Page 56 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
56
Κ
αθώς η κατανάλω-
ση στους χώρους
εστίασης συνδυά-
ζεται με διασκέδα-
ση, η ψυχολογία
των καταναλωτών ακολουθεί
ένα διαφορετικό μοτίβο, που
είναι απαραίτητο να κατανοη-
θεί από κάθε επιχειρηματία,
προκειμένου να μπορέσει να
προσαρμόσει κατάλληλα το
προϊόν ή την υπηρεσία του για
να προσεγγίσει καλύτερα τον
καταναλωτή.
Στάδιο 1ο: Η
ανάγκη για
κατανάλωση
Ο καταναλωτισμός στον κλά-
δο της εστίασης στηρίζεται
στις ακόλουθες θεωρητικές
βάσεις:
Συνήθεια.
Ειδικά οι Έλλη-
νες καταναλωτές θωρούν την
επίσκεψη σε κάποιο εστιατόριο
μέρος της διασκέδασής τους.
Έτσι, πολλές οικογένειες και
πολλές παρέες μαζεύονται στο
αγαπημένο τους εστιατόριο
για το μεσημεριανό ή το βραδι-
νό τους.
Κίνητρο.
Στο ίδιο μοτίβο
πολλοί καταναλωτές θέλουν να
δοκιμάζουν νέες γεύσεις και να
πειραματίζονται σε νέους χώ-
ρους εστίασης. Για το λόγο αυ-
τό, οι καταναλωτές, επηρεαζό-
μενοι σε έναν βαθμό και από
τις τρέχουσες γαστρονομικές
τάσεις, επισκέπτονται νέα
εστιατόρια, δοκιμάζουν, αξιο-
λογούν και, αν μείνουν ικανο-
ποιημένοι, επαναλαμβάνουν
την επίσκεψη. Σε αντίθετη περί-
πτωση θεωρείται βέβαιο ότι οι
δυσαρεστημένοι πελάτες θα
μεταφέρουν την εμπειρία τους
και σε φίλους ή γνωστούς
τους, οι οποίοι δεν είχαν επι-
σκεφθεί ποτέ το εν λόγω εστια-
τόριο. Αποτέλεσμα αυτού είναι
η αρνητική εντύπωση των πε-
λατών να συντελέσει στην απώ-
λεια μεγάλου αριθμού πελατών
για την επιχείρηση.
Επιλογή.
Οι Έλληνες κα-
ταναλωτές επιλέγουν το μενού
που τους αρέσει, το περιβάλ-
λον που τους ταιριάζει και το
service (εξυπηρέτηση) που
τους ικανοποιεί. Μπορούν εύ-
κολα να «αγαπήσουν» ή να
απορρίψουν έναν χώρο εάν κά-
ποια από τις παραπάνω παρα-
μέτρους δεν πληροί τις προ-
σωπικές προδιαγραφές τους.
Ο ρόλος του
μάρκετινγκ
Η συνήθεια, το κίνητρο και η
επιλογή λειτουργούν αυτόνομα
ή και συνδυαστικά στο να προ-
καλέσουν τον καταναλωτή να
οδηγηθεί στην κατανάλωση σε
Marketing στο εστιατόριο
Στο μυαλό
του καταναλωτή
Γράφει ο
Θέμης Σαρανταένας
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πτώση τζίρου στο χώρο της εστίασης, που πηγάζει
κυρίως από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, έχει εν-
διαφέρον να αναλύσουμε την ψυχολογία του καταναλωτή όταν αγοράζει υπη-
ρεσίες και προϊόντα που αφορούν στον κλάδο της εστίασης.
θέμα
'
'
Όταν ο καταναλωτής αποφασίσει να
επισκεφθεί έναν χώρο εστίασης, έχει
ενεργοποιημένες όλες του τις αισθήσεις.