FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
8
Σ
τις 12 και 13 Μαΐου
η Λέσχη Αρχιμαγεί-
ρων Βόρειας Ελλά-
δας ΟΛΥΜΠΙΟΣ
ΖΕΥΣ διοργάνωσε
στη Χαλκιδική το δεύτερο πα-
νελλήνιο διαγωνισμό «Flavor &
Taste» επιτραπέζιας ελιάς και
πατέ ελιάς. Η εκδήλωση φιλο-
ξενήθηκε στο ξενοδοχείο
«Anthemus Sea Beach & Spa»,
στη Νικήτη Χαλκιδικής.
Σκοπός του διαγωνισμού
ήταν να αναδείξει την προσπά-
θεια των Ελλήνων τυποποιη-
τών, παραγωγέων και εμπόρων
ελιάς και να βοηθήσει στην
προώθηση των ελληνικών προϊ-
όντων στο εξωτερικό.
Η πρωτοτυπία στο
επίκεντρο
Το γεγονός αποτελεί πρωτο-
τυπία της Λέσχης, ενώ ο δια-
γωνισμός πραγματοποιήθηκε
σε συνέχεια του επιτυχημένου
πρώτου διαγωνισμού με θέμα
τη φέτα, στο πλαίσιο της Det-
rop 2011. Παράλληλα, η διορ-
γάνωση στοχεύει στην ενίσχυ-
ση της προώθησης των πωλή-
σεων των ελληνικών προϊόντων
τόσο στην Ελλάδα όσο και στο
εξωτερικό. Ο φετινός διαγωνι-
σμός, με θέμα την επιτραπέζια
ελιά, πραγματοποιήθηκε στη
Νικήτη Χαλκιδικής. Η επιλογή
του τόπου διεξαγωγής κάθε
άλλο παρά τυχαία θεωρείται,
καθώς η Χαλκιδική αποτελεί τη
μεγαλύτερη εξαγωγική περιφε-
ρειακή ενότητα στην επιτραπέ-
ζια ελιά.
Ο διαγωνισμός
Στο διαγωνισμό δικαίωμα
συμμετοχής είχαν τυποποιη-
τές, παραγωγοί , αλλά και
έμποροι με άδεια τυποποίησης
εμπορίου προϊόντων επιτραπέ-
ζιας ελιάς και πατέ ελιάς. Οι
συμμετοχές ξεπέρασαν τις
προσδοκίες, τόσο σε ποικιλία
όσο και σε ποιότητα, καθιστώ-
ντας την τελική επιλογή ιδιαίτε-
ρα δύσκολη. Η γευστική δοκι-
μή πραγματοποιήθηκε στις 13
Μαΐου, δεύτερη ημέρα της
διοργάνωσης, ενώ το δύσκολο
έργο της επιλογής ανέλαβε να
φέρει σε πέρας ειδική δεκαπε-
νταμελής επιτροπή αξιολογη-
τών, η οποία αποτελούνταν
από πιστοποιημένους executive
chef, διαιτολόγους–διατροφο-
λόγους, επιστήμονες τροφί-
μων, δημοσιογράφους, εστιά-
τορες και εμπόρους τροφίμων.
Η αξιολόγηση αφορούσε στα
κύρια οργανοληπτικά χαρακτη-
ριστικά της ελιάς (υφή, χρώμα,
άρωμα και γεύση), καθώς και
στην ολική ευαρέσκεια του
προϊόντος.
Για το ακέραιο της αξιολόγη-
σης τηρήθηκε κωδικοποιημένη
διαδικασία με τυφλά δείγματα,
ενώ εφαρμόστηκαν αυστηρά
πρωτόκολλα γευστικών δοκι-
μών, τα οποία έθεσε η Culino-
logy TEAM Hellas.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πα-
ρόντες διαγωνιζόμενοι συμμε-
τείχαν επίσης σε βραδιά γευσι-
γνωσίας με θέμα την ελιά, δη-
μιουργία του executive chef
Ευριπίδη Τζινόπουλου.
Δύο ημέρες αφιερωμένες στην επιτραπέζια ελιά, με πλούσια παράλληλα γα-
στρονομικά δρώμενα.
2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός
«Επιτραπέζια Eλιά & Πατέ Ελιάς»
επί του πιεστηρίου
Flavor & Taste
Σημ.: Οι βραβεύσεις θα ανα-
κοινωθούν στο επόμενο τεύχος
του περιοδικού, που ήταν και ο
αποκλειστικός χορηγός επικοι-
νωνίας της διοργάνωσης.