σβήτητη, καθώς «μεγάλο και αυξανόμενο
μερίδιο τουριστών επιλέγει τον προορισμό
των διακοπών του, δίνοντας έμφαση στη
κουλτούρα, την εξερεύνηση, τη γαστρονο-
μία, τον τρόπο ζωής και την αναζήτηση του
αυθεντικού». Η Ελλάδα ως χώρα μπορεί να
δείξει τις πραγματικές δυνατότητές της στο
χώρο του γαστρονομικού τουρισμού, τόνι-
σε η κα Bassot, καθώς, ενώ είναι ήδη ένας
ελκυστικός τουριστικός προορισμός, που
απολαμβάνει το τρίπτυχο ήλιος – ζέστη –
φως, μπορεί να προωθήσει και το «ευ ζην»
χάρη στη μεσογειακή διατροφή.
Η οινογαστρονομία του
Αιγαίου…
Ο διευθυντής της Aegean Cuisine, κ.
Γιώργος Καλώστος
, παρουσίασε στους
παρευρισκομένους την εν λόγω πρωτοβου-
λία, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα σύ-
στημα μελών-επιχειρήσεων των νησιών του
Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση της αι-
γαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας. Ο κ.
Καλώστος επσήμανε ότι στο πλαίσιο της
πρωτοβουλίας αυτής συστάθηκε Ειδική
Συμβουλευτική Επιτροπή Γαστρονομίας εκ
Προσωπικοτήτων, με σκοπό την ποιοτική
αξιολόγηση και ένταξη των επιχειρήσεων
σε ένα σύστημα ανάδειξης και προβολής
της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας.
Συμφωνίες ποιότητας
Η διευθύντρια του Κρητικού Συμφώνου
Ποιότητας, κα Ζωή Νόβακ, αναφέρθηκε
στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κρητι-
κής διατροφής, υπογραμμίζοντας ότι «αξιο-
ποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα
και προβάλλοντας αποτελεσματικά τη γα-
στρονομία ως κομμάτι του Brand του προο-
ρισμού “Κρήτη”, το νησί μπορεί να διεκδι-
κήσει μία θέση στη συνεχώς αυξανόμενη
αγορά του γαστρονομικού τουρισμού, κα-
θώς και να αυξήσει τη ζήτηση για τα προϊό-
ντα της». Η κα Νόβακ τόνισε ότι ο στόχος
δεν είναι απλώς η προβολή, αλλά η δημι-
ουργία ενός κινήματος, με τη συμμετοχή
Δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών, για
την επιστροφή σε αυτό που είναι παραδο-
σιακό, ποιοτικό, υγιεινό, διαφορετικό και
ντόπιο». Αξίζει να σημειωθεί ότι και η πλευ-
ρά των επιχειρηματιών του τουρισμού δίνει
έμφαση στην αξιοποίηση της γαστρονο-
μίας προς όφελος της τουριστικής ανάπτυ-
ξης. Η κα Α. Καραγκούνη, project manager
στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επι-
χειρήσεων (ΣΕΤΕ), εξήγησε ότι για την
προσέλκυση τουρισμού στην Ελλάδα είναι
απαραίτητη η σύμπραξη δημόσιου και ιδιω-
τικού τομέα, η ένταξη της γαστρονομίας
–από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρι-
σμού– στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού
τουρισμού, η πλήρης απασχόληση μιας
ομάδας επαγγελματιών, καθώς και η συμ-
βολή των επαγγελματιών του κλάδου, ώστε
να επιδείξουν το λεγόμενο γαστρονομικό
πατριωτισμό. Τη σημασία του ρόλου των
επαγγελματιών του κλάδου της HORECA
για την ανάπτυξη του γαστρονομικού του-
ρισμού ανέπτυξε στη συνέχεια ο αντιπρόε-
δρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας,
κ. Αθανάσιος Σκούρας. Ο κ. Σκούρας ανέ-
φερε τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται για
τις εταιρείες στον τουριστικό κλάδο, καθώς
και τη δράση της Λέσχης Αρχιμαγείρων
Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση. Τέ-
λος, ο κ. Γ. Πίττας από το Ξενοδοχειακό
Επιμελητήριο, αναφερόμενος στο Ελληνικό
Πρωινό, που επιχειρεί να συνδέσει τα ελλη-
νικά ξενοδοχεία με τους τοπικούς παραγω-
γούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων, κατέ-
δειξε ως κυρίαρχο εργαλείο για την υλο-
ποίηση του προγράμματος τη δημιουργία
του Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωι-
νού, που στόχο έχει τη διαμόρφωση και την
προβολή ενός γαστρονομικού χαρτοφυλα-
κίου που θα στηρίζεται στους πρεσβευτές
κάθε τόπου: τα προϊόντα Προστατευόμε-
νης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), τα
Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης
(ΠΓΕ), τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυ-
πα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) ή τα προϊόντα που θα
προκύψουν από συστήματα Εθελοντικής
Πιστοποίησης, ή, αλλιώς, συστήματα Αυτο-
χαρακτηρισμού, καθώς και τις τοπικές συ-
νταγές. Στο τέλος οι συμμετέχοντες είχαν
την ευκαιρία να απολαύσουν ένα κοκτέιλ
με σαντορινιά προϊόντα και κρασιά –ευγενι-
κή χορηγία της Santo Wines– σε συνταγές
της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.
<
FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
75
Τα κύρια σημεία του συνεδρίου
1.
H Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τον τουρισμό
της μέσα από την πλούσια γαστρονομική
κουλτούρα της.
2.
Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που ξεκινούν ως
μικρού μεγέθους εγχειρήματα αλλά έχουν
ισχυρή δικτύωση μεταξύ των μελών τους, δεί-
χνουν το δρόμο της επιτυχίας.
3.
Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη τοπικών συνερ-
γειών στο πλαίσιο ενός θεσμικού πλαισίου.
4.
Κρίνεται αναγκαία η σύμπραξη του δημόσιου
και του ιδιωτικού τομέα για την ένταξη της γα-
στρονομίας στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού
τουρισμού.
5.
Η σημασία του regional marketing, που απο-
τελεί αναδυόμενη τάση, αποδεικνύεται όλο
και πιο μεγάλη για την αξιοποίηση της τοπικής
προέλευσης των προϊόντων σε εθνικό, περι-
φερειακό και διεθνές επίπεδο.
Σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό στο συνέδριο της Sopexa.