FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
76
H
Περιφέρεια Κρήτης, σε συ-
νεργασία με τοπικούς φο-
ρείς και επιχειρηματίες, δη-
μιούργησε την αστική μη
κερδοσκοπική εταιρεία με
την επωνυμία Κρητικό Σύμφωνο Ποιότη-
τας. Σκοπός αυτού είναι η διάσωση, η προ-
βολή και η διάδοση του προτύπου της κρη-
τικής διατροφής, καθώς και η πιστοποίηση
χώρων εστίασης που προσφέρουν κρητική
κουζίνα. Η δημιουργία της εταιρείας έρχε-
ται να καλύψει την ανάγκη για συντονισμέ-
νη προβολή και προώθηση της κρητικής
διατροφής, και την προαγωγή των τοπικών
προϊόντων τόσο στο νησί όσο και στην
υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
Όπως δηλώνει η διευθύντρια του Κρητι-
κού Συμφώνου Ποιότητας, κα
Ζωή Νόβακ
:
«
Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας
, αντί για
επιχείρηση, θα πρέπει να λειτουργήσει πε-
ρισσότερο ως ένα κίνημα για την επιστρο-
φή στην υγιεινή παραδοσιακή κρητική δια-
τροφή, την ενίσχυση των τοπικών προϊό-
ντων και την πιο αποτελεσματική σύνδεση
της παραγωγής με τις υπηρεσίες του του-
ρισμού, για να μπορέσει να καθιερωθεί η
Κρήτη ως ένας ξεχωριστός και ποιοτικός
γαστρονομικός προορισμός και να ενδυνα-
μωθεί η οικονομία της».
Αειφορία και βιώσιμη
ανάπτυξη
Στους στρατηγικούς στόχους του Κρητι-
κού Συμφώνου Ποιότητας εντάσσονται η
ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη του νη-
σιού μέσω της συνεργασίας με τους τοπι-
κούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοι-
νωνία των πολιτών.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης, οι
βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινεί-
ται η εταιρεία για την επίτευξη του στόχου
της είναι οι ακόλουθοι:
•
Η τοπική γαστρονομική παράδοση
•
Η υγεία
•
Τα τοπικά προϊόντα
•
Το περιβάλλον
•
Ο πολιτισμός
•
Ο τουρισμός
Όταν υλοποιείται μία καινοτόμος ιδέα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να εί-
ναι ενδιαφέρον. Άνθρωποι παρακινούμενοι από την αγάπη τους για το φαγητό
αλλά και για την περιοχή τους, αξιοποιούν τους πόρους της Κρήτης και εκπαι-
δεύουν καταναλωτές, τουρίστες και επιχειρηματίες στην ποιότητα, συμβάλλο-
ντας ταυτόχρονα στην οικονομική αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας.
Συμφωνία
ποιοτικού φαγητού…
Κρήτη
Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο 14ο διεθνές γαστρονομικό συνέδριο
Worlds of Flavor (φωτογραφία: Αγλαΐα Κρεμέζη: http://bit.ly/vfsfhf).