FOOD
Service
53
στη λήψη πιστοποίησης σήμερα που η
ύφεση έχει περιορίσει κατά πολύ τα έσο-
δα; Για τα άμεσα οφέλη της επισιτιστικής
επιχείρησης από τη λήψη της πιστοποίη-
σης ο διευθυντής πιστοποίησης της BQC,
κ. Τηλέμαχος Αγγελίτσας, δηλώνει: «Τα
οφέλη πιστοποίησης ενός Συστήματος
Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά
ISO 22000:2005 για μία επιχείρηση ενδει-
κτικά είναι τα εξής:
•
Ξεκάθαροι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλο
το μήκος της τροφικής αλυσίδας.
•
Προστασία και ενίσχυση της επωνυμίας
(brand name) και καλής φήμης της επιχεί-
ρησης.
•
Παροχή αποδείξεων συμμόρφωσης με
τις εφαρμοστέες νομικές και κανονιστικές
απαιτήσεις για την ασφάλεια τροφίμων.
•
Αναγνώριση της επίδρασης στην ασφά-
λεια των τροφίμων στην τροφική αλυσίδα
μέσω διαδικασίας ιχνηλασιμότητας προϊό-
ντων.
•
Έλεγχος – μείωση των κινδύνων που
σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφί-
μων.
•
Μείωση των εξόδων μέσω ενός αποτελε-
σματικού συστήματος διαχείρισης.
•
Ομαλή μετάβαση από την πιστοποίηση
με βάση άλλα πρότυπα.
•
Βελτίωση εσωτερικών διεργασιών.
«Τα οφέλη είναι πολλαπλά» λέει στο
«Food Service» η κα Αzpiroz, που εξηγεί:
«Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ενός
Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας
των Τροφίμων απαιτεί για τις επιχειρήσεις
ένα υψηλό ποσό επένδυσης. Ωστόσο, τα
οφέλη που επιστρέφουν σε μία επιχείρηση
είναι πολλαπλά, καθώς η εταιρεία αποκτά
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και συγκεκρι-
μένα:
•
Ενισχύει τη φήμη της και εξασφαλίζει
την εμπιστοσύνη των πελατών, αφού
έμπρακτα αποδεικνύει την ευαισθησία της
για την προστασία της δημόσιας υγείας
και την παραγωγή ασφαλών τροφίμων.
•
Δημιουργεί ευκαιρίες για διείσδυση σε
διεθνείς αγορές, καθώς βελτιώνεται η εικό-
να και η αξιοπιστία της επιχείρησης, προϋ-
ποθέσεις απαραίτητες για την επιτυχία της
στις εξαγωγές.
•
Παρέχει αποδείξεις στις αρμόδιες αρχές
συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
•
Μειώνει το παραγωγικό κόστος λόγω
μείωσης των ακατάλληλων προϊόντων, των
ανακλήσεων έτοιμων προϊόντων και της
καλύτερης διαχείρισης των πόρων, των
πρώτων υλών, της ενέργειας και του χρό-
νου.
•
Δημιουργεί ευχάριστο περιβάλλον και
καλύτερες συνθήκες εργασίας».
Συνεχής ανανέωση
Η λήψη πιστοποίησης δεν είναι μία δια-
δικασία που πραγματοποιείται μόνο μία
φορά. Αντίθετα, η επιχείρηση εστίασης θα
πρέπει να ενημερώνεται και να προσαρμό-
ζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα, προκει-
μένου να είναι ανταγωνιστική. Όπως λέει ο
κ. Αγγελίτσας της BQC: «Η ανανέωση ενός
πιστοποιητικού δεν μπορεί να έχει χρονικό
περιορισμό και να προκαθορίζεται από μία
επιχείρηση που λειτουργεί στο χώρο τον
τροφίμων. Η απόδειξη συμμόρφωσης για
την παροχή ασφαλών για την ανθρώπινη
υγεία προϊόντων πρέπει να είναι συνεχής
και αδιάλειπτη. Οπότε, όταν μία επιχείρηση
“εισέρχεται” στο χώρο πιστοποίησης των
προϊόντων της αποδεδειγμένα από Διαπι-
στευμένο Φορέα Πιστοποίησης, δεν μπο-
ρεί να “πισωγυρίζει” και να παύει να παρέ-
χει αυτή την απόδειξη, καθώς με αυτόν
τρόπο ακυρώνει όλες τις προηγούμενες
προσπάθειές της και όλους τους πόρους
που έχει διαθέσει έως τότε. Για το λόγο
αυτό οι επιθεωρήσεις είναι ετήσιες και τα
πιστοποιητικά συμμόρφωσης έχουν τριετή
ισχύ, υπό τον όρο της συνεχούς συμμόρ-
φωσης. Με τη λήξη της τριετίας, η επιχεί-
ρηση οφείλει να επανακαθορίζει το σύστη-
μά της με σκοπό τη συνεχή βελτίωση, ενώ
ο φορέας πιστοποίησης ελέγχει συστημα-
τικά όλες τις απαιτήσεις του προτύπου
από την αρχή». Σύμφωνα, τέλος, με την κα
Azpiroz: «Ένα πιστοποιητικό συστήματος
διαχείρισης ισχύει για τρία χρόνια από την
ημερομηνία έκδοσής του, εφόσον πραγμα-
τοποιούνται οι ετήσιες επιθεωρήσεις επιτή-
ρησης. Στη συνέχεια πραγματοποιείται επι-
θεώρηση επαναπιστοποίησης για επανέκ-
δοση του πιστοποιητικού».
<
θέμα