στα ξεχωριστά τοπικά προϊό-
ντα της, αλλά και στις συντα-
γές της, οι οποίες πηγάζουν
από τη λαϊκή παράδοση. Κάθε
τοπική κουζίνα μπορεί να ανα-
πτύξει τα δικά της συγκριτικά
πλεονεκτήματα ώστε να δημι-
ουργήσει ένα ξεχωριστό τοπι-
κό τουριστικό προϊόν, το οποίο
θα προσελκύει τουρίστες απ’
όλη την Ελλάδα και το εξωτερι-
κό. Σύμφωνα με στατιστικές, οι
τουρίστες κατά τη διάρκεια της
επίσκεψής τους σε μία χώρα
δαπανούν περισσότερο από το
40%
του διαθέσιμου τουριστι-
κού εισοδήματός τους στην κα-
τανάλωση φαγητού και ποτού
και ο μισός τζίρος των εστιατο-
ρίων σε διεθνή κλίμακα προκύ-
πτει από τους τουρίστες-κατα-
ναλωτές. Δεν απαιτείται κάτι
περισσότερο από μία απλή
ανάγνωση των αριθμών προκει-
μένου κάποιος να αντιληφθεί
ότι η τοπική γαστρονομία μπο-
ρεί να λειτουργήσει ως μοχλός
ανάπτυξης της οικονομίας και
ταυτόχρονα και της κοινωνίας.
Οι πρώτες ύλες και το απαραί-
τητο εργατικό δυναμικό είναι
διαθέσιμα και το μόνο που
απαιτείται, είναι η συντονισμέ-
νη προσπάθεια για την οργά-
νωση και την αξιοποίηση αυ-
τών. Οι ελληνικές κουζίνες δια-
θέτουν ταλαντούχους chef, οι
οποίοι μπορούν να κινηθούν
προς αυτήν την κατεύθυνση,
αρκεί να αποκτήσουν και οι ίδι-
οι κίνητρα.
Αναμφίβολα η αύξηση της
τουριστικής δραστηριότητας
σε έναν προορισμό, όπως οι
διάφορες περιοχές της Ελλά-
δας, συντελεί στην ενίσχυση
της τοπικής οικονομίας. Εκτός
του ισοζυγίου πληρωμών, το
οποίο μπορεί να ισοσταθμιστεί
με την αύξηση της εισόδου
τουριστών, δημιουργούνται νέ-
ες θέσεις εργασίας, οι οποίες
σήμερα είναι αναγκαίες για την
ελληνική περιφέρεια και όχι μό-
νο. Παράλληλα, αναπτύσσεται
η περιφέρεια σε επίπεδο υπο-
δομών, ενώ η θετική οικονομική
πορεία του τουρισμού συμπα-
ρασύρει και άλλους «συγγε-
νείς» κλάδους της οικονομίας,
όπως αυτοί της γεωργίας και
της κτηνοτροφίας. Τέλος, θεω-
ρείται αυτονόητο το ότι όσο θα
βελτιώνονται οι τοπικές οικονο-
μίες, θα προκύπτουν πρόσθετα
έσοδα για την εθνική οικονομία
από την είσπραξη φόρων και
τελών. Αυτό που θα πρέπει να
σημειωθεί, είναι το ότι με την
εξαίρεση των συναλλαγματικών
εσόδων, οι λοιπές οικονομικές
ωφέλειες του τουρισμού μπο-
ρούν να επέλθουν και από την
εσωτερική τουριστική δραστη-
ριότητα. Εξάλλου, η ενθάρρυν-
ση του εσωτερικού τουρισμού
μπορεί να προστατεύσει και
από τη διαρροή συναλλάγμα-
τος που προκαλούν τα ταξίδια
στο εξωτερικό. Επομένως, ο
εσωτερικός τουρισμός μπορεί
να αποβεί ιδιαίτερα σημαντικός
για την εθνική οικονομία. Σε
αντίθεση με το διεθνή, ο εσωτε-
ρικός τουρισμός συνεπάγεται
μεταβίβαση της αγοραστικής
δύναμης στο πλαίσιο της εθνι-
κής οικονομίας (Lickorish &
Jenkins, 2004).
FOOD
Service
31
Τα οφέλη για την τοπική οικονομία
Δεν είναι λίγοι οι ακαδημαϊ-
κοί του τουρισμού που υποστη-
ρίζουν ότι την τροχιά της οικο-
νομίας ακολουθούν τόσο η κοι-
νωνία όσο και ο πολιτισμός. Άλ-
λωστε η οικονομία επηρεάζει
κάθε μέλος της κοινωνίας, με
αποτέλεσμα αυτό να υιοθετεί
ανάλογη κάθε φορά συμπερι-
φορά. Για τους Lickorish και
Jenkins (2004), ο όρος «κοινω-
νία» αναφέρεται σε μία χώρα,
μία περιοχή ή μία συγκεκριμέ-
νη τοποθεσία και στους πολί-
τες που ζουν συλλογικά σε αυ-
τή. Με το πέρασμα του χρό-
νου, κάθε κοινωνία αναπτύσσει
ιδιαίτερες παραδόσεις, αντιλή-
ψεις και τρόπο ζωής, ο οποίος
μπορεί να διαφέρει σε μικρό ή
μεγάλο βαθμό από εκείνο των
υπόλοιπων κοινωνιών. Γενικά,
στη βιβλιογραφία συναντάται
πλήθος αναλύσεων σχετικών
με τις κοινωνικές και πολιτιστι-
κές επιδράσεις της ανάπτυξης
του τουρισμού. Ορισμένες εξ
αυτών, οι οποίες θα μπορού-
σαν να συσχετιστούν με την
ενίσχυση της τουριστικής δρα-
στηριότητας που μπορεί να
επέλθει μέσα από την ανάπτυ-
ξη της τοπικής γαστρονομίας,
είναι οι αλλαγές στην κοινωνική
δομή του προορισμού με τη
διαμόρφωση νέων κοινωνικών
τάξεων, η αλλαγή των επιλο-
γών των ατόμων σε σχέση με
το επάγγελμα που επιθυμούν
να ασκήσουν στο μέλλον, η αλ-
λαγή των αξιών στην τοπική
κοινωνία και η βελτίωση της
ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί
ότι κάθε προσπάθεια που
πραγματοποιείται με στόχο την
ενίσχυση της τουριστικής δρα-
στηριότητας θα πρέπει να γίνε-
ται συγκροτημένα και συντονι-
σμένα. Συχνά η υπερβολική
προσπάθεια μπορεί να οδηγή-
σει σε υπερανάπτυξη του του-
ρισμού, η οποία οδηγεί σε
εμπορευματοποίηση δραστη-
ριοτήτων και προϊόντων του το-
πικού πολιτισμού και της παρά-
δοσης. Η ανάπτυξη οργανωμέ-
νων υποδομών και υπηρεσιών
του τουρισμού οδηγεί σε συ-
στηματική προώθηση των
εμπορικών χαρακτηριστικών
του τομέα, με στόχο την εξυπη-
ρέτηση του τουρίστα-κατανα-
λωτή, ιδιαίτερα αυτού που επι-
λέγει τα οργανωμένα «πακέτα»
ταξιδιών.
Κοινωνία και πολιτισμός έχουν πλεονέκτημα
έρευνα