Page 62 - FS111

Basic HTML Version

Μία μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ
του chef, κ.
Τάσου Αλεξίου,
και της Unile-
ver Food Solutions είναι η αφορμή για να
«εκπαιδευτούν» οι καταναλωτές στην ποι-
ότητα της γεύσης… Το Food Service συ-
νάντησε τον κ. Αλεξίου, ο οποίος εξηγεί
πώς μία συνεργασία οκτώ και πλέον ετών
με μία εταιρεία υψηλών προδιαγραφών
μπορεί να έχει οφέλη για το σύνολο της
επισιτιστικής αγοράς…
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας
με τη μαγειρική;
Από μικρό παιδί μού άρεσε πολύ να
παρακολουθώ τη μητέρα μου να μαγει-
ρεύει. Πολλές φορές παρενέβαινα κιόλας
στα υλικά που θα χρησιμοποιούσε και ερ-
χόμασταν σε κόντρα! Μου άρεσε να αυ-
τοσχεδιάζω, να τολμώ νέες γεύσεις, να
προσθέτω υλικά εκτός συνταγών… Η
πρώτη απόπειρά μου να μαγειρέψω, ήταν
μία ομελέτα με φρέσκα κρεμμύδια και
διάφορα μυρωδικά… Ήταν ξεχωριστή
κατά γενική ομολογία! Το επαγγελματικό
όνειρό μου ως παιδί ήταν να φοιτήσω στη
Σχολή Ικάρων και, φυσικά, να κρατήσω
ως χόμπι τη μαγειρική… Τελικά η ζωή τα
έφερε να γίνει το χόμπι μου επάγγελμά
μου και νιώθω πολύ τυχερός γι’ αυτό.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας για
την ελληνική κουζίνα;
Η ελληνική κουζίνα μπορεί να είναι
εξαιρετική. Και λέω «μπορεί», γιατί προ-
σφέρονται πολλές δυνατότητες που δεν
αξιοποιούνται. Η ελληνική φύση είναι τό-
σο γενναιόδωρη μαζί μας, μας προσφέ-
ρει ξεχωριστή πρώτη ύλη και μεγάλη ποι-
κιλία αγαπημένων συστατικών, όπως θυ-
μάρι, δενδρολίβανο, κόλιαντρο… Δεν
έχουμε παρά να τα αξιοποιούμε, να τα
χρησιμοποιούμε, να παίζουμε με αυτά, να
τα εντάσσουμε στα μενού μας. Εγώ είμαι
οπαδός και πρεσβευτής της ελληνικής
κουζίνας και νομίζω πως όλοι μας πρέπει
να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο, προ-
κειμένου να βγάλουμε προς τα έξω την
καλή και ποιοτική ελληνική κουζίνα, δεδο-
μένου ότι η χώρα μας δεν υστερεί καθό-
λου σε ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό στο
χώρο της μαγειρικής. Ας πάμε λοιπόν να
καθιερώσουμε την κουζίνα μας στο εξω-
τερικό με τις καλύτερες προοπτικές, για
να δώσουμε έναν καλό λόγο να αναφέρε-
ται το όνομα της Ελλάδας σε αυτήν τη
δύσκολη εποχή.
Ποιες είναι οι κύριες δραστηριό-
τητές σας αυτή την εποχή;
Αυτήν την περίοδο είμαστε σε διαρκή
κίνηση με την ομάδα Μάρκετινγκ και Πω-
λήσεων της Unilever Foods Solutions για
παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και Κύ-
προ ενόψει της τουριστικής περιόδου
που άνοιξε τώρα. Σκοπός μας είναι να
ενημερώσουμε τους συναδέλφους chef
και τους συνεργάτες μας σε ξενοδοχεία
και εστιατόρια για τα νέα προϊόντα, τις
χρήσεις τους, καθώς και τις ιδιαίτερες
υπηρεσίες που τους προσφέρουμε για να
στήσουν σωστά το μενού τους, να αυξή-
σουν την κερδοφορία τους και να έχουν
πάντα ικανοποιημένους τους πελάτες
τους. Παράλληλα, είμαι σε συνεχή επαφή
με την Global R&D, οργάνωση της
Unilever Food Solutions, για την ανάπτυ-
ξη νέων κωδικών της Knorr, Hellmann’s,
Lipton και Carte D’Or γκάμας μας.
Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας
με τη Unilever;
Μόλις τέλειωσα τις σπουδές μου, εργά-
στηκα σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και
εστιατορίων. Την περίοδο που ήρθε σε
επαφή μαζί μου η Unilever Food Solutions,
εργαζόμουν ως chef στο Ούζου Μέλα-
θρον. Η ιδέα να εργαστώ σε μία πολυεθνι-
κή εταιρεία, να έρχομαι άμεσα σε επαφή
με τις διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας
και να δουλεύω με προϊόντα υψηλής ποιό-
τητας, μου φάνηκε πολύ δελεαστική. Θεω-
ρούσα πολύ σημαντικό το να ενταχθώ σε
μία ομάδα όπου κινητήριος δύναμή της
ήταν η έμπνευση και να μεταβιβάσω αυτήν
την έμπνευση και στους συναδέλφους
μου στους χώρους εστίασης. Έτσι, δέχτη-
κα αυτή την πρόκληση και εργάζομαι ήδη
οκτώ χρόνια ως Advisor Chef της Unilever
FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
62
``
``
Οι επαγγελματίες στο χώρο εστίασης θα πρέπει να
γίνουν πιο προσεκτικοί στο θέμα της ποιότητας.
Τάσος Αλεξίου
στη Μάγδα Πειστικού
συνέντευξη