Page 23 - Food Service τ. 115

γιάς του, Τερέζας. Η ίδια ήταν
που ανέλαβε να εκπαιδεύσει και
τη Santini, προκειμένου να το
αναλάβει. Το 1996 η Santini
αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα
chef της Ιταλίας, αποσπώντας
τρία αστέρια Michelin για την
κουζίνα της, που συνδύαζε αρ-
μονικά την παραδοσιακή ιταλι-
κή κουζίνα με τις μοντέρνες
επιρροές. Στις προηγούμενες
νικήτριες του τίτλου συγκατα-
λέγονται η Elena Arzak του
εστιατορίου Arzak και η Γαλλί-
δα Anne-Sophie Pic του Maison
Pic.
Τα επιτεύγματα του
Alain Ducasse
Κάθε χρόνο στο πλαίσιο των
50
καλύτερων εστιατορίων
απονέμεται και το βραβείο για
τη συνολική συνεισφορά στη
γαστρονομία. Ένας chef ψηφί-
ζεται από 900 και πλέον ειδι-
κούς του κλάδου για την προ-
σφορά του στον κόσμο της μα-
γειρικής. Φέτος τη διάκριση
έλαβε ο καταξιωμένος Alain
Ducasse.
Όπως αναφέρει σχετικά το
San Pellegrino στην ιστοσελίδα
του: «Ας αρχίσουμε με μερι-
κούς αριθμούς. Είκοσι τέσσερα
εστιατόρια σε εννέα χώρες και
σε τρεις ηπείρους. Τρία τριά-
στερα εστιατόρια σε τρεις πό-
λεις. Είκοσι πέντε χρόνια επικε-
φαλής του εστιατορίου Louis
XV στο Μονακό. Πληθώρα εμ-
φανίσεων στο θεσμό των 50 κα-
λύτερων εστιατορίων του κό-
σμου. Μία καριέρα τριάντα και
πλέον χρόνων.
Όλα από έναν μόνο άνθρω-
πο: ο Alain Ducasse είναι ένας
από τους πιο επιτυχημένους
και σεβαστούς chef και εστιά-
τορες, με θετική επιρροή στον
κλάδο. Γεννημένος στη νοτιο-
δυτική Γαλλία πριν από πενή-
ντα έξι χρόνια, ο Ducasse ξεκί-
νησε ένα μοναδικό μαγειρικό
ταξίδι, το οποίο είχε τις ρίζες
στην πατρίδα του, αλλά τον εί-
δαμε να ταξιδεύει σε όλο τον
κόσμο, αναζητώντας και διαδί-
δοντας τη μαγειρική του επιρ-
ροή και έμπνευση».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέ-
ρεται επίσης: «Ο Ducasse είναι
ένας διεθνής chef με κάθε έν-
νοια. Όμως δεν πρόκειται απλά
για έναν πολύ επιτυχημένο επι-
χειρηματία, αλλά και για έναν
πολύ σημαντικό και εμπνευσμέ-
νο chef και παθιασμένο μέντο-
ρα. Στον παραδοσιακό κόσμο
της γαλλικής γαστρονομίας ο
Ducasse ξεπέρασε τα εμπόδια,
πρωταγωνίστησε στην εξέλιξη
και εξερεύνησε μαγειρικές
κουλτούρες σεβόμενος πάντα
την ιστορία».
Σχετικά με τη διάκριση αυτή
ο Alain Ducasse δήλωσε: «Το
μέλλον της μαγειρικής εναπό-
κειται σε έναν βαθμό στην ποι-
κιλομορφία μας. Κάθε chef έχει
τη δική του συναισθηματική
ιδιοκτησία και αυτή είναι η δια-
φορά που συνθέτει τον πλούτο
του συνόλου».
FOOD
Service
23
θέμα
'
'
Κάθε chef έχει
τη δική του
συναισθηματική
ιδιοκτησία και αυτή
είναι η διαφορά
που συνθέτει τον
πλούτο του
συνόλου.
Alain Ducasse
H Nadia
Santini.
O Alain
Ducasse.