FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
62
Η πληρωμή του γίνεται με
βάση την απόδοση. Συγκε-
κριμένα, οι ιστοσελίδες προ-
σφορών παρακρατούν ποσο-
στό επί των κουπονιών που
θα αγοραστούν. Έτσι, δεν
απαιτείται μεγάλη δαπάνη
ούτε ιδιαίτερος προγραμμα-
τισμός για να τρέξει το πρό-
γραμμα προώθησης του
εστιατορίου μέσα από μία
τέτοια ιστοσελίδα.
•
Έχουν απόλυτα μετρήσιμο
αποτέλεσμα:
Ένα απαραίτη-
το στοιχείο σε κάθε ενέργεια
μάρκετινγκ είναι η μέτρηση
της απόδοσης. Με τις διαφη-
μίσεις σε ιστοσελίδες προ-
σφορών μπορεί να μετρηθεί
η απόδοση της ενέργειας με
ακρίβεια, καθώς όλα είναι
μετρήσιμα. Έτσι, μπορεί ο
επιχειρηματίας του εστιατο-
ρίου να αναγνωρίσει αν η
προσφορά ήταν αποδοτική ή
αν χρειάζεται μία διαφορετι-
κή προσέγγιση ή κάποιο άλ-
λο μέσο προβολής την επό-
μενη φορά.
•
Ενισχύουν την on-line πα-
ρουσία του εστιατορίου:
Καθώς είναι μόνο ηλεκτρονι-
κή προβολή της επιχείρη-
σης, οι χρήστες μπορούν εύ-
κολα να πλοηγηθούν στην
ιστοσελίδα του εστιατορίου
με κάποιο σύνδεσμο (link)
μέσω της εκπτωτικής ιστο-
σελίδας. Έτσι, οι επισκέπτες
μπορούν να δουν το
μενού και τις φωτογραφίες
του χώρου. Παράλληλα,
μπορούν να δηλώσουν το
ενδιαφέρον τους ως fans
στην εταιρική ιστοσελίδα
στο Facebook ή να γίνουν
ακόλουθοι (fol lowers) της
επιχείρησης μέσω του twit-
ter account της ίδιας. Είναι,
λοιπόν, ένας εύκολος τρό-
πος για να αυξήσει ένας επι-
χειρηματίας την κίνηση στα
on-l ine σημεία παρουσίας
του εστιατορίου και να χρη-
σιμοποιήσει όλες τι επαφές
για μελλοντική στοχευμένη
ενέργεια μάρκετινγκ.
•
Χρειάζονται λίγη προετοι-
μασία για τον επιχειρημα-
τία:
Γενικότερα ο επιχειρη-
ματίας πρέπει να στείλει το
λογότυπο του εστιατορίου
και μία–δύο φωτογραφίες.
Τέλος, πρέπει να σκεφτεί την
προσφορά. Παρ’ όλα αυτά,
παρέχεται πολύ καλή και δυ-
ναμική υποστήριξη από την
ομάδα που διαχειρίζεται το
εκάστοτε site προσφορών. Ο
επιχειρηματίας μπορεί να
ασχοληθεί ελάχιστα, παρέ-
χοντας μόνο το απαραίτητο
υλικό.
Η πραγματικότητα είναι ότι
οι ιστοσελίδες προσφορών δεν
ταιριάζουν σε κάθε είδος επι-
χείρησης. Η πλειοψηφία των
προσφορών αφορούν spa, κομ-
μωτήρια, εστιατόρια, θεατρικά
έργα, δραστηριότητες και γενι-
κά διάφορες υπηρεσίες. Το
σκεπτικό είναι ότι αυτού του εί-
δους οι επιχειρήσεις έχουν
σταθερά κόστη, λιγότερα μετα-
βλητά έξοδα και λόγω της φύ-
σης τους δεν έχουν απόθεμα
(stock). Έτσι, οι επιχειρήσεις
έχουν χαμηλό οριακό κόστος
και μπορούν να προσφέρουν
τα προϊόντα τους με μεγάλες
εκπτώσεις. Οι μικρές επιχειρή-
σεις, όπως και τα εστιατόρια,
μπορούν να βγουν κερδισμένοι
με σωστή στρατηγική. Η χρήση
μίας ιστοσελίδας προσφορών
πρέπει να γίνεται με προσοχή
και πάντα με κάποιο στόχο. Εί-
ναι το όχημα που θα φέρει νέ-
ους πελάτες στο εστιατόριο.
Είναι διαφημιστικό μέσο και όχι
μέθοδος πώλησης. Με τη σω-
στή στρατηγική μπορεί κάθε
επιχείρηση να μετριάσει τα αρ-
νητικά και να ενισχύσει τα θετι-
κά μίας τέτοιας μεθόδου προ-
βολής προς όφελός της.
<
'
'
Η χρήση μίας
ιστοσελίδας
προσφορών πρέπει
να γίνεται με
προσοχή και πάντα
με κάποιο στόχο.
Είναι το όχημα που
θα φέρει νέους
πελάτες στο
εστιατόριο.
Σημ.: Ο Θέμης Σαρανταένας είναι
σύμβουλος μάρκετινγκ και ανά-
πτυξης μικρών επιχειρήσεων.
www.marketingconsultant.gr