Page 56 - Food Service τ. 115

Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση της δη-
μοτικότητας του ελληνικού κρασιού τόσο
στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερι-
κό, ο πρόεδρος μίας εκ των κορυφαίων
εταιρειών οίνου, της Ελληνικά Κελλάρια Οί-
νων, μιλά στο Food Service για τις τελευ-
ταίες εξελίξεις στον κλάδο και για την οινι-
κή, όπως την αποκαλεί ο ίδιος, Ελλάδα.
Ποιοι είναι οι λόγοι που οι Έλλη-
νες οινοπαραγωγοί στρέφονται
στις εξαγωγές;
Οι ελληνικές εξαγωγές εμφιαλωμένων
κρασιών ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950.
Οι προσπάθειες αυτές ήταν μεμονωμέ-
νες, χωρίς εθνική στρατηγική και κεντρι-
κό σχεδιασμό. Η πρόοδος των ελληνικών
εξαγωγών κρασιού γρήγορα αποδείχτηκε
πολύ δύσκολη, αφού όλες οι διεθνείς
αγορές επί 30 και πλέον χρόνια ταύτιζαν
το ελληνικό κρασί με τη ρετσίνα. Μετά
την δεκαετία του 1980 τα πράγματα έγι-
ναν ακόμη πιο δύσκολα, αφού στην πα-
γκόσμια αγορά του κρασιού εμφανίστη-
καν και νέες χώρες-παίκτες, όπως η Χιλή,
η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, κ.λπ. Η
βοήθεια της ελληνικής Πολιτείας ήταν
πάντοτε αναιμική. Επιτέλους, πριν από λί-
γα χρόνια μαζευτήκαμε όλοι οι Έλληνες
οινοπαραγωγοί και, ξεχνώντας τις μεταξύ
μας διαφορές, βάλαμε τις βάσεις για τη
δημιουργία ενός business plan για το ελ-
ληνικό κρασί με όραμα και πρόγραμμα
για τα επόμενα 15 χρόνια. Χαρακτηριστι-
κό είναι ότι μέρος του κόστους για την
εκπόνηση του Στρατηγικού Επιχειρησια-
κού Σχεδίου για το ελληνικό κρασί καλύ-
φθηκε από τη ίδια την Ευρωπαϊκή Ένω-
ση. Έτσι λοιπόν η Οινική Ελλάδα εμφανί-
ζεται πλέον διεθνώς με αλλαγμένο πρό-
σωπο και νέο προφίλ. Αυτό είναι ιδιαίτε-
ρα σημαντικό σήμερα μεσούσης της κρί-
σης, διότι δίνει τη δυνατότητα σε πολλά
ελληνικά οινοποιεία να βρουν διέξοδο
στις εξαγωγές και να επιβιώσουν.
Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες
χώρες εξαγωγών κρασιού;
Χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η
Ισπανία, κρατούν τα πρωτεία των εξαγω-
γών εδώ και δεκαετίες.
Γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλω-
τές να επιλέγουν κρασιά;
Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν διανύ-
σει μεγάλη διαδρομή τα τελευταία 30
χρόνια. Έχουν εκπαιδευτεί πλέον και
γνωρίζουν συνειδητά τι πίνουν. Έχει πε-
ράσει πια η εποχή που διάλεγαν κρασί
βάσει του τι ήταν της μόδας εκείνη τη
χρονιά. Σε αυτό βοήθησαν τα ειδικά έντυ-
πα, οι οινοδημοσιογράφοι, αλλά και η
επαφή με το ίδιο το κρασί.
FOOD
Service
56
vip
very important producer
``
``
Με τη δυναμική των καλύτερων ελληνικών κρασιών
Βασίλης
Κουρτάκης
Πρόεδρος Ελληνικά Κελλάρια Οίνων ΑΕ