Page 70 - Linux_7

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
70
Ε
νδεικτικό της με-
γάλης απήχησης
της σαλιγκαρο-
τροφίας αποτελεί
το ότι το Υπουρ-
γείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων βρίσκεται στο στά-
διο εκπόνησης μελέτης για την
εκτροφή σαλιγκαριών και πα-
ράλληλα εντάσσει τις μονάδες
της κατηγορίας σε νέα προ-
γράμματα επιδοτήσεων.
Από την άλλη, γεωπόνοι
προειδοποιούν ότι τα φαινόμε-
να απατούν…
Μεγάλος αριθμός καταναλω-
τών ανά την υφήλιο εντάσσει
τα σαλιγκάρια στη διατροφή
του εστιάζοντας κυρίως στην
υψηλή διατροφική αξία τους.
Τα σαλιγκάρια αποτελούν πλού-
σια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων
και σιδήρου, ενώ δεν περιέ-
χουν μεγάλο αριθμό λιπαρών
συστατικών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι
από τα αυγά του σαλιγκαριού
παρασκευάζεται και χαβιάρι.
Εντατικά η κατανάλωση του
σαλιγκαριού, σύμφωνα με δη-
μοσιεύματα, ξεκίνησε κατά τον
19ο αιώνα, αν και στην αρχαία
Ρώμη φαίνεται ότι το έδεσμα
ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένο.
Μάλιστα, σε κείμενα του Πλίνι-
ου αναφέρεται ότι οι Ρωμαίοι
θεωρούσαν το σαλιγκάρι ως
κορυφαίο έδεσμα.
Παράλληλα, αρχαιολογικά
ευρήματα που χρονολογούνται
στην Παλαιολιθική περίοδο
αποδεικνύουν την κατανάλωση
του σαλιγκαριού εκείνη την
εποχή.
Όσον αφορά στη ζωή των
σαλιγκαριών στην Ελλάδα, οι
κοχλιοί ή χοχλιοί της Κρήτης
δίνουν το «παρών» από τη Μι-
νωική περίοδο.
Σήμερα, σε όλο τον κόσμο
έχουν καταγραφεί περισσότε-
ρα από 4.000 είδη σαλιγκα-
ριών, ενώ μόνο στην Ευρώπη
συναντώνται 400 είδη. Στην
Ελλάδα, τα σαλιγκάρια Helix
lucorum, Hel ix pomat ia και
Helix aspersa είναι τα πλέον
δημοφιλή.
Eίδη Εκτροφής
Τρεις είναι οι κύριοι παράγο-
ντες που καθορίζουν το είδος
της εκτροφής σαλιγκαριού. Αυ-
τοί είναι η παραγωγή, η διάθε-
ση και η πιστοποίηση τόσο της
διαδικασίας όσο και των ίδιων
των προϊόντων.
Ορισμένα από τα πλέον συ-
νηθισμένα είδη εκτροφής είναι
η ανοικτή εκτροφή και η κλει-
στή εκτροφή. Εδώ επισημαίνε-
ται ότι η απόδοση της εκτρο-
φής εξαρτάται σε μεγάλο βαθ-
μό από το είδος της εκτροφής
που θα ακολουθηθεί από τον
παραγωγό.
Ανοικτή εκτροφή
Στην εκτροφή ανοικτού τύ-
που τα σαλιγκάρια ζουν και με-
γαλώνουν σε υπαίθριες, περι-
φραγμένες εκτάσεις. Ο λόγος
που κατά κύριο λόγο η εκτρο-
φή ονομάζεται ανοικτού τύπου
είναι ο βαθμός ελευθερίας στη
διαδικασία αλλά και στη δια-
τροφή των σαλιγκαριών. Έτσι,
σε ελεγχόμενο πάντα επίπεδο,
τα σαλιγκάρια τρέφονται με
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική άνοδος στην καλ-
λιέργεια σαλιγκαριού με μεγάλο αριθμό ειδικά νέων ανθρώπων να εγκαταλεί-
πουν τα αστικά κέντρα και να αναζητούν επαγγελματική διέξοδο στην εν λόγω
δραστηριότητα.
Εκτροφή σαλιγκαριών
Μόδα της εποχής ή
επενδυτική ευκαιρία;