Page 74 - Linux_7

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
74
H
προσέγγιση του συνεδρίου
έγινε μέσα από τρεις διαφο-
ρετικές και συνάμα αλληλέν-
δετες σκοπιές: την τοπική
γαστρονομική παράδοση ως
κινητήρια δύναμη της περιφερειακής του-
ριστικής ανάπτυξης, τη συνεργασία δια-
φόρων φορέων από διαφορετικούς το-
μείς, καθώς και τους τρόπους προώθη-
σης και επικοινωνίας της τοπικής γαστρο-
νομίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Μέσα από χειροπιαστά παραδείγματα κα-
λών πρακτικών, που παρουσιάστηκαν από
τους κεντρικούς ομιλητές, Γάλλους και
Έλληνες, την εποικοδομητική συζήτηση
και τη διαδραστική συμμετοχή των παρευ-
ρισκομένων, αναδείχθηκαν ζητήματα που
άνοιξαν το δρόμο σε δράσεις και ενέργει-
ες για την ενίσχυση της τουριστικής ανά-
πτυξης με τη σύμπραξη της γαστρονο-
μίας τόσο σε εθνικό όσο σε περιφερειακό
και διεθνές επίπεδο.
Οι τοπικές συνέργειες στο
επίκεντρο
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε η σημα-
σία που έχει η ένταξη της γαστρονομίας
στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού τουρι-
σμού, τονίστηκε η ανάγκη που υπάρχει για
συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού
τομέα και επισημάνθηκε το πόσο απαραί-
τητη είναι πλέον η λειτουργία ενός θεσμι-
κού πλαισίου που να ευνοεί τις τοπικές συ-
νέργειες. Η αξιοποίηση της τοπικής προέ-
λευσης των προϊόντων προϋποθέτει υψηλή
τεχνογνωσία, αποτελεί τη βάση του
regional marketing και συνήθως ξεκινάει
μέσα από πρωτοβουλίες ιδιωτικού χαρα-
κτήρα, που αποδεικνύεται ότι επιφέρουν
θετικά αποτελέσματα. Το συνέδριο έφερε
τις αιγίδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανά-
πτυξης και Τροφίμων της Γαλλίας και της
Ελλάδας και άνοιξε με το χαιρετισμό της
γενικής διευθύντριας της SOPEXA
GROUPE, κας Cecile Bassot, και του γενι-
κού διευθυντή Γ. Εφαρμογών & Έρευνας
του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης &
Τροφίμων, Δρος Ανδρέα Κατζηλάκη.
Γαστρονομικές εμπειρίες
στην Ελλάδα
Κατά το χαιρετισμό της, η κα Cecile Bas-
sot τόνισε ότι η σχέση μεταξύ τουρισμού
και τοπικών προϊόντων είναι πλέον αδιαμφι-
Τοπική παράδοση και γαστρονομία
Ευκαιρίες ανάπτυξης
για τον τουρισμό
Η σημασία της τοπικής γαστρονομίας για την ανάπτυξη του τουρισμού σε εθνι-
κό και περιφερειακό επίπεδο αναδείχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο συνέδριο με
τίτλο Η τοπική διατροφική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής
ανάπτυξης, που διοργάνωσε η Sopexa Groupe στις 6 Φεβρουαρίου, στο πλαί-
σιο της έκθεσης HORECA 2012.
Διακόσιοι περίπου συμμετέχοντες παρευρέθηκαν στο συνέδριο της Sopexa, με τίτλο Η τοπική
διατροφική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης.