Page 47 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

cover
story
συνταγές και τα πιάτα. Σε ορισμένα σημεία της Πολυνησίας η χρή-
ση κρέατος με έντονη γεύση είναι περισσότερο από συνηθισμένη,
ενώ σε άλλες πιο παραδοσιακές περιοχές της ενδοχώρας το ψάρι
εμφανίζεται σε πλήθος παραλλαγών. Ακόμη, είναι πολύ τακτική η
χρήση αρωματικών και μυρωδικών.
Αντίθετα, στην τοπική κουζίνα της Σαμόα δεν χρησιμοποιούνται
πολύ τα αρωματικά, ενώ το φαγητό ψήνεται σε Umus. Το Umus εί-
ναι μία πέτρα που τοποθετείται πάνω στη φωτιά. Στη συνέχεια, ο
μάγειρας βάζει το φαγητό πάνω στην πέτρα, το σκεπάζει με φύλ-
λα μπανάνας και το αφήνει να ψηθεί. Ακόμη αρκετοί είναι αυτοί
που εξακολουθούν να καταναλώνουν ωμό ψάρι, το οποίο έχει μα-
ριναριστεί σε χυμό λεμονιού, κρέμα καρύδας, αλάτι και μείγμα
κρεμμυδιών. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά πιάτα των Σαμόα
είναι το Lu'au. Σύμφωνα με γαστροκριτικούς, το συγκεκριμένο πιά-
το δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει, αλλά μόνο να το δοκιμάσει
λόγω της εξαιρετικής του γεύσης. Το Lu'au παρασκευάζεται από
φύλλα ενός τοπικού φυτού, τα οποία γεμίζουν με κρέμα καρύδας.
Στην πλευρά της Νέας Ζηλανδίας, οι επιρ-
ροές στην κουζίνα της είναι ποικίλες, καθώς
προέρχονται τόσο από τη Μεγάλη Βρετανία
όσο και από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Δυ-
τική Ασία και την Ινδία. Σήμερα στη Νέα Ζη-
λανδία ευδοκιμούν η κολοκύθα, η ζάχαρη,
το σιτάρι και η πατάτα, συστατικά που χρη-
σιμοποιούνται εκτενώς σε όλες τις μαγειρι-
κές παρασκευές. Επίσης, τα θαλασσσινά όπως ο σολομός, ο τό-
νος, ο αστακός, τα μύδια και τα στρείδια, καθώς και το αρνί και το
χοιρινό εμφανίζονται σε πλήθος παραλλαγών. Ένα από τα πλέον
χαρακτηριστικά πιάτα της κουζίνας της Νέας Ζηλανδίας είναι το
γλυκό Πάβλοβα με μαρέγκα σάλτσα φράουλας ή ωμές φράουλες,
μπανάνες και ακτινίδια. Το όνομα Πάβλοβα δόθηκε στο γλυκό
προς τιμήν της διεθνούς φήμης μπαλαρίνας από τη Ρωσία, Άννας
Πάβλοβα, μετά τις παραστάσεις που έδωσε η ίδια στην Αυστραλία
και τη Νέα Ζηλανδία το 1920.
Λιβανέζικη κουζίνα
Η λιβανέζικη κουζίνα περιγράφεται από πολλούς ως ένας ενδια-
φέρων συνδυασμός υψηλής γαστρονομίας και ανατολίτικης παρά-
δοσης. Φρούτα, δημητριακά, ξηροί καρποί, λαχανικά, φρέσκα ψά-
ρια και οστρακοειδή, πουλερικά και κόκκινο κρέας χαρακτηρίζουν
την κουζίνα αυτή. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο χυμό λεμο-
νιού, στο σκόρδο και στα μπαχαρικά, τα οποία αποτελούν αναπό-
σπαστο κομμάτι της λιβανέζικης διατροφής.
Επίσης, δείγμα της επιρροής της Μεσογείου
στη διαμόρφωση του μενού στα λιβανέζικα
εστιατόρια είναι το ότι αυτά καθορίζονται
από την εποχή. Έτσι, οι πρώτες ύλες που θα
επιλεγούν για την παρασκευή των πιάτων εί-
ναι διαφορετικές ανάλογα με την εποχή.
Αναφορικά με τους τρόπους παρασκευής
'
'
Σε περιοχές όπως η
Νέα Ζηλανδία και τα
νησιά Cook, τα περισσότερα
πιάτα περιέχουν ψάρι
και φρούτα.