FOOD
Service
52
Μαζική εστίαση στην
ποιότητα
Ειδικά για τις επιχειρήσεις του επισιτιστι-
κού κλάδου, οι επιλογές της πιστοποίησης
είναι δύο. Όπως αναφέρει ο κ. Αγγελίτσας
της BQC: «Μία επιχείρηση εστίασης έχει
δύο βασικές επιλογές πιστοποίησης σε ό,τι
αφορά τα τρόφιμα και μία ακόμα επιλογή
σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση ενός Συ-
στήματος Διαχείρισης Ποιότητας γενικά.
Για την πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρι-
σης Ποιότητας, το οποίο όμως δεν αφορά
στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, η επι-
χείρηση μπορεί να πιστοποιηθεί σύμφωνα
με το Διεθνές Πρότυπο EN ISO 9001:2008.
Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, υπάρχουν
πολλές επιλογές. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι
εξής:
α)
EN ISO 22000:2005,
β)
Πιστοποίηση σύμφωνα με τις κατευθυ-
ντήριες αρχές της επιτροπής Codex
Alimentarius,
γ)
FSSC 22000,
δ)
BRC.
Οι ανωτέρω πιστοποιήσεις διαφέρουν
μεταξύ τους ως προς το επίπεδο των απαι-
τήσεων υγιεινής και ασφάλειας». Η κα
Uxue Azpiroz αναφέρει σχετικά: «Επιπλέον
των πιστοποιητικών που αφορούν στην
ασφάλεια των τροφίμων ( ISO 22000,
FSSC, HACCP CODEX) οι επιχειρήσεις
εστίασης μπορούν να λάβουν και πιστοποι-
ητικά που αφορούν στην ποιότητα (ISO
9001), στο περιβάλλον (ISO 14001) και
στην ασφάλεια των εργαζομένων (OHSAS
18001). Πλέον υπάρχει μία αυξανόμενη τά-
ση εφαρμογής ολικών συστημάτων στα ξε-
νοδοχεία, που αποτελούν τους κατεξοχήν
χώρους μαζικής εστίασης και η οποία προ-
κύπτει από τη σχετική απαίτηση των ταξι-
διωτικών πρακτορείων (tour operators)».
Κόστος
Για να πιστοποιηθεί μία επιχείρηση σύμ-
φωνα με το EN ISO 22000:2005, θα πρέπει
να διαθέσει όλους τους απαραίτητους πό-
ρους. Ο κ. Αγγελίτσας λέει χαρακτηριστι-
κά: «Το κόστος πιστοποίησης χωρίζεται σε
δύο μέρη, αυτό του κόστους συνεργασίας
με κάποιο σύμβουλο και αυτό του κόστους
διενέργειας των απαραίτητων επιθεωρήσε-
ων από το φορέα πιστοποίησης. Για μία
μέση ελληνική επιχείρηση με
€
10 άτομα
προσωπικό, το κόστος πιστοποίησης υπο-
λογίζεται περίπου στα
€
1.000/έτος.
Στα παραπάνω κόστη δεν υπολογίζεται
το κόστος που ενδέχεται να προκύψει για
τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, κτη-
ριακών, εξοπλισμού κ.λπ. σύμφωνα με το
πρότυπο, αν αυτές δεν υπάρχουν ήδη στην
επιχείρηση και πρέπει να δημιουργηθούν.»
Σχετικά με το κόστος της πιστοποίησης
η κα Uxue Azpiroz αναφέρει: «Το κόστος
εξαρτάται από ποικίλες παραμέτρους και
χωρίζεται σε δύο φάσεις:
•
Προετοιμασία επιχείρησης:
Kόστος πα-
ρεμβάσεων στις εγκαταστάσεις, κόστος
συμβούλου, κόστος κατάρτισης των ερ-
γαζομένων.
•
Πιστοποίηση:
Η προσφορά του φορέα
είναι άμεσα εξαρτώμενη από διάφορες πα-
ραμέτρους, όπως μέγεθος εγκαταστάσε-
ων, αριθμός εργαζομένων και πολυπλοκό-
τητα δραστηριότητας».
Τα οφέλη της
πιστοποίησης
Αξίζει όμως η επιχείρηση να επενδύσει
θέμα