Page 51 - Food Service τ. 112

Basic HTML Version

προσωπικού. Η ανάπτυξη του Συστήματος
Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων
θα πρέπει να γίνει από άτομα (εντός ή
εκτός επιχείρησης) που να γνωρίζουν πολύ
καλά τις απαιτήσεις της μαζικής εστίασης,
καθώς και τις δυνατότητες της επιχείρη-
σης. Είναι πολύ σημαντικό κατά την ανά-
πτυξη του συστήματος αλλά και στη συνέ-
χεια να υπάρχει στην επιχείρηση άτομο
που να διαθέτει επιστημονική γνώση όσον
αφορά στους μικροβιολογικούς, χημικούς
και φυσικούς κινδύνους για το προϊόν και
την παραγωγική διαδικασία. Τέλος, είναι
σημαντική η συμμετοχή του προσωπικού
στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Συστή-
ματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τρο-
φίμων. Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση του
προσωπικού και τελικά ανταπόκριση και
συμμόρφωσή του προς τα καθήκοντα και
τις διαδικασίες που προβλέπει το σύστημα.
Η πιστοποίηση πραγματοποιείται από δια-
πιστευμένο φορέα πιστοποίησης σύμφωνα
με ένα διεθνές πρότυπο, όπως το ISO
22000 ή το FSSC, ή μία αναγνωρισμένη
προδιαγραφή όπως το Codex Alimentarius
(HACCP)».
Η κα Uxue Azpiroz προσθέτει: «Εφόσον
μία εταιρεία εφαρμόζει κάποιο Σύστημα
Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων σύμ-
φωνα με κάποιο πρότυπο πιστοποίησης,
μπορεί να αιτηθεί την πιστοποίησή της σε
διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης.
Στη φάση αυτή είναι κρίσιμο να προσδιο-
ριστεί με ακρίβεια το συγκεκριμένο πεδίο,
για το οποίο η εταιρεία αιτείται πιστοποίη-
σης. Στη συνέχεια, και από τη στιγμή που η
εταιρεία επιλέξει φορέα πιστοποίησης,
υπογράφεται σύμβαση και ορίζεται ημερο-
μηνία για την πραγματοποίηση επιθεώρη-
σης στις εγκαταστάσεις του ενδιαφερομέ-
νου (περιλαμβάνεται έλεγχος της μελέτης
που έχει συντάξει η εταιρεία, καθώς και
των υποδομών και της εφαρμογής από το
εμπλεκόμενο προσωπικό).
Εάν προκύψει πλήρης συμμόρφωση με
το πρότυπο ή την προδιαγραφή, εκδίδεται
άμεσα πιστοποιητικό, διαφορετικά, εάν
προκύψουν αποκλίσεις, το πιστοποιητικό
εκδίδεται μετά από αποδεδειγμένη αντιμε-
τώπιση των αποκλίσεων από τη μεριά της
επιχείρησης».
FOOD
Service
51
θέμα