Page 24 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
24
οφείλουν να είναι εναρμονισμέ-
να με τα εδέσματα και δεν έχει
τόσο σημασία το πλήθος όσο η
ποιότητα. Οι επιθεωρητές,
έπειτα από κάθε επίσκεψη σε
εστιατόριο ή ξενοδοχείο, συ-
ντάσσουν μία λεπτομερή έκθε-
ση η οποία περιλαμβάνει:
Τα στοιχεία του εστιατορίου:
Πρόσβαση, διεύθυνση, ώρες
λειτουργίας, στοιχεία επικοι-
νωνίας αριθμό σερβιτόρων,
την ποιότητα των τροφίμων
Την προετοιμασία και την
παρουσίαση
Την εξυπηρέτηση από το
προσωπικό
Τη συνολική ατμόσφαιρα του
χώρου (χωροταξία, μουσική)
Τη διάθεση και την τεχνο-
γνωσία του προσωπικού
Ελληνικά
εστιατόρια με
αστέρια Michelin
Μέχρι πρότινος, τέσσερα
εστιατόρια στην Ελλάδα διακρί-
θηκαν με αστέρια Michelin. Η
Σπονδή με δύο αστέρια, η Χύ-
τρα με ένα αστέρι, το εστιατό-
ριο Vardis του ξενοδοχείου
Pentelikon με ένα αστέρι και το
Βαρούλκο (το πρώτο εστιατόριο
με Έλληνα chef, το γνωστό σε
όλους Λευτέρη Λαζάρου, που
κατέκτησε αστέρι Michelin) με
ένα, θεωρούνται οι «παλιές κα-
ραβάνες» του Οδηγού. Πρόσφα-
τα προστέθηκαν το Funky
Gourmet και η Γαλάζια Χύτρα
του ξενοδοχείου The Westin
Athens, μέλος του συγκροτήμα-
τος Astir Palace Resort. Από τη
μία, το Funky Gourmet, με επικε-
φαλής τους Γεωργιάννα Χειλα-
δάκη και Νίκο Ρούσσο, αποτελεί
τη νέα άφιξη στον Οδηγό
Μichelin. Οι δύο τους δημιούρ-
γησαν, πριν από περίπου έξι
χρόνια, έναν γαστρονομικό πα-
ράδεισο, όπως το χαρακτηρί-
ζουν πολλοί, στον Κεραμεικό,
που προσφέρει πλήθος γευστι-
κών εμπειριών στους επισκέ-
πτες τους. Από την άλλη, ο chef
της Γαλάζιας Χύτρας δεν είναι
άλλος από το Νίκο Καραθάνο,
γνωστό και από τη Χύτρα, η
οποία μετακόμισε στη Στέγη
Γραμμάτων και Τεχνών στη Λε-
ωφόρο Συγγρού, με πλούσιες
περγαμηνές και συνεργασίες.
Σημειώνεται ότι ακόμη 50 ελλη-
νικά εστιατόρια, μόνο στο νομό
Αττικής, συγκαταλέγονται στον
Οδηγό χωρίς να έχουν κάποια
διάκριση αστεριών.
Αστέρια
μετ’επιστροφής
Όπως σε κάθε γεγονός, έτσι
και στην περίπτωση του Οδη-
γού Michelin, υπάρχουν και τα
παραλειπόμενα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η
ιστορία ενός εστιατορίου το
οποίο δεν άντεξε το βάρος της
ευθύνης και αποφάσισε να επι-
στρέψει την περιζήτητη διάκρι-
ση! Ο chef και ιδιοκτήτης του
εστιατορίου Le Lisita στην πό-
λη Nimes της Γαλλίας, Olivier
Douet, θέλοντας να απαλλαγεί
από την ευθύνη που του προ-
σθέτει αυτή η διάκριση, απο-
φάσισε πως είναι προτιμότερο
για το εστιατόριό του να μην
έχει το Michelin και μαζί με αυ-
τό ούτε τις υψηλές τιμές και το
μεγάλο κόστος. Όπως ο ίδιος
δηλώνει: «Από το 2006 που
αποκτήσαμε το αστέρι Miche-
lin, θελήσαμε να δημιουργή-
σουμε ένα πεντάστερο ξενοδο-
χείο που θα συνδεόταν με το
βραβευμένο εστιατόριο. Αλλά
η οικονομική κρίση μάς χάλασε
τα σχέδια, καθώς η τράπεζα
δεν θέλησε να λάβει μέρος στο
project μας».
Ο Douet λέει ότι επιστρέφο-
ντας το αστέρι δεν θα χρειάζε-
ται να πληρώνουν το υψηλό
κόστος που απαιτεί η λειτουρ-
γία ενός βραβευμένου εστιατο-
ρίου, συμπεριλαμβανομένου
του επιπλέον προσωπικού.
Όπως δηλώνει ο Quentin Bo-
net, ένας από τους chef της
ομάδας του Le Lisita, η ποιότη-
τα των πιάτων και της εξυπηρέ-
τησης δεν πρόκειται να διαφο-
ροποιηθούν λόγω της επιστρο-
φής του αστεριού. Πάντως αξί-
ζει να σημειωθεί ότι πολλοί
εκτιμούν πως αυτή η κίνηση
του επιχειρηματία θα εκτοξεύ-
σει ακόμη περισσότερο τη δη-
μοτικότητα του εστιατορίου.
<
θέμα
Επεξήγηση των αστεριών (macaron):
3 Αστέρια:
Εξαιρετική κουζίνα, πρέπει να το δοκιμάσετε!
2 Αστέρια:
Άριστη κουζίνα, οφείλετε να το δοκιμάσετε!
1 Αστέρι:
Μία πολύ καλή κουζίνα στην κατηγορία του, αξίζει να το δοκιμά-
σετε!
Στοιχεία πληροφοριών για αναζήτη-
ση εστιατορίων:
www.viamichelin.fr/web/Restaurants