FOOD
Service
8
πρώτο
πλάνο
Καθοριστικό ρόλο στην ταξι-
διωτική εμπειρία διαδραματί-
ζει, χωρίς αμφιβολία, ο παρά-
γοντας γεύση.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση,
γνωστή αεροπορική εταιρεία
αποφάσισε να δημιουργήσει
μία ομάδα κορυφαίων chef,
από όλο τον κόσμο, οι οποίοι
θα επιμελούνται τα γεύματα
που σερβίρονται στα αεροπλά-
να της.
Η dream team της αεροπορι-
κής εταιρείας, όπως οι ίδιοι την
αποκαλούν, αποτελείται, μετα-
ξύ άλλων, από τους Nobu Ma-
tsuhisa, Ramzi Choueiri, Tom
Aikens και Vincent Bhatia. Επί-
σης, ο έντονος ανταγωνισμός
μεταξύ των αεροπορικών εται-
ρειών ήταν ένας ακόμη λόγος
για τον οποίο η εν λόγω αερο-
πορική εταιρεία αποφάσισε να
προχωρήσει σε αυτή την κίνη-
ση. Είναι, άλλωστε, ευρέως
γνωστό ότι μέρος της αξιολό-
γησης των εταιρειών αποτε-
λούν οι υπηρεσίες εστίασης
κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Έτσι, οι τέσσερις chef, που θε-
ωρούνται κύριοι εκφραστές
διαφορετικών γαστρονομικών
κουλτούρων ο καθένας, θα δη-
μιουργούν γεύματα υψηλών
προδιαγραφών, τα οποία θα δί-
νουν την ευκαιρία στους επιβά-
τες να γνωρίσουν άλλους πολι-
τισμούς.
Όλοι οι chef της dream team
της αεροπορικής συμφωνίας,
προτού ξεκινήσουν την υλοποί-
ηση του νέου αυτού εγχειρή-
ματος, συμφώνησαν στο ότι,
προκειμένου η ποιότητα των
πιάτων να είναι υψηλή, θα πρέ-
πει όλοι τους να λάβουν υπόψη
τους και τους περιορισμούς
που θέτει το περιβάλλον στο
οποίο καλούνται να λειτουργή-
σουν, όπως είναι, για παρά-
δειγμα, το υψόμετρο, ο περιο-
ρισμένος χώρος προετοιμα-
σίας και παρασκευής και οι
διαθέσιμοι ανθρώπινοι πόροι.
n
KOΣΜΟΣ
Chef εν πτήσει
Αγώνα για διεθνή αναγνώριση
πραγματοποιεί τον τελευταίο
χρόνο η πόλη Chengdu της Κί-
νας, προκειμένου να προσελ-
κύσει μεγάλο αριθμό τουρι-
στών λόγω της ιδιαίτερης κου-
ζίνας της. Μετά την ανάδειξη
της πόλης από την UNESCO
ως της πρώτης περιοχής της
Ασίας που κατακτά τον τίτλο
«
Πόλη της Γαστρονομίας», τώ-
ρα οι τοπικοί φορείς επικε-
ντρώνονται στο να διαδώσουν
ακόμη περισσότερο την τοπική
κουζίνα. Το προάστιο Chengdu
της πόλης Sichuan κατέκτησε
τον τίτλο το 2010, ενώ μόλις
άλλη μία πόλη έχει λάβει αντί-
στοιχη διάκριση το 2005, η
Popayan στην Κολομβία.
Στην Chengdu κατοικούν 13,5
εκατομμύρια άνθρωποι, οι
οποίοι δηλώνουν λάτρεις του
φαγητού και της γαστρονομι-
κής κουλτούρας. Με ραγδαία
ανάπτυξη σε επίπεδο υποδο-
μών και επενδυτικά προγράμ-
ματα από πλευράς της κυβέρ-
νησης, η πόλη μέσα σε λίγα
χρόνια δημιούργησε πρόσθετα
έσοδα της τάξης των 13,7 δισ.
yuan (1,7 δισ. ευρώ περίπου).
Τα κριτήρια για την αναγνώρι-
ση μίας πόλης ως «Γαστρονο-
μική Πόλη» από την UNESCO
είναι να διαθέτει μία ιδιαίτερα
ανεπτυγμένη κουζίνα, η οποία
να είναι χαρακτηριστική της
περιοχής, να υποστηρίζεται
από την τοπική μαγειρική κοι-
νωνία, να αξιοποιεί τους τοπι-
κούς πόρους και να χρησιμο-
ποιεί παραδοσιακές τεχνικές
μαγειρικής για την παρασκευή
των πιάτων. Παράλληλα, μία
πόλη, προκειμένου να αναγνω-
ριστεί από την UNESCO, θα
πρέπει να έχει μακρά ιστορία
στη διοργάνωση γαστρονομι-
κών εκδηλώσεων και να επιδει-
κνύει αφοσίωση στη διατροφι-
κή εκπαίδευση των πολιτών
της μέσα από προγράμματα σε
σχολές μαγειρικής.
n
KINA
Chengdu: Νέο κέντρο της γαστρονομίας
«
Πικάντικη»
διεθνής
πρωτεύουσα.
Η γαστρονομία
στα ύψη.
O chef Νobu Matsuhisa
Πιάτα από την παραδοσιακή
κουζίνα της Chengdu.