Page 9 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
9
επί του πιεστηρίου
Σ
υγχαρητήρια στην ελληνική
αποστολή, η οποία έθεσε ως
στόχο να κερδίσει μία θέση για
τη χώρα στο διεθνή γαστρονο-
μικό χάρτη και τον πέτυχε!
Η ελληνική αποστολή, σε επιστολή που
εξέδωσε μετά την ανακοίνωση των αποτε-
λεσμάτων, αναφέρει τα εξής: «Αγαπητοί φί-
λοι, μέλη της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων
Ελλάδας, συνάδελφοι μάγειροι και ζαχαρο-
πλάστες, μαθητές όλων των σχολών γα-
στρονομικών και τουριστικών σχολών της
χώρας μας, με μεγάλη συγκίνηση σας ανα-
κοινώνω από το Daegeon της Νότιας Κορέ-
ας ότι η χώρα μας κατάφερε να ψηφισθεί
πρώτη στη διεκδίκηση του παγκόσμιου συ-
νεδρίου της WACS για το 2016. Ήταν μία
πολύ δύσκολη μάχη έξι ημερών με σπου-
δαίους συνυποψήφιους στην παγκόσμια
κοινότητα, όπως η Τουρκία και η Νότια
Αφρική. Έγιναν δύο ψηφοφορίες. Στην
πρώτη, από τις 73 χώρες που ψήφισαν, η
Ελλάδα ήλθε πρώτη με 27 ψήφους, η Νότια
Αφρική δεύτερη με 24 και η Τουρκία απο-
κλείστηκε, ως τρίτη, με 22 ψήφους. Στη
δεύτερη ψηφοφορία, η Ελλάδα πήρε την
πρώτη θέση με 51 ψήφους. Πολύ μεγάλη
επιτυχία για μία μικρή χώρα όπως η Ελλά-
δα και με την οικονομική κατάσταση που
όλοι μας ανέφεραν ως αδυναμία, αλλά το
ξεπεράσαμε με την παρουσία μας και το
πρόγραμμα που τους παρουσιάσαμε. Μας
περιμένει όλους πολλή δουλειά, διότι στο
συνέδριο του 2016, δύο χιλιάδες σύνεδροι
σεφ από 80 χώρες όλου του κόσμου θα με-
ταφέρουν τι σημαίνει ελληνική γαστρονο-
μία και φιλοξενία σε όλα τα μέρη της γης.
Επίσης, μας περιμένει όλους μία μοναδική
εμπειρία που θα τη ζήσουμε έντονα όλοι
μαζί. Αισθανθήκαμε, όλη η αποστολή, πολύ
υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες. Συγχα-
ρητήρια σε όλους τους Έλληνες αρχιμάγει-
ρες και αρχιζαχαροπλάστες γι’ αυτά που
έχουμε κτίσει στην ελληνική γαστρονομία.»
Info
Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε για το με-
γάλο τελικό στη Νοτιοανατολική Ασία στις
29 Απριλίου. Από την Αθήνα ταξίδεψαν στη
Ν. Κορέα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας
Αρχιμαγείρων Ελλάδας και ο πρόεδρός
της, κ. Μίλτος Καρούμπας, καθώς και η συ-
ντονίστρια εταιρεία της διεκδίκησης,
ARTION Conferences & Events, που εκπρο-
σωπήθηκε από τις κυρίες Δέσποινα Αμαρα-
ντίδου και Ζωή Παζαΐτη. Είχε προηγηθεί λί-
γες ημέρες νωρίτερα η αποστολή άνω των
600 κιλών ελληνικών εδεσμάτων, χαρακτη-
ριστικών δειγμάτων της γαστρονομίας της
χώρας μας, τα οποία προσφέρθηκαν,
στους συμμετέχοντες αρχιμαγείρους. Το
ελληνικό περίπτερο αναδείχθηκε στο δημο-
φιλέστερο σημείο του 35ου συνεδρίου στο
Daejeon, αφού σε μόνιμη βάση είχε ξένους
επισκέπτες που ρωτούσαν και συζητούσαν
όχι μόνο για την ελληνική κουζίνα, αλλά και
για την κατάσταση στη χώρα μας. Το συνέ-
δριο της WACS έχει θεσμικό, πολιτιστικό
και οικονομικό ενδιαφέρον. Πραγματοποιεί-
ται σταθερά από το 1928, εκτός από την
περίοδο του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το
έχουν φιλοξενήσει μέχρι σήμερα 22 πόλεις
του κόσμου και διαρκεί πέντε ημέρες. Της
ελληνικής αποστολής ηγήθηκε η Ομοσπον-
δία Αρχιμαγείρων Ελλάδος και το συντονι-
σμό ανέλαβε η εταιρεία διοργάνωσης συνε-
δρίων ARTION Conferences & Events, ενώ
την προσπάθεια στηρίζουν επίσημα το
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ο
Δήμος Αθηναίων. H WACS απαρτίζεται σή-
μερα από 87 μέλη-επίσημες εθνικές ομο-
σπονδίες αρχιμαγείρων παγκοσμίως. Το
συνέδριο της WACS του 2014 θα πραγμα-
τοποιηθεί στη Νορβηγία, ενώ η διοργάνω-
ση του 2010 έγινε στη Χιλή.
Δύο χιλιάδες chef αναμένονται στην Αθήνα μετά την επιτυχημένη παρουσία
της ελληνικής αποστολής στο Daejeon της Νότιας Κορέας, με αντίπαλες υπο-
ψήφιες πόλεις την Κωνσταντινούπολη και το Γιοχάνεσμπουργκ.
37ο Συνέδριο WACS
Η Ελλάδα κέρδισε
το στοίχημα!