FOOD
Service
k
ΜAΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
58
να επιλέγουν λύσεις που θα
τους κάνουν τη ζωή ευκολότε-
ρη και όχι δυσκολότερη. Έτσι,
είναι πιο πιθανό να διαλέξουν
ένα εστιατόριο σε προσβάσιμο
σημείο και με μεγάλους χώ-
ρους στάθμευσης, πάρα ένα
άλλο που θα τους δυσκολέψει
στο να το προσεγγίσουν ή να
βρουν να σταθμεύσουν το αυ-
τοκίνητό τους.
Βέβαια, μία ορισμένη κατη-
γορία καταναλωτών μπορεί να
είναι πιο ελαστική με το συγκε-
κριμένο θέμα, καθώς η ανάγκη
για να δοκιμάσουν το συγκεκρι-
μένο μενού και τις γεύσεις του
εστιατορίου είναι μεγαλύτερη
από την προσβασιμότητά του.
Όμως και σε αυτή την περίπτω-
ση θα πρέπει να θεωρείται σχε-
δόν βέβαιο το ότι η περιέρ-
γεια―ενδιαφέρον των πελατών
θα ικανοποιηθεί στην πρώτη
τους επίσκεψη και θα πρέπει να
έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο
για να το ξαναεπισκεφθούν.
•
Διαδικασίες που τηρού-
νται στο εστιατόριο.
Η υποδο-
χή, η γκαρνταρόμπα, το WiFi,
οι έξτρα υπηρεσίες κ.ά. θεω-
ρούνται δείκτες επιλογής χώ-
ρου για τους καταναλωτές.
Είναι σημαντικό για τους χώ-
ρους εστίασης να ικανοποιούν
τις περισσότερες από αυτές τις
ανάγκες, ώστε να αγγίζουν την
έννοια value for money (καλή
αναλογία τιμής―ποιότητας).
Στάδιο 3ο:
Η εμπειρία
Όταν ο καταναλωτής απο-
φασίσει να επισκεφθεί έναν
χώρο εστίασης, έχει ενεργο-
ποιημένες όλες τις αισθήσεις
του: μυρωδιά, όραση, γεύση,
άγγιγμα και ακοή.
Κάθε αίσθηση από αυτές συ-
σχετίζεται άμεσα με τη συμπε-
ριφορά του. Ένας υψηλής αι-
σθητικής χώρος με την κατάλ-
ληλη μουσική και ωραίες μυ-
ρωδιές ενισχύει το βασικό
προϊόν, που είναι τα πιάτα του
μενού. Αν στην εξίσωση προ-
στεθεί και η ποιοτική εξυπηρέ-
τηση από άρτια εκπαιδευμένο
προσωπικό, τότε το αποτέλε-
σμα δεν μπορεί παρά να είναι
άκρως ελκυστικό και ανταγωνι-
στικό. Από την άλλη, ένα περι-
βάλλον που δείχνει να υστερεί
ή απλά αδυνατεί να ικανοποιή-
σει κάποια από τις βασικές αυ-
τές αισθήσεις του καταναλωτή
μπορεί να μειώσει ή ακόμα και
να καταστρέψει το σύνολο της
εμπειρίας.
Αυτό που θα ζήσει ο κατανα-
λωτής μέσα στο συγκεκριμένο
χώρο είναι άρρηκτα συνδεδε-
μένο με την εικόνα που έχει
διαμορφώσει για το χώρο προ-
τού καν τον επισκεφθεί. Στο
σημείο αυτό αξίζει να σημειω-
θεί ότι η εικόνα που θα διαμορ-
φώσει ο πελάτης για την επι-
χείρηση προτού την επισκε-
φθεί επηρεάζεται από τη δια-
φήμιση που έχει πραγματοποι-
ηθεί και τα μηνύματα που
έχουν επικοινωνηθεί μέσω αυ-
τής. Είναι σημαντικό στις προ-
ωθητικές επικοινωνίες να μετα-
φέρεται στον καταναλωτή η
πραγματικότητα και να μην του
δημιουργούνται πλασματικές
προσδοκίες.
Στάδιο 4ο:
Η επανάληψη
Και φυσικά την επόμενη φο-
ρά που θα χρειαστεί να επισκε-
φθεί και πάλι ένα εστιατόριο για
να διασκεδάσει ή να καλύψει
την ανάγκη του, ο καταναλωτής
θα αξιολογήσει τις προηγούμε-
νες εμπειρίες του και θα επιλέ-
ξει εκείνο που συνδυάζει σα-
φώς το καλύτερο ποιοτικά και
γευστικά προϊόν (μενού). Σε αυ-
τό θα παίξει σημαντικό ρόλο και
η συνολική εμπειρία. Οι κατανα-
λωτές αγαπούν τις θετικές
εμπειρίες και ο στόχος κάθε
επιχειρηματία είναι να οδηγήσει
τον καταναλωτή να σκεφθεί ή
ακόμη καλύτερα να μεταφέρει
στους φίλους και τους γνω-
στούς του την ευχαρίστηση και
την ικανοποίησή του.
<
θέμα
Σημ.: Ο Θέμης Σαρανταένας είναι
σύμβουλος Μάρκετινγκ & Ανάπτυ-
ξης Μικρών Επιχειρήσεων.
www.marketingconsultant.gr
'
Ένα
περιβάλλον
που δείχνει να
υστερεί ή απλά
αδυνατεί να
ικανοποιήσει
κάποια από τις
βασικές αισθήσεις
του καταναλωτή
μπορεί να μειώσει
ή ακόμα και να
καταστρέψει το
σύνολο της
εμπειρίας.