FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
36
cover
story
λη διαδικασία. Όλοι όσοι εργάζονται στη βιομηχανία των υπηρε-
σιών γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο παράγοντας άνθρωπος είναι κα-
θοριστικός για την επιτυχία ή την αποτυχία ενός εγχειρήματος.
Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της ανθρώπι-
νης φύσης, ο παράγοντας άνθρωπος μπορεί να διαφοροποιήσει
ακόμη και το ίδιο ακριβώς προϊόν. Για παράδειγμα, στο ίδιο εστια-
τόριο, δύο διαφορετικοί σερβιτόροι μπορούν να εξυπηρετήσουν
τον ίδιο πελάτη με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Εκεί, ρυθμιστής ή
δίχτυ ασφαλείας είναι ο επαγγελματισμός του προσωπικού και η
αντίληψη της διοίκησης η οποία θα πρέπει να προλαμβάνει ανεπι-
θύμητες συμπεριφορές.
Ακόμη πολλοί θεωρητικοί της διαχείρισης των αλλαγών υποστη-
ρίζουν ότι η διαδικασία της αλλαγής δεν είναι αποτελεσματική πα-
ρά μόνον εάν εφαρμόζεται από υψηλής ποιότητας ηγεσία που εί-
ναι αφοσιωμένη στην υπόθεση της αλλαγής και την υποστηρίζει
και με πράξεις. Επισημαίνεται ότι ο ρόλος της διεύθυνσης για την
υλοποίηση των πολιτικών της δεν είναι αρκε-
τός, αν πρώτα δεν έχει εξασφαλισθεί η υπο-
στήριξη και των εργαζομένων.
Στην πράξη
Καινοτομία ενός προϊόντος είναι η διαφο-
ροποίησή του από τα ανταγωνιστικά. Το και-
νοτόμο (ή πρωτότυπο) προϊόν κατά συνέ-
πεια είναι ένα νέο προϊόν. Η καινοτομία ενός
προϊόντος μπορεί να δημιουργηθεί με δύο τρόπους:
1.
Με πρωτοποριακό σχεδιασμό, οπότε μία επιχείρηση μπορεί
να σχεδιάσει το προϊόν της η ίδια ή να αναθέσει το σχεδιασμό του
προϊόντος σε μία ειδικευμένη επιχείρηση marketing
2.
Με την εκμετάλλευση παλαιών προϊόντων, που προωθούνται:
•
σε νέα βελτιωμένη έκδοση
•
με νέα εικόνα, όπου παρουσιάζεται ως νέο ένα παλαιό προϊόν
•
σε νέες αγορές, οπότε το προϊόν μπορεί να αγοραστεί από
καταναλωτές που το αντιμετωπίζουν σαν νέο
Η καινοτομία αφορά στη διαφοροποίηση ορισμένων στοιχείων
του προϊόντος. Η διαφοροποίηση μπορεί να γίνει στο προϊόν ή
στην εικόνα του. Οι διαφορές αυτές καλό είναι να ικανοποιούν τις
παρακάτω συνθήκες:
•
Να είναι σημαντικές για έναν επαρκή αριθμό καταναλωτών και
ευδιάκριτες
•
Να ξεχωρίζουν από τις ανταγωνιστικές προσφορές ή έστω να
έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα
•
Να αντιγράφονται δύσκολα από τους
ανταγωνιστές
•
Να είναι οικονομικά πραγματοποιήσιμες,
αλλά και αποδοτικές
Το εστιατοριακό προϊόν
Ένα εστιατοριακό προϊόν αποτελείται από
τα προϊόντα των τμημάτων μαγειρείου, τρα-
'
Ο παράγοντας άνθρωπος
είναι καθοριστικός για
την επιτυχία ή
την αποτυχία ενός
εγχειρήματος.