Page 36 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
36
cover
story
λη διαδικασία. Όλοι όσοι εργάζονται στη βιομηχανία των υπηρε-
σιών γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο παράγοντας άνθρωπος είναι κα-
θοριστικός για την επιτυχία ή την αποτυχία ενός εγχειρήματος.
Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της ανθρώπι-
νης φύσης, ο παράγοντας άνθρωπος μπορεί να διαφοροποιήσει
ακόμη και το ίδιο ακριβώς προϊόν. Για παράδειγμα, στο ίδιο εστια-
τόριο, δύο διαφορετικοί σερβιτόροι μπορούν να εξυπηρετήσουν
τον ίδιο πελάτη με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Εκεί, ρυθμιστής ή
δίχτυ ασφαλείας είναι ο επαγγελματισμός του προσωπικού και η
αντίληψη της διοίκησης η οποία θα πρέπει να προλαμβάνει ανεπι-
θύμητες συμπεριφορές.
Ακόμη πολλοί θεωρητικοί της διαχείρισης των αλλαγών υποστη-
ρίζουν ότι η διαδικασία της αλλαγής δεν είναι αποτελεσματική πα-
ρά μόνον εάν εφαρμόζεται από υψηλής ποιότητας ηγεσία που εί-
ναι αφοσιωμένη στην υπόθεση της αλλαγής και την υποστηρίζει
και με πράξεις. Επισημαίνεται ότι ο ρόλος της διεύθυνσης για την
υλοποίηση των πολιτικών της δεν είναι αρκε-
τός, αν πρώτα δεν έχει εξασφαλισθεί η υπο-
στήριξη και των εργαζομένων.
Στην πράξη
Καινοτομία ενός προϊόντος είναι η διαφο-
ροποίησή του από τα ανταγωνιστικά. Το και-
νοτόμο (ή πρωτότυπο) προϊόν κατά συνέ-
πεια είναι ένα νέο προϊόν. Η καινοτομία ενός
προϊόντος μπορεί να δημιουργηθεί με δύο τρόπους:
1.
Με πρωτοποριακό σχεδιασμό, οπότε μία επιχείρηση μπορεί
να σχεδιάσει το προϊόν της η ίδια ή να αναθέσει το σχεδιασμό του
προϊόντος σε μία ειδικευμένη επιχείρηση marketing
2.
Με την εκμετάλλευση παλαιών προϊόντων, που προωθούνται:
σε νέα βελτιωμένη έκδοση
με νέα εικόνα, όπου παρουσιάζεται ως νέο ένα παλαιό προϊόν
σε νέες αγορές, οπότε το προϊόν μπορεί να αγοραστεί από
καταναλωτές που το αντιμετωπίζουν σαν νέο
Η καινοτομία αφορά στη διαφοροποίηση ορισμένων στοιχείων
του προϊόντος. Η διαφοροποίηση μπορεί να γίνει στο προϊόν ή
στην εικόνα του. Οι διαφορές αυτές καλό είναι να ικανοποιούν τις
παρακάτω συνθήκες:
Να είναι σημαντικές για έναν επαρκή αριθμό καταναλωτών και
ευδιάκριτες
Να ξεχωρίζουν από τις ανταγωνιστικές προσφορές ή έστω να
έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα
Να αντιγράφονται δύσκολα από τους
ανταγωνιστές
Να είναι οικονομικά πραγματοποιήσιμες,
αλλά και αποδοτικές
Το εστιατοριακό προϊόν
Ένα εστιατοριακό προϊόν αποτελείται από
τα προϊόντα των τμημάτων μαγειρείου, τρα-
'
Ο παράγοντας άνθρωπος
είναι καθοριστικός για
την επιτυχία ή
την αποτυχία ενός
εγχειρήματος.