Page 49 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
49
έρευνα
αγοράς
τή εστιάζεται κυρίως στην ενημέρωση για το
προϊόν που επιλέγει, αλλά και στη διαθέσιμη
γκάμα γευστικών και ποιοτικών προτάσεων.
Αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι, σε διε-
θνές επίπεδο, ο αυξανόμενος αριθμός των
διαφορετικών τύπων μπίρας (lager, ale, stout,
μοναστηριακές κ.ά.), καθώς και η δημιουργία
ολοένα και περισσότερων εξειδικευμένων ζυ-
θεστιατορίων.
Στην Ελλάδα, παρ’ όλο που η κουλτούρα μπί-
ρας εκλείπει, παρατηρείται μία μικρή αλλά
ανοδική υιοθέτηση αυτής της τάσης. Η Μύ-
θος Zυθοποιία, αντιλαμβανόμενη τόσο τις τά-
σεις στη διεθνή αγορά όσο και την ανάγκη
του Έλληνα καταναλωτή για περισσότερες
και διαφορετικές επιλογές, προσφέρει στους
πελάτες της τη δυνατότητα να επιλέξουν αυ-
τό που τους ταιριάζει μέσα από ένα ευρύ
portfolio προϊόντων υψηλής ποιότητας». Για
αυξητική τάση στην κατανάλωση μπίρας διε-
θνώς κάνει λόγο στο Food Service εκπρόσω-
πος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας: «Γενικότε-
ρα, η παγκόσμια κατανάλωση μπίρας σημείω-
σε αύξηση της τάξεως του 2,4%, με αποτέλε-
σμα και την ανάκαμψη της διεθνούς αγοράς.
Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και μία σημα-
ντική βελτίωση στην ανάπτυξη, σε σχέση με
τα προηγούμενα χρόνια, παρ’ όλο που το πο-
σοστό εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλότε-
ρο από το 5%. Αυτό όμως που παρουσιάζει
ενδιαφέρον είναι οι διαφοροποιήσεις στις τά-
σεις κατανάλωσης παγκοσμίως, ανάλογα με
τις αγορές και τα είδη μπίρας που καταναλώ-
νονται. Βασικά κριτήρια μπορούν να αποτε-
λούν το επίπεδο ωριμότητας κάθε αγοράς
(mature market) ή η παράδοση που έχει κάθε
χώρα στη ζυθοποιία. Χαρακτηριστικά, η ασια-
τική αγορά εμφάνισε αύξηση της κατανάλω-
σης κατά 6% πέρυσι, με αποτέλεσμα να αντι-
προσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκό-
σμιας κατανάλωσης. Στην Αφρική, με μερίδιο
παγκοσμίως λίγο πιο πάνω από το 5%, σημει-
ώθηκε αύξηση σε όγκο της τάξεως του 8%.
Ομοίως, στη Λατινική Αμερική καταγράφηκε
θετικός ρυθμός ανάπτυξης άνω του 3%. Από
την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκοί όγκοι μπίρας
μειώθηκαν κατά 1% στην Ανατολική και Κε-
ντρική Ευρώπη και κατά 2% περίπου στη Δυ-
τική Ευρώπη. Αντίστοιχα, μειώθηκαν και οι
όγκοι στη Βόρεια Αμερική, μόλις κατά 1%,
ενώ η αγορά της Αυστραλίας εμφάνισε το
ίδιο ποσοστό σε ανάκαμψη. Ωστόσο, αυτό
που παρατηρείται είναι ότι σε παγκόσμια κλί-
μακα υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελ-
τίωσης, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση
παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, της
τάξεως των 27 μόλις λίτρων».
Μπίρα Blue Island
H εzα πρότυπος ελληνική ζυθοποιία
συνεχίζει να πρωτοπορεί, λανσάρο-
ντας στην ελληνική αγορά μία νέα,
φρέσκια καλοκαιρινή μπίρα. Η Blue
Island είναι η πρώτη ελληνική καλο-
καιρινή μπίρα, ιδανική για να ξεδιψά-
σει και να δροσίσει τους καταναλω-
τές σε όλες τις καλοκαιρινές στιγμές
τους. Συνδυάζοντας την υψηλή ποιό-
τητα με τη μοντέρνα συσκευασία, ήρ-
θε για να καταπλήξει και να χαρίσει
στους καταναλωτές ένα αξέχαστο κα-
λοκαίρι! Μία νέα, παγωμένη ελληνική
μπίρα για το κλασικό καυτό ελληνικό
καλοκαίρι.
n
Info: http://www.eza.gr/
Pils Hellas
H Pils Hellas είναι η πρώτη ελληνική
μπίρα που φτιάχτηκε προσαρμοσμέ-
νη στις κλιματικές και διατροφικές
συνθήκες του Έλληνα, οριοθετώντας
έτσι την υποκατηγορία των
εθνικών σημάτων, που
εμπλουτίστηκε στη συνέχεια
από προϊόντα του ανταγωνι-
σμού. Η μεγάλη αγάπη για
την Ελλάδα ενέπνευσε την
εzα να φτιάξει μία μπίρα
που να ανταποκρίνεται στις
παραδοσιακές ελληνικές
γεύσεις, στον λαμπερό ήλιο
και τη χαρά της ελληνικής
παρέας. Η Pils Hellas παρα-
σκευάζεται από αγνά υλικά υψηλών
προδιαγραφών (βύνη, κριθάρι, αρω-
ματικό λυκίσκο και κρυστάλλινο νερό
πηγής Αταλάντης). Η Pils Hellas στέ-
κει και αντέχει να συγκριθεί ανταγωνι-
ζόμενη επάξια τις καλύτερες μπίρες
του κόσμου. Παρασκευάζεται με τις
πιο σύγχρονες τεχνικές ζυθοποίησης
και ψήνεται ολοκληρωτικά, δίνοντας
μία μπίρα γλυκόπιοτη και ευχάριστη.
n
Info: http://www.eza.gr/
Kaiser
Διαχρονική ποιότητα, διαχρονική
απόλαυση!
Εδώ και χρόνια η Kaiser ξεχωρίζει για
την ποιότητά της, προσφέροντας δια-
χρονικά μοναδικές στιγμές απόλαυ-
σης, χάρη στις τρεις διαφορετικές
μπίρες που διαθέτει στο κοινό: την
Kaiser Pilsner, την κλασική Kaiser, που
ξεχωρίζει για την αυθεντική συνταγή
της και τη μοναδική ποιότητά της, την
Kaiser Double Malt, την μπίρα που χα-
ρίζει διπλή απόλαυση σε κάθε γουλιά,
και, τέλος, την ολοκαίνουργια Kaiser
Blonde, μια μπίρα με ελαφριά γεύση
και φρουτώδες άρωμα.
n
Info: http://www.mythosbrewery.gr/
Νέα προϊόντα μπίρας
Το Food Service πραγματοποίησε έρευνα αγοράς και παρουσιάζει τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις μπίρας.