Page 57 - FS111

Basic HTML Version

έναν χώρο εστίασης. Το μάρκε-
τινγκ δεν δημιουργεί ανάγκες.
Αντίθετα, ο ρόλος του μάρκετιν-
γκ είναι να ικανοποιεί επιθυμίες.
Oι ανάγκες προέρχονται από τα
ανθρώπινα ένστικτα. Για παρά-
δειγμα, ο άνθρωπος πεινάει
(ανάγκη), άρα επιθυμεί να φάει
(επιθυμία). Το τι θα επιλέξει να
φάει είναι αυτό που μπορεί να
επηρεάσει το μάρκετινγκ.
Σε αυτήν τη λογική δεν μπο-
ρούμε ως marketers να επηρεά-
σουμε την ανάγκη του ανθρώ-
που να φάει.
Μπορούμε όμως να βρούμε
τα κλειδιά εκείνα που θα βοηθή-
σουν τον πελάτη να επιλέξει το
προϊόν μας όταν του γεννηθεί η
επιθυμία να φάει.
Στάδιο 2ο: Επιλογή
της κατανάλωσης
Η επιλογή ενός εστιατορίου
από τον καταναλωτή έχει να κά-
νει με τους ακόλουθους επτά
παράγοντες:
Μενού (Εδεσματολόγιο)
.
Ουσιαστικά, είναι το βασικό
προϊόν που προσφέρει ένα
εστιατόριο στους πελάτες του.
Πρέπει να είναι ισορροπημένο,
να έχει ποικιλία και να παίζει με
τις αντιθέσεις. Επίσης, η πα-
ρουσίαση των πιάτων πρέπει να
είναι ελκυστική στο μάτι και να
υπάρχει χρωματική αρμονία.
Τέλος, το μενού θα πρέπει να
ανταποκρίνεται σε αυτό που
ψάχνει και αναζητά γευστικά ο
καταναλωτής τη δεδομένη χρο-
νική στιγμή. Σε επιχειρηματικό
επίπεδο, το μενού πρέπει να εί-
ναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε οι-
κονομικά να αποφέρει τους βα-
σικούς στόχους πωλήσεων.
Τιμή.
Ο σημερινός κατανα-
λωτής είναι πλέον πολύ «ευαί-
σθητος» σε ζητήματα τιμής
(price sensitive). Αυτό σημαίνει
ότι η επιλογή του στηρίζεται σε
μεγάλο βαθμό στην τιμή (επη-
ρεάζει την επιλογή κατανάλω-
σης η τιμή). Κατά συνέπεια, δεν
είναι λίγοι οι Έλληνες κατανα-
λωτές που θα επιλέξουν έναν
χώρο που ταιριάζει στην τσέπη
τους, όχι μόνο ρεαλιστικά αλλά
και σε επίπεδο αντίληψης.
Διαφήμιση.
Η προώθηση
του εστιατορίου είναι πολύ ση-
μαντική, καθώς έτσι θα το γνω-
ρίσει ο καταναλωτής. Ο επιτυ-
χημένος συνδυασμός on–line
και of f–l ine επικοινωνίας σε
έντυπα μέσα και μη είναι αυτός
που θα φέρει το καλύτερο δυ-
νατό αποτέλεσμα, ώστε να επι-
λέξει ο πελάτης ένα εστιατόριο.
Ακόμα το μήνυμα που θα επι-
κοινωνηθεί σχετικά με το με-
νού, την ποιότητά του και την
τιμολογιακή του τοποθέτηση εί-
ναι παράγοντες που θα επηρε-
άσουν την επιλογή του κατανα-
λωτή.
Τέλος, οι επαγγελματίες της
εστίασης θα πρέπει πάντοτε να
έχουν υπόψη τους ότι η επίσκε-
ψη σε ένα εστιατόριο είναι μία
εμπειρία. Για το λόγο αυτό, θε-
ωρείται αυτονόητο ότι το εστια-
τόριο δεν θα πρέπει να εστιάζει
μόνο στην προσφορά ανώτε-
ρης γεύσης στον πελάτη, αλλά
και στην παροχή μίας συνολι-
κής εμπειρίας υψηλών προδια-
γραφών.
Προσωπικό.
Καθώς η κα-
τανάλωση σε ένα εστιατόριο
αφορά σαφώς στο βασικό
προϊόν αλλά σχετίζεται και με
τη συνολική παροχή υπηρε-
σίας, η επιλογή και η εκπαίδευ-
ση του προσωπικού είναι πολύ
σημαντική υπόθεση.
Η διάδραση των πελατών με
το προσωπικό είναι καθοριστι-
κής σημασίας για τη δημιουρ-
γία της εμπειρίας.
Μπορεί το πιο γευστικό με-
νού με την ομορφότερη εμφά-
νιση να μην πετύχει το στόχο
του εάν η εξυπηρέτηση δεν εί-
ναι ανάλογη των προσδοκιών
των πελατών.
Φυσικός χώρος.
Το περι-
βάλλον, η διακόσμηση του χώ-
ρου, η μουσική κ.ά. είναι εξίσου
σημαντικοί παράγοντες για
τους οποίους ένας καταναλω-
τής μπορεί να επιλέξει έναν χώ-
ρο εστίασης. Ένα ήσυχο περι-
βάλλον αντί για ένα θορυβώδες
ή ένα περιβάλλον με μοναδική
θέα αντί για έναν σκοτεινό ή
περιορισμένο χώρο μπορούν
να δημιουργήσουν μία ξεχωρι-
στή εμπειρία στον πελάτη, στο
μυαλό του οποίου θα αποτυπω-
θεί η εικόνα.
Προσβασιμότητα.
Θέματα
όπως είναι, για παράδειγμα, η
απόσταση, η προσβασιμότητα
και το πάρκινγκ είναι σημαντικά,
καθώς οι καταναλωτές τείνουν
FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
57
'
ως marketers δεν μπορούμε να
επηρεάσουμε τη ανάγκη του ανθρώπου
να φάει. Μπορούμε όμως να βρούμε τα
κλειδιά εκείνα που θα βοηθήσουν τον
πελάτη να επιλέξει το προϊόν μας.
θέμα
'
Είναι σημαντικό στις προωθητικές επικοινωνίες να μεταφέρεται στον καταναλωτή η
πραγματικότητα και να μην του δημιουργούνται πλασματικές προσδοκίες.
'