Page 61 - Linux_7

Basic HTML Version

εστιατόριο στην περίοδο της
κρίσης. Αν δούμε αναλυτικά
τον τρόπο λειτουργίας αυτών
των ιστοσελίδων, θα παρατηρή-
σουμε μερικές αρνητικές συνέ-
πειες, όπως οι ακόλουθες:
Προκαλούν περισσότερες
δαπάνες:
Με τις μεγάλες εκ-
πτώσεις και την προμήθεια
που καταβάλλουν οι επιχειρή-
σεις στις ιστοσελίδες, ο πραγ-
ματικός τζίρος είναι συχνά πο-
λύ μικρότερος από τα πραγ-
ματικά κόστη των πρώτων
υλών και του προσωπικού του
εστιατορίου ανά ημέρα. Άρα
ακόμα και με μεγάλη ροή πε-
λατών είναι πιθανό στο τέλος
της προσφοράς να μην βγει
κερδισμένη η επιχείρηση.
Αλλοιώνουν την εικόνα της
επιχείρησης:
Με τις μεγάλες
εκπτώσεις που απαιτούν οι
ιστοσελίδες προσφορών,
υπάρχει ενδεχόμενο να μειω-
θεί η εκλαμβανόμενη αξία
του εστιατορίου στο μυαλό
του καταναλωτή, ειδικά σε
εστιατόρια που είναι ακριβά
και στοχεύουν στην πελατεία
μέσης και ανώτερης κοινωνι-
κής τάξης. Ακόμη, εάν οι εκ-
πτώσεις είναι συχνές, υπάρ-
χει ο κίνδυνος να εκπαιδευ-
θούν οι πελάτες να περιμέ-
νουν την επόμενη προσφορά
για να επισκεφθούν τους χώ-
ρους εστίασης.
Προσελκύουν λάθος πελά-
τες:
Είναι συχνό φαινόμενο οι
πελάτες που χρησιμοποιούν
τα εκπτωτικά κουπόνια να εί-
ναι πελάτες της μίας φοράς,
να εκμεταλλεύονται τη με-
γάλη έκπτωση και να μην έρ-
χονται ξανά στο εστιατόριο.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό
για κάθε επιχείρηση που, για
να επιβιώσει, πρέπει να κτίσει
ένα σταθερό πελατολόγιο. Η
θεωρία του μάρκετινγκ μας
διδάσκει ότι είναι πιο ακριβό
το να βρεις έναν νέο πελάτη,
αλλά όμως πιο φθηνό να δια-
τηρήσεις έναν υπάρχοντα.
Δημιουργούν προβολή μι-
κρής διάρκειας:
Η μέγιστη
προβολή (σε επίπεδο διαφή-
μισης) που θα κερδίσει ένα
εστιατόριο, όπως και κάθε
επιχείρηση στα sites προ-
σφορών, είναι μικρής διάρ-
κειας, δηλαδή μερικών ημε-
ρών. Αυτό συμβαίνει καθώς
νέες προσφορές τρέχουν και
η προσφορά της επιχείρησης
κατεβαίνει πιο χαμηλά στις
αναζητήσεις. Έτσι δεν μεγι-
στοποιείται αρκετά η προβο-
λή του εστιατορίου.
Προστατεύουν τα στοιχεία
των πελατών:
Ο πελάτης ανή-
κει στην ιστοσελίδα και όχι
στο εστιατόριο. Οι εκπτωτικές
ιστοσελίδες, συνήθως, δεν δί-
νουν τα e–mails και τα στοι-
χεία των καταναλωτών που
αγόρασαν την προσφορά της
συγκεκριμένης επιχείρησης
για τη διασφάλιση των προ-
σωπικών δεδομένων και της
ιδιοκτησίας του πελατολογί-
ου. Έτσι, δυσκολεύει η άμεση
επικοινωνία με αυτήν την πε-
λατειακή βάση, ώστε να επι-
βραβευτεί μία μελλοντική επί-
σκεψη στο εστιατόριο. Είναι
κοινώς αποδεκτό ότι το πιο
σημαντικό εργαλείο σε μία
επιχείρηση, πόσο μάλλον σε
ένα εστιατόριο που η εμπειρία
του πελάτη μετράει από την
αρχή μέχρι το τέλος, είναι ένα
πλήρες πελατολόγιο!
Πλήττουν το ηθικό των σερ-
βιτόρων:
Πολλοί υπάλληλοι
στο service των εστιατορίων
που έλαβαν μέρος σε ιστοσε-
λίδες προσφορών, δήλωσαν
ότι οι πελάτες των κουπονιών
αφήνουν πολύ μικρά φιλοδω-
ρήματα. Τα φιλοδωρήματα
είναι ένα σημαντικό και ανα-
πόσπαστο μέρος της αμοι-
βής των υπαλλήλων. Ειδικά
σήμερα που οι μισθοί μειώνο-
νται, κάθε έξτρα έσοδο ανα-
πτερώνει το ηθικό κάθε εργα-
ζόμενου.
Προσφορές για
επιχειρήσεις…
Όμως δεν είναι όλα αρνητι-
κά στη χρήση των ιστοσελί-
δων. Αντίθετα, οι εκπτωτικές
ιστοσελίδες παρουσιάζουν
πληθώρα πλεονεκτημάτων για
τις επιχειρήσεις, όπως είναι τα
ακόλουθα:
Φέρνουν νέους πελάτες στο
εστιατόριο:
Με τη διαφήμιση
και την ξαφνική προβολή, νέ-
οι πελάτες που δεν έχουν δο-
κιμάσει τα πιάτα και τις γεύ-
σεις έχουν τη δυνατότητα να
το επισκεφθούν. Το κόστος
εδώ, για να έρθει ένας νέος
πελάτης στο εστιατόριο, εί-
ναι σαφώς πολύ μικρό σε
σχέση με τις άλλες διαφημι-
στικές μεθόδους. Το να έρθει
ο πελάτης είναι το εύκολο σε
αυτή την περίπτωση. Το μυ-
στικό είναι το service, η ατμό-
σφαιρα και το μενού να τον
μαγέψουν και να τον κάνουν
μόνιμο θαμώνα του χώρου!
Φέρνουν άμεσα χρήματα
στο ταμείο:
Είναι το μοναδι-
κό μέσο στο οποίο φαίνεται η
απόδοση της διαφήμισης
άμεσα, εντός λίγων ημερών.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι πε-
λάτες προπληρώνουν για να
αγοράσουν το κουπόνι. Σε
όλες τις άλλες διαφημιστικές
μεθόδους η απόδοση στον
τζίρο δεν φαίνεται τόσο άμε-
σα, καθώς ο πελάτης δεν κά-
νει κράτηση στο εστιατόριο
από τη διαφημιστική προβο-
λή. Στις εκπτωτικές ιστοσελί-
δες μπορεί ο επιχειρηματίας
του εστιατορίου να δει άμεσα
τι τζίρο μπορεί να αποκομίσει.
Έχουν ελάχιστο κόστος:
Εί-
ναι το μοναδικό διαφημιστικό
μέσο που δεν χρειάζεται να
προπληρώσει ο επιχειρη-
ματίας την προβολή.