FOOD
Service
k
MΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
22
Η
«προφητεία» του
καινοτόμου για
την εποχή του
André Michel in
έμελλε να βγει
αληθινή, καθώς το 1900 που εκ-
δόθηκαν τα πρώτα 35.000 αντί-
τυπα του Οδηγού, ο ίδιος είπε:
«Ο Οδηγός που δημιουργήθηκε
μέσα σε αυτό τον αιώνα θα
διαρκέσει όσο και ο ίδιος ο αιώ-
νας». Οι Andre και Edouard Mi-
chelin στηρίχθηκαν στην πεποί-
θησή τους ότι για να έχει διάρ-
κεια η αυτοκινητοβιομηχανία, οι
ίδιοι οι αυτοκινητιστές θα πρέ-
πει να είναι σε θέση να βρί-
σκουν σημεία ανεφοδιασμού,
φόρτισης των μπαταριών τους
ή αλλαγής των ελαστικών τους
στους προορισμούς που επι-
σκέπτονται. Αυτό αποτέλεσε
την αφετηρία για την έκδοση
του πρώτου Οδηγού Michelin, ο
οποίος περιλάμβανε ταξιδιωτι-
κές πληροφορίες, χρήσιμες
στους Οδηγούς. Ως Οδηγός
Michelin αναφέρεται συνήθως
το Michelin Red Guide, το οποίο
απονέμει τα αστέρια Michelin.
Η εταιρεία εκδίδει επίσης
τον Πράσινο Οδηγό για τα ταξί-
δια και τον τουρισμό, καθώς και
αρκετές νεότερες εκδόσεις,
όπως ο Οδηγός Voyageur
Prat ique (ανεξάρτητα ταξί-
δια), ο Οδηγός Gourmand (ποι-
οτική διατροφή), το Escapade
Οδηγός (γρήγορες αποδρά-
σεις) και ο Οδηγός Coup de
Coeur (αγαπημένα ξενοδοχεία).
Ο Κόκκινος Οδηγός
O Guide Rouge (Κόκκινος
Οδηγός) και το Gault Millau εί-
ναι τα δύο μεγαλύτερα ονόμα-
τα της Γαλλίας και της Ευρώ-
πης, ενώ ο Guide Rouge είναι
γνωστός ανά τον κόσμο στους
Οδηγούς αξιολόγησης χώρων
εστίασης και φιλοξενίας. Ο
Οδηγός Relais & Chateaux εί-
ναι επίσης πραγματικά αξιόλο-
γος. Ο Guide Rouge εκδίδεται
από την εταιρεία ελαστικών
Michelin. Απαρχή της δημιουρ-
γίας του ήταν η Παγκόσμια Έκ-
θεση του 1900 στο Παρίσι.
Οι αδερφοί Edouard και
André Michelin σκέφτηκαν ότι
θα μπορούσαν να διευκολύ-
νουν όσους θα επισκέπτονταν
το Παρίσι με την έκδοση ενός
Οδηγού ξενοδοχείων και εστια-
τορίων της πόλης.
Το 1926, ο Guide Michelin
άρχισε να διατίθεται έναντι
χρηματικού αντιτίμου. Ήδη τα
αυτοκίνητα ήταν πολλά και η
δωρεάν διανομή ασύμφορη.
Την ίδια περίοδο αρχίζει και η
απονομή αστεριών στα καλά
εστιατόρια. Το 1933, οι αδερ-
φοί Michelin λανσάρουν το σύ-
στημα αξιολόγησης των εστια-
τορίων με τη βοήθεια των
αστεριών. Από τότε οι επιθεω-
ρητές της Michelin έγιναν γνω-
στοί για την τήρηση της ανω-
νυμίας τους και την «ανεξαρτη-
σία» τους σε ό,τι αφορά την
αξιολόγηση, καθώς δεν δέχο-
νται δωρεάν γεύματα, δεν απο-
καλύπτουν την ταυτότητά τους
και οι δαπάνες καλύπτονται
από την ίδια την Michel in.O
πρωτοπόρος της μοντέρνας
κουζίνας, γαλλικής καταγωγής
chef, Paul Bocuse, δηλώνει το
1960 για τον Oδηγό: «Ο Miche-
lin είναι ο μοναδικός αξιόπι-
στος Οδηγός». Κάθε χρόνο,
στη Γαλλία, την περίοδο της
ανακοίνωσης των αποτελεσμά-
των επικρατεί φρενίτιδα, την
οποία πολλοί παρομοιάζουν με
αυτήν των βραβείων Όσκαρ.
Μέσα ενημέρωσης, νικητές και
ηττημένοι κάνουν δηλώσεις,
σχολιάζουν τα αποτελέσματα
και αφήνουν υπονοούμενα για
τις διαδικασίες. Μέχρι το 2010,
οκτώ Κόκκινοι Οδηγοί δημοσι-
εύθηκαν για τις χώρες της Γαλ-
λίας, της Γερμανίας, της Ολ-
λανδίας, του Βελγίου, της Ιτα-
λίας, της Ισπανίας, της Πορτο-
γαλίας, της Ελβετίας, της Με-
γάλης Βρετανίας και της Ιρλαν-
δίας. Οι Κόκκινοι Οδηγοί δημο-
σιεύονται επίσης σε επιλεγμέ-
νες πρωτεύουσες, όπως το Πα-
ρίσι, το Λονδίνο, το Τόκιο, το
Κιότο/Οσάκα, το Χοκάιντο, το
Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, η
Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο,
το Λος Άντζελες, το Σικάγο
και το Λας Βέγκας.
Η διαδικασία στο
μικροσκόπιο
Περίπου 110 χρόνια μετά το
ξεκίνημα, το 2010, πωλήθηκαν
σχεδόν 1.700.000 αντίτυπα
Guide Rouge για όλες τις χώ-
ρες. Ειδικότερα γι’ αυτόν της
Γαλλίας, οι ετήσιες πωλήσεις
ξεπερνούν τις 600.000. Ο Οδη-
γός για τις Βασικές Πόλης της
Ευρώπης 2011 προτείνει 1.557
ξενοδοχεία και 1.771 εστιατό-
ρια (περιλαμβάνονται 199 νέα).
Η συλλογή περιλαμβάνει 15
Aπό την αγορά των ελαστικών στον τουρισμό και στη γαστρονομία.
Ο Οδηγός Michelin
Γαστρονομικές διακρίσεις
θέμα