Page 36 - Food Service τ. 114

H
δημοτικότητα της ελληνικής κουζίνας έχει αυξηθεί ση-
μαντικά την τελευταία διετία με πλήθος επιχειρήσεων
του κλάδου να την ενσωματώνουν στα μενού τους. Με
χαρακτηρισμούς, όπως νέα ελληνική κουζίνα, δημιουρ-
γική ελληνική και μοντέρνα ελληνική, οι chef προσεγγί-
ζουν την παράδοση και προσφέρουν στους καταναλωτές έναν συ-
νήθως επιτυχή συνδυασμό κλασικής κουζίνας με gourmet διαστά-
σεις. Η κλασική ελληνική κουζίνα, την οποία πολλοί θέλουν να απο-
καλούν και κουζίνα των γιαγιάδων έρχεται ξανά στο προσκήνιο,
καθώς έγινε μάλλον επιτέλους αντιληπτή η ανάγκη των καταναλω-
τών για οικείες γεύσεις. Μετά το πέρασμα από τη γαλλική, την ιτα-
λική και την ασιατική κουζίνα, τα ελληνικά εστιατόρια αποφάσισαν
ότι οι κατά κοινή ομολογία κακές αναπαραγωγές και αντιγραφές
διεθνών γαστρονομικών πολιτισμών πρέπει να δώσουν τη σκυτάλη
σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα, δηλαδή στην ελληνική κουζίνα.
Είναι μάλλον αυτονόητο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πλήθος
άλλων χωρών, ότι κάθε λαός μπορεί να αποδώσει καλύτερα την
κουζίνα της χώρας του απ’ ό,τι εκείνη των άλλων χωρών. Βέβαια η
προσφορά ελληνικής κουζίνας στα εγχώρια εστιατόρια δεν είναι
κάτι νέο. Απλώς δεν ήταν σύνηθες ή δεν είχε το χαρακτήρα που
έχει αποκτήσει σήμερα. Πλέον η ελληνική κουζίνα, την οποία οι ει-
δήμονες του χώρου ονομάζουν νέα ελληνική κουζίνα, έχει νέα
μορφή, γεύση και φιλοσοφία. Οι chef έχουν επιδοθεί σε μία μάχη
εντοπισμού σπάνιων πρώτων υλών από την ελληνική περιφέρεια,
τις οποίες στη συνέχεια εντάσσουν στα εδεσματολόγιά τους με εν-
διαφέροντες τρόπους.
Τα προϊόντα ΠΟΠ έχουν αρχίσει επίσης να κερδίζουν έδαφος
στις κάρτες των εστιατορίων είτε ως ορεκτικά είτε ως βασικά συ-
στατικά των κύριων πιάτων. Γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλαντικά,
όσπρια και λαχανικά απ’ όλη την Ελλάδα αποκτούν νόημα ύπαρξης
στα ελληνικά εστιατόρια, ενώ γίνονται ταυτόχρονα πηγή έμπνευ-
σης για τους εγχώριους chef. Εκτός των υλικών, η νέα ελληνική
Με διάθεση, γνώση και όραμα οι Έλληνες chef
ενώνουν τις δυνάμεις τους, «αναδομούν» την παράδοση
δίνοντας νέα διάσταση στην ελληνική κουζίνα,
η οποία θεωρείται η κυρίαρχη τάση της εποχής
Ολική
επαναφορά
στο διεθνή
γαστρονομικό χάρτη
H Nέα Ελληνική Κουζίνα
FOOD
Service
36
cover
story