Page 43 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

FOOD
Service
43
όχι στην τοπική γλώσσα. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρε-
ται στο ίδιο άρθρο, ο Redzepi ζωγράφισε έναν κύκλο περιμετρικά
του εστιατορίου, ο οποίος σηματοδοτούσε την ακτίνα εντός της
οποίας θα έπρεπε υποχρεωτικά να αναζητήσουν προμηθευτές. Η
ακτίνα αυτή ήταν 44 μιλίων και λειτούργησε ως ένας εξαναγκαστι-
κός παράγοντας για δημιουργία. Μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση-
περιγραφή της σκανδιναβικής κουζίνας πραγματοποιεί ο συνέται-
ρος του Redzepi και συνιδρυτής της Νέας Σκανδιναβικής κουζί-
νας, Claus Meyer, στο blog του: «Αυτή η νέα μαγειρική ιδεολογία
δεν αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίον του ταϊλανδέζικου φα-
γητού, της ασιατικής ή της μεξικανικής κουζίνας. Απλά θεωρούμε
ότι το φαγητό της περιοχής μας αξίζει να είναι μία φωνή στη διε-
θνή χορωδία των σημαντικότερων κουζινών. Συγχωρήστε με αν
αυτή η ιδέα μοιάζει με παραμύθι».
Μεσογειακή κουζίνα
Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου παραμένει σταθερά εδώ
και δεκαετίες στις πρώτες θέσεις των γευστικών προτιμήσεων των
επισκεπτών των εστιατορίων. Η κουζίνα της Μεσογείου διακρίνε-
ται σε υποκατηγορίες, καθώς η ισπανική, η ιταλική και η ελληνική
κουζίνα έχουν μεν πολλές ομοιότητες, αλλά έχουν και αρκετές
διαφορές. Για παράδειγμα, η ισπανική κουζίνα θεωρείται από τις
καλύτερες του κόσμου, με τον chef Ferran Adrià να αποτελεί τον
εμπνευστή της μοριακής γαστρονομίας. Παράλληλα, το εστιατό-
ριο του Adrià, El Bulli, διακρινόταν για πολλά χρόνια από τους διε-
θνείς γαστρονομικούς οδηγούς μέχρι τη στιγμή που το Noma της
Κοπεγχάγης του έκλεψε τη δόξα. Από την άλλη, η ιταλική κουζίνα
είναι σε όλους γνωστή για τα ζυμαρικά, την πίτσα και τις σάλτσες,
ενώ η ελληνική για τη φέτα, το ελαιόλαδο και πιάτα όπως η χωριά-
τικη σαλάτα, η σπανακόπιτα και ο μουσακάς. Βέβαια, σε ό,τι αφο-
ρά στην ελληνική κουζίνα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ταύτισή
της με το μουσακά και με ό,τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει η μάλ-
λον «τουριστική ελληνική κουζίνα», όπως πολλοί τη χαρακτηρί-
ζουν, έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Σήμερα οι Ελληνες chef δίνουν
νέα πνοή στην ελληνική κουζίνα, η οποία εμπλουτίζεται με πιο δη-
μιουργικές νότες, διατηρώντας σαφώς τον παραδοσιακό χαρακτή-
ρα της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεθνή βιβλιογραφία γίνονται εκτε-
νείς αναφορές για το «λάθος» της ονομασίας της μεσογειακής
κουζίνας. Ειδικότερα, ο Higman στο βιβλίο του για τις διεθνείς
κουζίνες, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του 2012, υποστηρίζει
ότι δεν υπάρχει μεσογειακή κουζίνα αλλά μεσογειακή διατροφή.
cover
story
Καπνιστές ρέγγες σε πάγο σερβίρονται χωρίς άλλη διακόσμηση, σύμφω-
να με το πνεύμα της σκανδιναβικής κουζίνας.
Ένα από τα καλύτερα πιάτα του πολυβραβευμένου Noma είναι το φιλέτο
ταράνδου με σωταρισμένα λαχανικά.
To wasabi είναι μία καυτερή πράσινη σάλτσα, η οποία συνοδεύει διάφο-
ρα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας.
Πλατό με γαλλικά τυριά–κύριους εκπροσώπους της εθνικής κουζίνας.