Page 37 - Food Service τ. 114

FOOD
Service
37
κουζίνα αφορά και στην αλλαγή εμφάνισης. Εκμοντερνισμός πα-
ραδοσιακών συνταγών, ενδιαφέρουσες παραλλαγές και επιρροές
από άλλες κουζίνες δημιουργούν ένα πολυσύνθετο παζλ που δελε-
άζει τους καταναλωτές.
H κλασική ελληνική κουζίνα
Με κοινά χαρακτηριστικά με τις εθνικές κουζίνες της Ιταλίας,
της Ανατολής και των Βαλκανίων, η ελληνική κουζίνα χαρακτηρίζε-
ται κυρίως ως μεσογειακή. Η βάση της
κλασικής ελληνικής κουζίνας είναι κύρια
μεσογειακή, με το ελαιόλαδο, τα αρωμα-
τικά, τα λαχανικά, το κρασί, τα γαλακτο-
κομικά και το ψάρι να αποτελούν τις
πρώτες ύλες.
Η κλασική ελληνική κουζίνα, την
οποία θέλουν πολλοί να χαρακτηρίζουν
ως τη σπιτική κουζίνα των μαμάδων και των γιαγιάδων, είναι σα-
φώς πιο πλούσια σε θερμιδική αξία σε σχέση με τα πλέον σύγχρο-
να πιάτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πιάτα της κλασικής
κουζίνας, βασίζονται στις τοπικές παραδόσεις, στα ήθη και στα
έθιμα κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα η εθνική κουζίνα μας να
αποτελείται από μικρότερες, σε μέγεθος και όχι σε σημασία, τοπι-
κές γαστρονομικές κουλτούρες. Η κρητική, η μεσσηνιακή, η μακε-
δονίτικη, η ηπειρώτικη κουζίνα είναι μόνο ορισμένες εξ αυτών.
Όμως όλες αξιοποιούν τα τοπικά παρα-
δοσιακά προϊόντα, συνθέτοντας πίτες,
γλυκά και πλήθος άλλων πιάτων, οι συ-
νταγές των οποίων μεταφέρονται και στο
σήμερα.
Όπως υποστηρίζουν οι κ.κ. Παλησίδης
και Μπόσκου, «οι παράγοντες που επη-
ρεάζουν τη σημερινή μορφή της κουζί-
'
Ένας από τους πρώτους
chef που αξιοποίησε
τον πλούτο της ελληνικής
κουζίνας θεωρείται πως είναι ο
Λευτέρης Λαζάρου.