Page 26 - Food Service τ. 113

FOOD
Service
26
να αποθηκεύονται στην ντουλάπα UV για
αποστείρωση.
Tα υπόλοιπα καθαρά σκεύη πρέπει να
αποθηκεύονται σε καθαρό και στεγνό
δοχείο με καπάκι.
Τα ταψιά και οι δίσκοι πρέπει να αποθη-
κεύονται σε καθαρή επιφάνεια.
n
Το προσωπικό που απασχολείται στο
κρεοπωλείο θα πρέπει να πλένει τα χέρια
του τακτικά, ιδιαίτερα:
μετά τη χρήση της τουαλέτας,
πριν από την έναρξη της εργασίας,
μετά το διάλειμμα,
μετά το χειρισμό πρώτων υλών και συ-
στατικών,
μετά την επαφή με μολυσμένα τρόφιμα,
μετά την απομάκρυνση/χειρισμό των
απορριμμάτων,
μετά από βήξιμο ή φτέρνισμα,
μετά από κάπνισμα, φαγητό ή ποτό.
n
Κατά την παραλαβή ελέγχονται τα πα-
ρακάτω, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα
των προϊόντων που παραλαμβάνονται:
n
Η κατάσταση υγιεινής και θερμοκρα-
σία μεταφορικών μέσων.
n
Η θερμοκρασία των προϊόντων.
n
Η τοποθέτηση προϊόντων μέσα στα
μεταφορικά μέσα και η παρουσία αντικει-
μένων ή προϊόντων που δυνητικά θέτουν
σε κίνδυνο τα τρόφιμα.
n
Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με
μακροσκοπικό έλεγχο. Γίνεται έλεγχος για
ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά, όπως οσμή
από χημικές ουσίες ή καύσιμα, σημάδια
αλλοίωσης, όπως μούχλα ή σήψη.
n
Η συσκευασία των πρώτων υλών, η
οποία θα πρέπει να είναι άθικτη, ακέραια
και καθαρή, χωρίς σημάδια αλλοιώσεων,
εξωτερικές φθορές και παραμορφώσεις.
n
Η ημερομηνία λήξης όπου προβλέπε-
ται (στα νωπά κρέατα δεν προβλέπεται).
n
Στοιχεία ιχνηλασιμότητας, όπως
σφραγίδες σφαγείων, ID–barcode κρέα-
τος.
n
Απαγορεύεται η πώληση των κατεψυγ-
μένων προϊόντων ως νωπών μετά την από-
ψυξή τους.
n
Απαγορεύεται η προετοιμασία νωπού
μείγματος κιμά από διαφορετικά κρέατα,
εκτός εάν αυτό πρόκειται να ψηθεί άμεσα
(
την ίδια ημέρα). Ομοίως με τα υπόλοιπα
κρεατοσκευάσματα, όπως ρολό κοτόπου-
λο γεμιστό με κιμά.
n
Το κατεψυγμένο κρέας πρέπει να δια-
τηρείται σε θερμοκρασία μικρότερη των
-18
βαθμών Κελσίου.
n
Τα κρέατα σε Vacuum πρέπει να δια-
τηρούνται σε θερμοκρασία +2 βαθμούς
Κελσίου, ώστε να μην αναπτύσσονται επι-
κίνδυνα κλωστρίδια.
<
θέμα
Κοπή κοτόπουλου σε κίτρινο τεφλόν με κίτρινο μπαλτά.
Έλεγχος μικροβιακού φορτίου με SWABS test.
Αποτελέσματα μικροβιακού φορτίου με SWABS test (η χρωματική ένδει-
ξη ΠΡΑΣΙΝΟ πιστοποιεί την εξαιρετική καθαρότητα του εξοπλισμού).
Είναι απαραίτητη η τακτική απολύμανση του προσωπικού που εργάζεται
στους χώρους επεξεργασίας κρέατος.