Page 31 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

κ. Στράτος Μανώλης, executive chef.
Μετά το πέρας της γευστικής δοκιμής
ακολούθησε ελαφρύ γεύμα και η ημέρα
έκλεισε με τις απονομές στους διακριθέ-
ντες. Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Γεύ-
σης Ελιάς και Πατέ Ελιάς ανέδειξε πολυνί-
κη επιχείρηση την Πούλιος Αναστάσιος
(Πορταριά Χαλκιδικής) με εννέα (9) διακρί-
σεις, μεταξύ των οποίων 2 χρυσά, 4 ασημέ-
νια και 2 χάλκινα στην κατηγορία Ολόκλη-
ρη Ελιά (Πράσινη Χαραγμένη, Πράσινη Λε-
μονάτη, Πράσινη πικάντικη, Πράσινη με
μπαχαρικά, Σταφιδάτη, Σταφίδα Ξυδάτη,
Μαύρη Σταφίδα, Πράσινη με κολίανδρο και
σκόρδο) καθώς και βραβείο κοινού.
Η ΔΕΑΣ ΑΕ (Καλύβες Χαλκιδικής) βρα-
βεύθηκε με δύο χρυσά και ένα ασημένιο
στην κατηγορία Γεμιστή Ελιά (αμύγδαλο
και πάπρικα, σκόρδο και jepaleno, αμύγδα-
λο και jepaleno), ασημένιο και χάλκινο στην
κατηγορία Πατέ (αγιορείτικο, bruschetta
καλαμών), ασημένιο στην κατηγορία Ροδέ-
λα Ελιάς (bruschetta), καθώς και με βρα-
βείο κοινού. Η εταιρεία Pelopac (Θεσσαλο-
νίκη) πήρε χρυσό και ασημένιο βραβείο
στην κατηγορία Γλυκό Ελιά (Μαρμελάδα
καλαμών, μαρμελάδα πράσινη), δύο αση-
μένια και ένα χάλκινο στην κατηγορία Πατέ
Ελιάς (bruschetta με λαχανικά, πράσινο πα-
τέ, πατέ καλαμών) και ασημένιο στην κατη-
γορία Γεμιστή Ελιά (γεμιστή με τυρί). Η
εταιρεία Pure Greek (Αθήνα) βραβεύθηκε
με 2 ασημένια στην κατηγορία Ολόκληρη
Ελιά (Πράσινη, Καλαμών), 2 ασημένια στην
κατηγορία Πατέ Ελιάς (Καλαμών, Πράσινη)
και 2 ασημένια στην κατηγορία Γεμιστή
Ελιά (Πράσινη, με αμύγδαλο).
Η Ελίανθος διακρίθηκε με χρυσό και
ασημένιο στην κατηγορία Ολόκληρη Ελιά
(Μαύρη αφυδατωμένη, Πράσινη χαρακτή)
και ασημένιο στην κατηγορία Συσκευασία
(Πράσινη Ελιά), ενώ πήρε και βραβείο κοι-
νού. Η Κωνσταντόπουλος ΑΕ - Olymp (Κα-
τερίνη) βραβεύθηκε με ασημένιο και χάλκι-
νο στην κατηγορία Ολόκληρη Ελιά (Καλα-
μών, Πράσινη) και ασημένιο στην κατηγο-
ρία Πατέ Ελιάς (Μαύρη ελιά), καθώς και με
ασημένιο στην κατηγορία Συσκευασία (Γε-
μιστές). Η Ροή ΑΕ (Καλοχώρι Χαλκίδας) πή-
ρε χρυσό στην κατηγορία Ολόκληρη Ελιά
(Φουρνιστές), ασημένιο στην κατηγορία
Πατέ Ελιάς (Μαύρη) και ιδιαίτερη διάκριση
με χρυσό βραβείο στην κατηγορία Συσκευ-
ασία (Φουρνιστές). Η επιχείρηση Terra
Natura (Σαμοθράκη) βραβεύθηκε με χάλκι-
νο στην κατηγορία Ολόκληρη Ελιά (Θρού-
μπες) και χρυσό στην κατηγορία Συσκευα-
σία (Θρούμπες). Ασημένιο βραβείο έλαβε
το Πατέ Ελιάς Ελιάγνη της Κότινος (Πλατα-
νοχώρι Χαλκιδικής) και η Θρούμπα Βαρελί-
σια της Μανωλάκης (Καλύβες Χαλκιδικής),
ενώ χάλκινο βραβείο δόθηκε στο γλυκό
από ελιά με ολόκληρη ελιά και κρασί & βό-
τανα της Πυλιακής Γης (Καλαμάτα), στις
ολόκληρες πατητές της Αποστόλου (Αλε-
ξανδρούπολη) και στην ολόκληρη Καλαμών
της Elyon (Αθήνα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες των
οποίων τα προϊόντα βραβεύθηκαν θα λά-
βουν το ειδικό σήμα του Chef’s Club.
Το διήμερο πλαισιώθηκε από μία σειρά
παράλληλων εκδηλώσεων, όπως show-
cooking, έκθεση ελαιοπαραγωγών και πα-
ραγωγών τοπικών προϊόντων
Συμφωνία… ποιότητας
Με αφορμή το διαγωνισμό ελιάς, μεταξύ
των τοπικών αγροτών-παραγωγών, της
Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και της
Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας
«Ολύμπιος Ζευς» υπογράφηκε το τοπικό
σύμφωνο ποιότητας, που στόχο έχει την
προώθηση του Ελληνικού Πρωινού.
Το Τοπικό Πρωινό της
Χαλκιδικής
Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στη
διοργάνωση επικεντρώθηκε επίσης στο Το-
πικό Πρωινό της Χαλκιδικής: τραχανάς,
στραπατσάδα, μπουγάτσα με τυρί, ντόπια
λουκάνικα και λαγάνες, ποικιλία ντόπιων
τυριών, μέλι Σιθωνίας, γλυκά κουταλιού,
μπισκότα γεμιστά με λουκούμι, ελληνικός
καφές και ντόπια βότανα.
Την παρουσίαση του τοπικού πρωινού
της Χαλκιδικής έκανε ο κ. Γιώργος Πίττας,
οργανωτής και υπεύθυνος προώθησης του
«Ελληνικού Πρωινού» και του Τοπικού Συμ-
φώνου Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τον κ.
Γρηγόρη Τάσιο, Πρόεδρο της Ένωσης Ξε-
νοδοχείων Χαλκιδικής και του Τουριστικού
Οργανισμού Χαλκιδικής.
Όπως αναφέρει η Ένωση Ξενοδοχείων
Χαλκιδικής σε σχετική της ανακοίνωση: «Το
Ελληνικό Πρωινό της Χαλκιδικής θα βρει
πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στους ξε-
νοδόχους, που θεωρούν ότι η επιστροφή
στην παράδοση είναι ο μόνος τρόπος ανα-
βάθμισης του τουριστικού προϊόντος και
αντιμετώπισης της κρίσης στον τουρισμό».
<
FOOD
Service
31
θέμα
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού γεύσης επιτραπέζιας ελιάς.
Ο executive chef του Anthemus Sea, Ε. Τζινόπουλος, παρουσιάζει στους
παρευρισκομένους παραδοσιακά σκεύη μαγειρικής από τη Χαλκιδική.