Page 28 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
28
Ο
ι Χρυσοί Σκούφοι έχουν ως
στόχο τη δημιουργία συνεί-
δησης προσφοράς υπηρε-
σιών υψηλού επιπέδου
στους επαγγελματίες της
γεύσης και την ανάδειξη της ελληνικής
κουζίνας και των τοπικών προϊόντων ως οι-
κονομικού αγαθού με υψηλή προστιθέμενη
αξία. Οι Χρυσοί Σκούφοι έγιναν φέτος δε-
καεννέα ετών και για το λόγο αυτό, η διορ-
γάνωση–θεσμός για την ελληνική γαστρο-
νομία είχε ξεχωριστή σημασία. Φετινός
στόχος του θεσμού των Χρυσών Σκούφων
δεν ήταν απλώς η βράβευση εστιατορίων
που υπηρετούν με συνέπεια την υψηλή γα-
στρονομία ή την ποιοτική και καινοτόμο ελ-
ληνική κουζίνα. Η ιδιαίτερη σπουδαιότητα
της φετινής διοργάνωσης εκφράστηκε με
τη μεγάλη έμφαση που δόθηκε στην ανά-
δειξη της σημασίας και της αξίας των τοπι-
κών ελληνικών προϊόντων.
Κύριος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια
ήταν το ξενοδοχείο
«Μεγάλη Βρεταννία»
που και φέτος φιλοξένησε τη διοργάνωση,
ενώ ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει
στον chef του ξενοδοχείου, κ.
Σωτήρη
Ευαγγέλου
, ο οποίος δημιούργησε για
τους παρευρισκόμενους ξεχωριστές γευ-
στικές προτάσεις. Συγκεκριμένα, η επιτρο-
πή των Χρυσών Σκούφων επέλεξε 15 ελλη-
νικά τοπικά προϊόντα, τα οποία θεώρησαν
ως τα πλέον αντιπροσωπευτικά, και ο κ.
Ευαγγέλου ανέλαβε να τα αξιοποιήσει με
τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η Ελλάδα μπορεί!
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης εν-
διαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις πολ-
λών εκ των παρευρισκομένων.
Ο κ. Διονύσης Κούκης, πρόεδρος της
γευσιγνωστικής ομάδας των Χρυσών Σκού-
φων, εξηγεί το ιδεολογικό πλαίσιο της φε-
τινής διοργάνωσης: «Σε ό,τι αφορά εμάς, η
προσπάθεια που αναλαμβάνουμε έχει δι-
πλό στόχο. Κατ’ αρχάς, την ανάπτυξη και
την καθιέρωση των ποιοτικών γεωργικών
και κτηνοτροφικών προϊόντων και, κατά
δεύτερον, την ανάπτυξη του ελληνικού
τουρισμού με την ουσιαστική συμβολή της
ποιοτικής ελληνικής κουζίνας». Ενδιαφέ-
ρουσα ήταν και η άποψη του chef κ. Γιάννη
Μπαξεβάνη, ο οποίος κατά την παραλαβή
του βραβείου του για τη Γαλάζια Ακτή ανέ-
φερε: «Να μαγειρεύουμε ελληνικά, με ελ-
ληνικά προϊόντα, γιατί μόνο έτσι θα σώ-
σουμε τη χώρα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να
εισάγει λάδι!»
Επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώρ-
γος Καμίνης, στη διάρκεια της ομιλίας του,
επισήμανε ότι: «Υπάρχουν άνθρωποι σε
όλη τη χώρα που δημιουργούν με μεράκι
και φαντασία και οι οποίοι πρέπει να επι-
βραβεύονται, γιατί δίνουν μέσα στην κρίση
το παράδειγμα ότι μπορούμε να προχωρή-
σουμε μπροστά».
Βραβεία Ελληνικής
Κουζίνας
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονεμή-
θηκαν στα εστιατόρια:
1.
Βαρούλκο
(Αθήνα)
16/20
2.
Γαλάζια Hytra
(ξενοδοχείο «West in
Athens – Astir Palace», Αθήνα)
15,5/20
3.
Old Mill
(ξενοδοχείο «Elounda Mare
Hotel», Κρήτη)
15/20
4.
Cibus
(Αθήνα)
14,5/20
5.
Electra Restaurant
(ξενοδοχείο «Electra
Palace», Αθήνα)
14,5/20
6.
Hytra
(Αθήνα)
14,5/20
Χρυσοί Σκούφοι 2012
Η Ελλάδα στις
κουζίνες του κόσμου
Σε μία τελετή υψηλής αισθητικής απονεμήθηκαν στις 2 Απριλίου οι Χρυσοί
Σκούφοι στα εστιατόρια που με τα έργα τους διαγράφουν ξεχωριστή πορεία
στο χώρο της γαστρονομίας.
θέμα
Ο για άλλη μία φορά βραβευμένος chef του
εστιατορίου Squirrel, Herve Pronzato, που βρί-
σκεται στο ξενοδοχείο «Danai Beach Resort
and Villas», με την Ιουλία Ρίφενσταλ, ιδιοκτή-
τρια του ξενοδοχείου.