FOOD
Service
41
αποθήκευσης, τους διανομείς και μεταφορείς, τις επιχειρήσεις της
αρτοποιητικής νομοθεσίας.»
Ποιους αφορά η νέα διάταξη;
Στο άρθρο 3 καθορίζεται με σαφήνεια το ποιες επιχειρήσεις
τροφίμων θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα όσα ορίζει η νέα διά-
ταξη του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, η διάταξη αφορά στις
ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων:
•
Παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λιανικώς,
Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας,
παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλα-
στικής, Παραγωγικές μονάδες παρα-
γωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατη-
ρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και
Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολά-
τας και ζαχαρωτών
.
•
Αποθήκευση – Διανομείς:
Όλες οι
επιχειρήσεις αποθήκευσης τροφίμων ή
ποτών . Στις επιχειρήσεις αυτές μπο-
ρούν να διατηρούνται και να διανέμονται μη τρόφιμα, είδη οικια-
κής χρήσεως, ευρείας κατανάλωσης οικιακού και επαγγελματικού
εξοπλισμού. Επίσης, οι επιχειρήσεις εγκατάστασης και τροφοδο-
σίας μηχανημάτων αυτόματης πώλησης τροφίμων και ποτών.
•
Μεταφορείς:
Όλες οι δραστηριότητες μεταφοράς τροφίμων
και ποτών καθώς και των χρησιμοποιουμένων μέσων, και η πώληση
επί αυτοκινήτου (ex-van), εκτός εάν ρυθμίζεται διαφορετικά από
την ισχύουσα νομοθεσία.
•
Επιχειρήσεις Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου:
Όλες οι
επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότη-
τες εμπορίου τροφίμων και ποτών
•
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών:
Περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις μαζικής
εστίασης, οι επιχειρήσεις αναψυχής, κα-
θώς και επιχειρήσεις προσφοράς κατά
κύριο λόγο οινοπνευματωδών ποτών και
οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγει-
ονομικού ενδιαφέροντος.
•
Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης:
Όλες
'
Οι μικρές επιχειρήσεις, ανάλογα
με τη φύση, το μέγεθος της
παραγωγής και τη δυναμικότητα
της επιχείρησης, μπορούν
να εφαρμόζουν τις
αρχές του HACCP με την
απαιτούμενη ευελιξία.