Page 57 - Food Service τ. 115

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστο-
ρία της εταιρείας σας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1895 από τον
παππού μου, Βασίλη, ο οποίος ήταν ο
πρώτος διπλωματούχος Έλληνας οινολό-
γος της σύγχρονης Ελλάδας. Ξεκίνησε
τις οινοποιητικές δραστηριότητές του
από το Μαρκόπουλο Αττικής, στα Μεσό-
γεια, 30χλμ. ανατολικά της Αθήνας. Εκεί-
νη την εποχή, η πεδιάδα των Μεσογείων
ήταν μία από τις βασικότερες περιοχές
καλλιέργειας αμπελιού για την παραγωγή
κρασιού.
Ο πατέρας μου, Δημήτρης, σπουδαγ-
μένος οινολόγος στην Γαλλία τη δεκαετία
του 1930, άνθρωπος κοσμογυρισμένος
και κοσμοπολίτης, εισήγαγε το marketing
στο ελληνικό κρασί! Σταμάτησε τη διακί-
νηση του χύμα και έβαλε το κρασί σε
μπουκάλια.
Εγώ ανέλαβα τα ηνία της εταιρείας
στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Το 1972, η επιχείρηση γίνεται Ανώνυ-
μος Εταιρεία, ενώ η εμπορική επιτυχία
της περίφημης Ρετσίνας Κουρτάκη χρό-
νο με το χρόνο απογειώνεται. Οι πωλή-
σεις μετά το 1980 ξεπερνούν τα 60 εκα-
τομμύρια φιάλες ετησίως στην ελληνική
αγορά, ενώ παράλληλα ξεκινούν οι πρώ-
τες εξαγωγές. Το 1985 λανσάρεται στην
ελληνική αγορά το Apelia, το οποίο έμελ-
λε τα επόμενα χρόνια να γίνει η πιο αγα-
πημένη μάρκα κρασιού σε συσκευασία
1,5
λίτρου για σπιτική κατανάλωση στην
ελληνική αγορά. Δέκα χρόνια μετά, το
1995,
το ένα στα δύο μπουκάλια κρασιού
μεγάλης συσκευασίας που καταναλώ-
νουν τα ελληνικά σπίτια στο οικογενειακό
τραπέζι τους είναι Λευκό, Ροζέ, Ερυθρό ή
Ημίγλυκο Apelia 1,5 λίτρου. H αλματώ-
δης ανάπτυξη των εξαγωγών και η ανά-
γκη για επέκταση της γκάμας των κρα-
σιών μας μάς οδηγεί σε μία πρωτοπορια-
κή συμφωνία συνεργασίας με την Οινο-
ποιία Καλλιγά, το 1992. Στις αρχές του
2000,
η συμμετοχή των εξαγωγών στον
τζίρο της εταιρείας προσεγγίζει το 50%.
Το 2004 προχωράμε στην συμμετοχή κα-
τά 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της Οινο-
φόρος ΑΕ και την ανάληψη της εμπορίας
των κρασιών του εκλεκτού οινοτέχνη Άγ-
γελου Ρούβαλη. Στα τέλη του 2009, η Ελ-
ληνικά Κελλάρια Οίνων ΑΕ συνάπτει
εμπορική συμφωνία αποκλειστικής διακί-
νησης στην ελληνική αγορά των προϊό-
ντων της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρεί-
ας παραγωγής και εμπορίας γαλλικών
κρασιών, της Grands Chais de France.
Με αυτήν την κίνηση προσθέσαμε στην
γκάμα μας εκλεκτά κρασιά εισαγωγής,
καθώς και αφρώδεις οίνους.
Τέλος, τον Μάρτιο του 2010, προχωρά-
με σε εμπορική συμφωνία αποκλειστικής
διακίνησης τόσο στην ελληνική όσο και
στη διεθνή αγορά, των προϊόντων ΜΠΑ-
ΜΠΑΤΖΙΜ. Μέσα από αυτήν τη συνεργα-
σία η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων ΑΕ συ-
μπληρώνει την οινική γκάμα της με εκλε-
κτά κρασιά του βορειοελλαδίτικου αμπε-
λώνα, ενώ ταυτόχρονα εισέρχεται στην
εμπορία και στη διακίνηση ελληνικών
αποσταγμάτων (ούζα-τσίπουρα) υψηλής
ποιότητας.
Στόχος μας είναι κάτω από την στέγη
της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων ΑΕ να συ-
γκεντρώνεται όλος ο πλούτος του ελληνι-
κού αμπελώνα, από το καθημερινό κρασί
έως το πολυβραβευμένο μικρής παραγω-
γής και το κρασί βιολογικής καλλιέργει-
ας, και πάντα σε μία καλή σχέση ποιότη-
τας/τιμής για τον καταναλωτή.
Ποια είναι η γκάμα των προϊόντων
που προσφέρετε;
Η εταιρεία παράγει όλων των τύπων
επώνυμα ελληνικά κρασιά σε διάφορες
συσκευασίες, τα οποία δημιουργεί στα
οινοποιεία της σε όλη την Ελλάδα και τα
οποία συσκευάζονται στα εμφιαλωτήριά
της στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου είναι
η έδρα της εταιρείας. Πρόσφατα λανσά-
ραμε τη νέα σειρά κρασιών Αλλοτινό σε
τέσσερα είδη: Λευκό, Ροζέ, Ερυθρό Ξηρό
και Ερυθρό Ημίγλυκο. Η σειρά κρασιών
Αλλοτινό φιλοδοξεί να αποδείξει στον
Έλληνα καταναλωτή ότι μπορεί το εκλε-
κτό επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί να σερ-
βίρεται στην ταβέρνα ή στο εστιατόριο
σε πολύ προσιτή τιμή, σχεδόν στην τιμή
ενός ανώνυμου χύμα κρασιού.
Όλα τα οινικά προϊόντα της Ελληνικά
Κελλάρια Οίνων αποτελούν περήφανους
πρεσβευτές της ελληνικής γης, του Έλ-
ληνα αμπελουργού και της σύγχρονης
ελληνικής οινοποιίας, καθώς καλύπτουν
άξια τις γευστικές απαιτήσεις των πολι-
τών του κόσμου, με σημαντικές σειρές
κρασιών, όπως οι Κύκνος, Apelia, Ποικι-
λιακά Λουλούδια, Καλλιγά, αλλά και η Νο
FOOD
Service
57
v.i.p.