Page 40 - Food Service τ. 113

Σ
τα τέλη Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκου-
ρέντζος, αποφάσισε να τροποποιήσει το ισχύον καθε-
στώς σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία των επιχει-
ρήσεων τροφίμων και ποτών. Επισημαίνεται ότι η νέα,
τροποποιημένη διάταξη εστιάζει στις υπό ίδρυση επιχει-
ρήσεις, ενώ για όσες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία δεν προκύ-
πτουν αλλαγές. Στο ΦΕΚ 2718/08.10.2012, τεύχος Β’, δημοσιεύθη-
κε η Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/08.10.2012 με θέμα:
Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων
τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις.
Με τη νέα Υγειονομική Διάταξη, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις
25
Οκτωβρίου, καταργείται, μεταξύ άλλων, η Υγειονομική Διάταξη
Α1β/8577/83 (ΦΕΚ 526/τ.Β’/1983) «Περί υγειονομικού ελέγχου και
αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επιχειρήσε-
ων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των γενικών και ειδι-
κών όρων ιδρύσεως και λειτουργίας των εργαστηρίων και κατα-
στημάτων τροφίμων ή/ και ποτών», με την οποία καθορίζονταν οι
λεπτομέρειες για την ίδρυση και τη λειτουργία των καταστημάτων
υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι πιο ευέλικτο, πιο φιλικό στον
επιχειρηματία και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές και
οικονομικές απαιτήσεις, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο δημόσιας
υγείας. Υπάρχουν προδιαγραφές και για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Επιτρέπονται στα καταστήματα λιανικής (super market) η επεξερ-
γασία και η συσκευασία τροφίμων.
Σκοπός της νέας υγειονομικής διάταξης είναι σύμφωνα με το
Άρθρο 1: «Η εξειδίκευση των υγειονομικών όρων και προϋποθέσε-
ων που αφορούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων και
ποτών για τις οποίες απαιτείται γνωμοδότηση των αρμόδιων υπη-
ρεσιών Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερει-
ακών Ενοτήτων των Περιφερειών της χώρας, στο πλαίσιο των δια-
δικασιών αδειοδότησης, και περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις λιανι-
κού και χονδρικού εμπορίου, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών,
τους παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, τις
παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχα-
ροπλαστικής, τις παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών,
μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής, τις μονάδες
παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών, τις επιχειρήσεις
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους
υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις
λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και
ποτών έρχεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες,
δίνοντας ώθηση στις επιχειρηματικές
δραστηριότητες του επισιτιστικού κλάδου.
Αλλαγές στο
νομοθετικό πλαίσιο
Ίδρυση νέων καταστημάτων εστίασης
FOOD
Service
40
cover
story