Page 82 - FS111

Basic HTML Version

FOOD
Service
k
ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
82
gourmet
club
ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ THN ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ KAI TH ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
(015812)
Διευθύνων σύμβουλος:
Νίκος Μανούσος
Διεύθυνση marketing:
Λουκία Ταλιαδώρου
Διεύθυνση παραγωγής:
Ζοζέφ Φίλο
Διεύθυνση πωλήσεων:
Νίκος Κατσιμπάρος
Νομικός σύμβουλος:
Γιάννης Τζίφας
Υπεύθυνος λογιστηρίου:
Πέτρος Καρποδίνης
Λογιστήριο:
Ζαμπέτα Τούρλου, Ελίνα Ημερίδου
Κυκλοφορία:
Χρύσανθος Μαντούβαλος
Συνδρομές:
Ιωάννα Σιμήρη
Γραμματεία:
Άννα Μπαλτσαβιά
Εκτύπωση - Βιβλιοδεσία:
M. ΣΠΥΡΟΥ
ΛΟΧΑΓΟΥ ΔΕΔΟΥΣΗ 1 & ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 304 - 155 62 ΧΟΛΑΡΓΟΣ
T:
210 9238672-5
- F:
210 9216847
- E:
cpress@compupress.gr
- W:
www.compupress.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή/απόδοση του περιεχομένου του Food Service, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό,
φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Compupress A.E., όπως ορίζει ο νόμος 2121/1993, η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης περί πνευματικής ιδιοκτησίας και οι κανόνες
Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η λίστα του... San Pellegrino
Στις 30 Απριλίου, σε μία λονδρέζικου στυλ τελετή στο ξενοδοχείο
The Guildhall, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 50 καλύτερων εστια-
τορίων όπως αυτά αναδείχθηκαν έπειτα από ψηφοφορία η οποία
διοργανώνεται από το περιοδικό Restaurant, με βασικούς χορη-
γούς τα νερά
San Pellegrino
και
Aqua Panna.
H
λίστα δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς την
πρώτη θέση διατήρησε ο για δύο χρονιές νικητής
Rene Redzepi και το εστιατόριο Noma, το οποίο
έχει βάλει για τα καλά την Κοπεγχάγη στο γαστρο-
νομικό χάρτη.
Όμως και η Ισπανία φαίνεται να παραμένει δυναμι-
κά στο γαστρονομικό μαραθώνιο, διατηρώντας τις
θέσεις 2, 3 και 8 της λίστας, με το καταλανικό El
Celler de Can Roca, το Mugaritz, και το Arzak στις
αντίστοιχες θέσεις. Όπως πολλοί, μάλλον πικρόχο-
λοι, σχολιάζουν, παρ’ όλο που ο Redzepi έχει πάρει
τα ηνία από τον Ferran Adrià, η Ισπανία εξακολου-
θεί να αποτελεί μητρόπολη της διεθνούς γαστρο-
νομίας. Αξιοσημείωτη είναι και η πορεία της Νέας
Υόρκης, με το εστιατόριο Per Se στην έκτη θέση, το Eleven
Madison Park στη δέκατη και τα Le Bernardin, Daniel και Momofuku
σε χαμηλότερες θέσεις. Άλλα τρία εστιατόρια, τα Alinea, French
Laundry και Manresa, έρχονται να δώσουν την πρώτη θέση στις
ΗΠΑ με οκτώ συνολικά διακρίσεις. Άλλη μία ήπειρος με άκρως
ανταγωνιστική πορεία είναι η Ασία, με έξι συνολικά διακρίσεις σε
αντίστοιχα εστιατόρια (Iggy’s, Narisawa, Nihonryori RyuGin, Waku
Ghin, Amber και Nahm).Ο γνωστός chef Ηeston Blumenthal, με το
The Fat Duck, βρέθηκε στη μάλλον απογοητευτική δέκατη τρίτη
θέση, αλλά τον αποζημίωσε η ένατη θέση για το νέο εστιατόριό
του, Dinner. Επισημαίνεται ότι πολλές ελπίδες για νέες γαστρονο-
μικές προτάσεις έρχονται από πόλεις όπως η Μόσχα και το Ντου-
μπάι που εισέρχονται δυναμικά στη λίστα του San Pellegrino.
Eκτός των εστιατορίων, στην ίδια τελετή απονεμήθηκε και το βρα-
βείο της καλύτερης γυναίκας chef
(the Veuve Clicquot World’s Best
Female Chef award).
Φέτος το βραβείο που απονέ-
μεται κάθε χρόνο στην γυναίκα chef η οποία ξεχω-
ρίζει για τις μαγειρικές επιδόσεις της, δόθηκε στην
Elena Arzak. Η Αrzak, ιδιοκτήτρια και chef του
εστιατορίου Arzak, βρίσκεται συνεχώς την τελευ-
ταία πενταετία στις δέκα πρώτες θέσεις του οδη-
γού. Το εν λόγω βραβείο απονέμεται προς τιμή της
Madame Clicquot, η οποία πριν από 200 χρόνια έθε-
σε τις βάσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα
και καινοτομία. Ο οδηγός San Pellegrino θεωρείται
από τους πλέον δημοφιλείς και αξιόπιστους στον
επισιτισμό. Κύριο αίτιο γι’ αυτήν την αναγνώριση εί-
ναι το ότι η αξιολόγηση πραγματοποιείται από μία
ομάδα εμπειρογνωμόνων με πλούσια βιογραφικά.
Για να ενταχθεί ένα εστιατόριο στη λίστα του San
Pellegrino απαιτείται ευρεία συναίνεση. Αυτό το στοιχείο προσδίδει
στον κατάλογο μεγαλύτερη βαρύτητα σε πολλούς γευσιγνώστες.
Άλλωστε, οι κριτές μπορούν να γνωμοδοτήσουν μόνο για τα εστια-
τόρια στα οποία έχουν δειπνήσει οι ίδιοι κατά το διάστημα των τε-
λευταίων 18 μηνών. Επίσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς του κα-
ταλόγου, οι κριτές δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν εστιατόρια στα
οποία οι ίδιοι έχουν οικονομικά συμφέροντα ή εργάζονται σε αυτά
και, τέλος, η προτίμηση των κριτών καταγράφεται με σειρά προτί-
μησης. Μετά τη συγκέντρωση των προτιμήσεων δημιουργείται
ένας ενιαίος κατάλογος, από τον οποίο προκύπτουν τα καλύτερα
εστιατόρια του κόσμου.
Οκτακόσιοι εμπειρογνώμονες του επισιτισμού αξιολογούν, ασκούν κριτική, ψηφίζουν και
αναδεικνύουν τους καλύτερους του κλάδου, δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας για τη
βιομηχανία…
Τα 50 καλύτερα εστιατόρια ανά την υφήλιο
Εκδότης:
Νίκος Μανούσος
Αρχισυντάκτης:
Μάγδα Πειστικού
Επιστημονικός συνεργάτης:
Γιώργος Παλησίδης
Ειδικοί συνεργάτες:
Νίκος Κρίνης, Μαριάννα Μακρύγιαννη,
Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος
Συνεργάτες:
Σπυριδούλα Ζέρβα, Aλεξία Γεωργάτου, Δημήτρης Μελένιος, Λυγερή Αγγελάκη
Υπεύθυνη Διαφήμισης:
Δέσποινα Προβιδάκη
Art director:
Μαίρη Λυμπέρη
Υπεύθυνος D.T.P.:
Βασίλης Ευσταθίου
D.T.P.:
Νατάσσα Αντωνιάδου, Θεοδώρα Λαμπρινού
Διόρθωση:
Αγγελική Ματζαβίνου
H καλύτερη γυναίκα chef για
το 2012 είναι η Elena Arzak.