Page 48 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

FOOD
Service
48
των πιάτων, αυτά ψήνονται στο φούρνο ή στη σχάρα και σωτάρο-
νται με ελαιόλαδο ή βούτυρο. Τα λαχανικά καταναλώνονται κυ-
ρίως ωμά ή ελαφρώς σωταρισμένα με ελαιόλαδο ή τουρσί. Ακόμα
η κουζίνα του Λιβάνου διαθέτει ενδιαφέροντα ορεκτικά, τα οποία
ονομάζονται mezze, γνωστά και στην ελληνική γλώσσα ως μεζέ-
δες. Πρόκειται για ένα πιάτο που περιλαμβάνει ποικιλία ορεκτικών,
όπως είναι το χούμους, οι πίκλες, μικρές ψημένες πίτες ή ωμές
σαλάτες. Από τα πλέον γνωστά πιάτα στη λιβανέζικη κουζίνα είναι
το ταμπουλέ, που έχει ως πρώτη ύλη του το πληγούρι και το φα-
τούς, τα οποία συνοδεύονται με ντιπ χούμους. Αντί επιδορπίου,
στο λιβανέζικο δείπνο προσφέρονται φρέσκα φρούτα, μπακλαβάς
και καφές. Άλλα γνωστά λιβανέζικα γλυκά είναι το παγωτό με ανα-
τολίτικες γεύσεις, όπως είναι το παγωτό με αποξηραμένα φρούτα
και το παγωτό με φιστίκι, ο χαλβάς και το κιουνεφέ.
Ασιατική κουζίνα
Η ασιατική κουζίνα μπορεί να διαχωριστεί σε επιμέρους κουζί-
νες αναλόγως γεωγραφικής θεώρησης. Έτσι υπάρχει η κουζίνα
της Ανατολικής Ασίας, με την Ιαπωνία και την Κορέα να προστίθε-
νται σε αυτή, η Νοτιοανατολική Ασιατική κουζίνα, που περιλαμβά-
νει την Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Λάος και άλλες περιοχές, και η
Νοτιοασιατική κουζίνα, με τις τοπικές κουζίνες του Πακιστάν, της
Ινδίας και του Μπαγκλαντές. Πολλοί είναι οι θεωρητικοί της γα-
στρονομίας που υποστηρίζουν ότι όταν γίνεται λόγος για ασιατική
κουζίνα, εννοείται κυρίως η κουζίνα της νότιας περιοχής.
Ιαπωνική κουζίνα
Το σούσι είναι ίσως το πιο διαδεδομένο πιάτο της ιαπωνικής
κουζίνας, όπως και το sashimi. Και τα δύο έχουν ως κύρια πρώτη
ύλη τους το ακατέργαστο ψάρι, θαλασσινά και μπαχαρικά.
Η Ιαπωνία, δεδομένου του θαλάσσιου πλούτου της, στηρίζει με-
γάλο μέρος της εθνικής κουζίνας της στο ψάρι, στα οστρακοειδή,
αλλά και στα φύκια. Απαραίτητο συστατικό είναι επίσης το ρύζι, το
οποίο είτε προστίθεται σε πιάτα όπως είναι το σούσι, είτε χρησιμο-
ποιείται ως συνοδευτικό σε άλλα πιάτα. Επίσης, συχνά αποτελεί
και κυρίως πιάτο.
Στη βάση της ιαπωνικής κουζίνας τοποθετούνται η σόγια και το
τόφου. H σόγια και τα υποπροϊόντα της εντάσσονται στην ημερή-
σια διατροφή των ασιατικών λαών, οι οποίοι πιστεύουν ότι το εν
λόγω συστατικό είναι σύμμαχος της καλής υγείας. Επίσης, σύμ-
φωνα με τους διατροφολόγους, η σόγια περιέχει υψηλό ποσοστό
πρωτεϊνών, χαμηλή θερμιδική αξία και συντελεί στην πρόληψη των
καρδιοπαθειών. Αναφορικά με το τόφου, ή αλλιώς το γάλα σόγιας,
έχει την υφή και την όψη μαλακού τυριού και οι Ιάπωνες chef το
αξιοποιούν με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους κυρίως σε χορτο-
φαγικά μενού. Ακόμη οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν εκτενώς το ξίδι
και το κρασί από ρύζι, το wasabi και το τζίντζερ. Τέλος, πολύ δη-
μοφιλή είναι τα noodles, ένα πιάτο που εμφανίζεται σε πολλές πα-
ραλλαγές σε Ιαπωνία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.
Κινεζική κουζίνα
Η κινεζική κουζίνα, παρ’ ότι πολλοί την αντιλαμβάνονται ως μία
και ενιαία, στην πραγματικότητα διακρίνεται σε τουλάχιστον οκτώ
υποκατηγορίες βάσει τοποθεσίας στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως, μάλιστα, αναφέρουν ιστορικοί της διατροφής, αυτή η ποικι-
λομορφία αντικατοπτρίζει τη μεγάλη ιστορία της χώρας και την
πληθώρα των διαφορετικών πολιτισμών που συνυπάρχουν σε αυ-
τή. Πολλοί ταυτίζουν την κινεζική κουζίνα με τα spring rolls, το τη-
γανητό ρύζι και το γλυκόξινο χοιρινό, που θεωρούνται από τα πλέ-
ον δημοφιλή πιάτα της, όπως και η φημισμένη πάπια Πεκίνου.
Εκτός αυτών, αρκετά γνωστό είναι το αχνιστό ρύζι, τα μανιτάρια,
το μπαμπού και τα πιάτα με φρούτα. Από την πλευρά της περιο-
χής Hunan, η οποία χαρακτηρίζεται ως η γη του ψαριού και του
ρυζιού, η ποικιλία των πιάτων με τα εν λόγω συστατικά εμπλουτί-
ζεται σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, στην περιοχή της Μογγο-
λίας, που το κλίμα είναι πολύ πιο ψυχρό, εντατικοποιείται η χρήση
του πρόβειου και του αρνίσιου κρέατος. Η βόρεια Κίνα, από την
άλλη, δεν είναι ιδιαίτερα «δεκτική» στην καλλιέργεια ρυζιού. Έτσι,
οι πρώτες ύλες που μεσουρανούν στην τοπική κουζίνα είναι το σι-
τάρι, το κριθάρι και η σόγια, που χρησιμοποιούνται και στην παρα-
γωγή άρτου και noodles. Μάλιστα, οι chef της βόρειας Κίνας προ-
σθέτουν σε αυτά λάχανο, αχλάδι, σταφύλι ή μήλο, δημιουργώντας
ενδιαφέροντα και γευστικά πιάτα. Θα πρέπει, επίσης, να αναφερ-
θεί ότι οι Κινέζοι δίνουν μεγάλη σημασία και στο σερβίρισμα των
πιάτων, τα οποία είναι συνήθως σε πορσελάνινα σκεύη με ιστορική
αξία.
<
cover
story
Ένα από τα πλέον διαδεδομένα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας είναι το
σούσι.