Page 48 - Food Service τ. 114

FOOD
Service
48
H
πρωτοβουλία του
Επιμελητηρίου
εστιάζει στην ελ-
ληνική γαστρονο-
μική παράδοση
και στοχεύει στην προώθηση
του πλούτου και της αυθεντι-
κότητας των τοπικών προϊό-
ντων και της γαστρονομίας μέ-
σω των ξενοδοχείων της χώ-
ρας. Το πρόγραμμα του Ελλη-
νικού Πρωινού παρουσιάστηκε
για πρώτη φορά ολοκληρωμέ-
νο στην έκθεση HO.RE.CA., με
τη συμμετοχή οκτώ Επιμελητη-
ρίων από όλη την Ελλάδα. Η
Μεσσηνία, ο Βόλος και το Πή-
λιο, η Χαλκιδική, η Λέσβος, η
Σαντορίνη, η Νάξος, η Ρόδος
και η Κως, που έχουν υπογρά-
ψει τα πρώτα οκτώ Τοπικά
Σύμφωνα για το Ελληνικό Πρω-
ινό με το ΞΕΕ, παρουσίασαν τα
τοπικά προϊόντα τους στους
επισκέπτες της έκθεσης. Συ-
γκεκριμένα, οι οκτώ προορι-
σμοί τις τέσσερις ημέρες της
μεγάλης κλαδικής έκθεσης πα-
ρουσίασαν πιάτα με τα τοπικά
προϊόντα τους, τα οποία προ-
σφέρονται στα πρωινά των ξε-
νοδοχειακών επιχειρήσεων της
περιοχής τους. Οι επισκέπτες
της έκθεσης είχαν την ευκαιρία
να δουν αλλά και να δοκιμά-
σουν τα τοπικά προϊόντα των
οκτώ περιοχών, τα οποία σε
πολλές περιπτώσεις δεν ήταν
ευρέως γνωστά. Αξίζει να ση-
μειωθεί ότι στο πλαίσιο της πα-
ρουσίασης του Ελληνικού
Πρωινού, πολλά ήταν τα ξενο-
δοχεία εκείνα που δήλωσαν εν-
διαφέρον να ενταχθούν στο εν
λόγω πρόγραμμα.
Ανάδειξη της
τοπικής
κουλτούρας
Το περίπτερο του Ελληνικού
Πρωινού εγκαινίασε η υπουρ-
γός Τουρισμού, κα Όλγα Κε-
φαλογιάννη, η οποία τόνισε,
μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβου-
λία για το Ελληνικό Πρωινό θα
δώσει ώθηση στο brand «Ελλά-
δα». Ο κ. Γιώργος Πίττας, επι-
κεφαλής του προγράμματος
Ελληνικό Πρωινό και μέλος του
Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμε-
λητηρίου, υποστήριξε: «Επεν-
δύοντας στα τοπικά προϊόντα,
αναδεικνύουμε το γαστρονομι-
κό πολιτισμό κάθε τόπου που
συμμετέχει ενεργά στην ταυτό-
τητά του, αλλά και συμβάλλου-
με στην ποιοτική αναβάθμιση
του τουριστικού προϊόντος». Ο
κ. Γιώργος Τσακίρης, πρόε-
δρος του ΞΕΕ, ανέφερε κατά
τη διάρκεια της παρουσίασης
ότι μέσα στο 2013 θα υπογρα-
φούν άλλα δέκα Τοπικά Σύμ-
φωνα Ελληνικού Πρωινού, φτά-
νοντας έτσι τα 18 συνολικά. Ο
ίδιος, εξηγώντας το όραμα του
Επιμελητηρίου για το Ελληνικό
Πρωινό, δήλωσε ότι φιλοδοξεί
το πρόγραμμα να αποτελέσει
το σύνδεσμο μεταξύ του τουρι-
σμού και της τοπικής παραγω-
γής, ώστε το σύνολο της κοι-
νωνίας να απολαμβάνει τα
οφέλη του τουρισμού στην
Ελλάδα.
Oι προτάσεις των
περιοχών
Πολλές και ενδιαφέρουσες
ήταν οι προτάσεις των Επιμε-
λητηρίων αναφορικά με το
Ελληνικό Πρωινό, με τα τοπικά
προϊόντα να κλέβουν τις εντυ-
πώσεις των επισκεπτών της
8
ης HO.RE.CA. H Χαλκιδική
αξιοποιεί στα ξενοδοχειακά
πρωινά της, μεταξύ άλλων, το
κατσικίσιο γάλα, το μέλι, το
ελαιόλαδο, λουκάνικα από το
Χολομώντα και γαλακτοκομικά
προϊόντα από τη Γαλάτιστα.
Στο μενού της Νάξου περιλαμ-
βάνονται η φάβα, η μουστα-
λευριά, ο χαλβάς, τα σύκα, τα
αμυγδαλωτά, το παστέλι, η μυ-
ζήθρα Νάξου και άλλες ενδια-
φέρουσες πρώτες ύλες και πα-
ρασκευές. Οι προτάσεις της
Λέσβου είναι εξίσου ενδιαφέ-
ρουσες, με πιάτα όπως είναι το
Ελληνικό Πρωινό
Μία πρωτοβουλία
με όραμα
Με στόχο την ένταξη 350 ξενοδοχείων στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» μέ-
χρι το τέλος του 2013, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) φιλοδο-
ξεί να ενδυναμώσει τη σχέση μεταξύ της τουριστικής δραστηριότητας και της
τοπικής κοινωνίας. Σήμερα στο πρόγραμμα είναι ενταγμένα 67 ξενοδοχεία,
ενώ για την επόμενη τριετία ο αριθμός των μονάδων εκτιμάται ότι θα ξεπερά-
σει τις 1.000 σε όλη την Ελλάδα.
θέμα