιολάδου, ζυμαρικών, ψωμιού, ακόμη
και της πίτσας ή τα λαζάνια, τα οποία
πολλοί συνδέουν με την ιταλική κουζίνα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η λέξη Γαστρονομία
προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και
σηματοδοτεί τη σχέση των αισθήσεων
με την τροφή.
Ποια είναι η άποψή σας για τους
Έλληνες chef και τα ελληνικά
εστιατόρια;
Προσωπικά, δεν μου αρέσει να κρίνω.
Όμως θα πω ότι Έλληνες chef που ερ-
γάζονται σε επιχειρήσεις στην Αυστρα-
λία, είναι αναγκαίο να ταξιδέψουν πίσω
στην Ελλάδα και να μελετήσουν, ώστε
να κατανοήσουν καλύτερα τη δική τους
κουζίνα και να ξεφύγουν από τα συνηθι-
FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
53
'
'
η ελληνική κουζίνα μπορεί να κυριαρχήσει
στο διεθνή γαστρονομικό στίβο. Άλλωστε, από
την Ελλάδα ξεκίνησαν όλα.