FOOD
Service
22
Η
πρώτη και μάλ-
λον πιο ενδιαφέ-
ρουσα είδηση
για τη διεθνή γα-
στρονομία ήταν
η αποκαθήλωση του για τρεις
χρονιές πρωταθλητή Rene
Redzepi και του εστιατορίου
του Noma από την πρώτη θέ-
ση. Το στέμμα πέρασε στο
ισπανικό El Celler de Can Roca
και στον chef του, Joan Roca,
ενώ το Noma κατέλαβε τη δεύ-
τερη θέση. Πολλοί υποστηρί-
ζουν ότι μία μαζική δηλητηρία-
ση στοίχισε την πρωτιά στο
Noma. Τρίτο καλύτερο εστια-
τόριο, σύμφωνα με την ετήσια
λίστα του San Pellegrino, ανα-
κηρύχθηκε το Osteria France -
scana στη Μόντενα της Ιτα-
λίας, με chef τον Massimo Bot -
tura. Στην τέταρτη θέση βρί-
σκεται ο δεύτερος εκπρόσω-
πος της Ισπανίας, το εστιατό-
ριο Μugaritz, με τον chef Ando -
ni Aduriz, το οποίο το 2012 κα-
τείχε την τρίτη θέση.
Την πέμπτη θέση κατέλαβε
το νεοϋορκέζικο Eleven Madi-
son Park και την έκτη ο Alex
Atala και το D.O.M στο Σάο Πά-
ολο της Βραζιλίας. Ο Βρετα-
νός Heston Blumenthal ανέβη-
κε δύο ολόκληρες θέσεις στη
λίστα και πλέον το Dinner είναι
το έβδομο καλύτερο εστιατό-
ριο διεθνώς. Άλλος ένας Ισπα-
νός βρέθηκε για το 2013 στη
λίστα των 10 καλύτερων, με
τον chef, Juan Mari Arzak, να
παραμένει με το εστιατόριό
του Arzak σταθερά από το
2012
στην όγδοη θέση.
Στην ένατη θέση βρίσκεται ο
chef Heinz Reitbauer με το
Steirereck από την Αυστρία και
στη δέκατη το Vendôme από
τη Γερμανία, που το 2012 βρι-
σκόταν στην εικοστή τρίτη θέ-
ση.
H Σπονδή τρέχει
με… 100!
Η δεύτερη και μάλλον πιο
ενδιαφέρουσα είδηση των βρα-
βείων, τουλάχιστον για την ελ-
ληνική εστίαση, είναι ότι στη λί-
στα των καλύτερων εστιατο-
ρίων υπάρχει και ελληνική εκ-
προσώπηση. Η Σπονδή του
Απόστολου Τραστέλλη βρίσκε-
ται στην 97η θέση της λίστας
του San Pellegrino, με το ήδη
επιτυχημένο εστιατόριο να
υπόσχεται και νέες συγκινή-
σεις στους ένθερμους υποστη-
ρικτές του.
Τα καλύτερα των
ΗΠΑ
Από οκτώ συμμετοχές το
2012
οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν
στη φετινή λίστα με έξι εστια-
τόρια, με το Ssam Bar και το
Manresa να χάνουν τις πολυ-
πόθητες θέσεις τους. Από την
άλλη, το Eleven Madison Park
ανέβηκε πέντε ολόκληρες θέ-
σεις στη λίστα και συγκεκριμέ-
να από τη δέκατη θέση το συ-
ναντάμε πλέον στην πέμπτη.
Η Nadia Santini
στην κορυφή!
Μία άλλη διάκριση που απο-
νέμει κάθε χρόνο το San
Pellegrino είναι αυτή της καλύ-
τερης γυναίκας chef. Φέτος το
βραβείο απονεμήθηκε στην
επικεφαλής του βραβευμένου
με αστέρι Michelin εστιατορίου
Dal Pescatore, Nadia Santini.
H chef διευθύνει το οικογε-
νειακό εστιατόριο της οικογέ-
νειας του συζύγου της, το
οποίο άρχισε να λειτουργεί το
1925
υπό τη διεύθυνση της για-
Η λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου δημοσιεύτηκε πρόσφατα
και οι εκπλήξεις που επιφύλασσε η ανακοίνωση των ονομάτων ήταν πολλές...
Η άνοδος και η πτώση
Βραβεία San Pellegrino
θέμα
Η Σπονδή είναι το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο που μπήκε στη λίστα των καλύτερων του κόσμου.