FOOD
Service
44
cover
story
Την άποψή του αυτή ο Higman την τεκμηριώνει ως εξής: «Είναι τε-
λείως διαφορετική η έννοια της εθνικής κουζίνας από την έννοια
της περιφερειακής ή της διακρατικής κουζίνας. Συνήθως με την
έννοια της διακρατικής κουζίνας νοούνται τα κοινά χαρακτηριστι-
κά δύο ή περισσότερων εθνικών κουζίνων στην ίδια γεωγραφική
περιοχή. Μάλιστα, τον όρο αυτό τον επιλέγουν κυρίως για να τον
χρησιμοποιήσουν άνθρωποι που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των χω-
ρών αυτών. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την τάση να γενικεύουν συν-
θήκες και καταστάσεις, επιδεικνύοντας πλήρη άγνοια. Ένα τέτοιο
παράδειγμα είναι και η μεσογειακή κουζίνα».
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά,
φρούτα, γαλακτοκομικά, ψάρι και κρασί, ενώ το 2010 ανακηρύχθη-
κε από την UNESCO ως μέρος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της
Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και του Μαρόκου.
Πολωνική κουζίνα
Μία ανερχόμενη –όπως τη χαρακτηρίζει δημοσίευμα του CNN–
δύναμη στην παγκόσμια γαστρονομική σκη-
νή είναι η πολωνική κουζίνα, η οποία φαίνε-
ται να ξαναγεννιέται. Όπως αναφέρει σχετι-
κό δημοσίευμα, ο chef Wojciech Amaro, με
πλούσιο βιογραφικό, αποσκοπεί στο να
εντάξει την εθνική κουζίνα στις καλύτερες
του κόσμου. Ο ίδιος, μάλιστα, δηλώνει ότι
για την προσπάθειά του αυτή αντλεί την
έμπνευσή του από τον 16ο αιώνα. Ο 40χρο-
νος chef εδώ και έναν χρόνο πραγματοποιεί
ταξίδια σε όλη τη χώρα, συζητά με ιστορι-
κούς της τροφής και αναζητά τις ρίζες της
κλασικής πολωνικής κουζίνας. Ο chef δηλώνει στο CNN: «Ηθελα
να ανακαλύψω τις ρίζες των συνταγών, αλλά και το ποια είναι η
ιδέα πίσω από αυτές. Κατάλαβα ότι μπορούσα να μιλώ για ώρες
για τα πολωνικά προϊόντα, αλλά δεν ήμουν σε θέση να σκεφτώ κά-
ποια εθνικά πιάτα αντίστοιχα υψηλού επιπέδου». O Amaro συνέλα-
βε την ιδέα ανασυγκρότησης της πολωνικής κουζίνας κατά τη
διάρκεια εργασίας του δίπλα στον Καταλανό Ferran Adria, στο
εστιατόριο El Bulli. «Μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου», δηλώνει
ο chef Wojciech Amaro, που εγκατέλειψε τις σπουδές του στο πα-
νεπιστήμιο για να ακολουθήσει το όνειρό του και τελικά να εργα-
στεί στις βρετανικές κουζίνες.
Ο Αmaro, μέχρι στιγμής, έχει διανύσει περισσότερα από 60.000
χιλιόμετρα στο εσωτερικό της χώρας, με σκοπό να ανακαλύψει
τους καλύτερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους της χώρας, οι
οποίοι προμηθεύουν με προϊόντα το βραβευμένο εστιατόριό του
στη Βαρσοβία. Το εστιατόριό του, με την επωνυμία Atelier Amaro,
είναι το πρώτο σε όλη την Πολωνία που βραβεύεται με το Michelin
Rising Star. Για τον chef τα πέντε καλύτερα
συστατικά της πολωνικής κουζίνας είναι το
Bison grass, από το οποίο παράγεται και μία
τοπική βότκα, τα μανιτάρια Saffron milk cap,
η χήνα, το κρέας ταράνδου ή αντιλόπης και
το άγριο μέλι.
Βρετανική κουζίνα
Η βρετανική κουζίνα είναι ιδιαίτερα διαδεδο-
μένη στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, με
πολλούς ένθερμους υποστηρικτές. Την αυ-
ξημένη δημοτικότητά της οφείλει σε πολύ
'
Η μεσογειακή διατροφή
το 2010 ανακηρύχθηκε
από την UNESCO ως
μέρος της Πολιτιστικής
Κληρονομιάς της Ισπανίας,
της Ιταλίας, της Ελλάδας
και του Μαρόκου.
Πιάτο με λιβανέζικους μεζέδες.