Page 17 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
17
επικαιρότητα
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις
τάσεις που επικρατούν στην
ελληνική αγορά γάλακτος πα-
ρουσιάζει η Tetra Pak Hellas.
Σύμφωνα με την 6η έκδοση
του Δείκτη Γαλακτοκομικών
Προϊόντων (Dairy Index) της
εταιρείας, τέσσερις καταναλω-
τικές τάσεις που επικρατούν
παγκοσμίως πρόκειται να οδη-
γήσουν σε σημαντική αύξηση
της ζήτησης και της κατανάλω-
σης γάλακτος με γεύση έως το
2015.
Οι ειδικοί της Tetra Pak® εκτι-
μούν πως ο ρυθμός αύξησης
(
CAGR) της κατανάλωσης της
συγκεκριμένης κατηγορίας γά-
λακτος τα επόμενα τρία χρόνια
αναμένεται να είναι υπερδιπλά-
σιος από αυτόν του λευκού γά-
λακτος, καθώς ολοένα και πε-
ρισσότεροι καταναλωτές σε
όλο τον κόσμο αναζητούν γεύ-
ση, υψηλή θρεπτική αξία και
ευκολία στη χρήση σε ένα
προϊόν. Συγκεκριμένα, έως το
2015
η παγκόσμια κατανάλωση
γάλακτος με γεύση εκτιμάται
πως θα αυξηθεί από 17 σε 19,2
δις λίτρα, ενώ την ίδια χρονιά η
κατανάλωση λευκού γάλακτος
προβλέπεται να φθάσει τα
219,5
δις λίτρα από 208,5 δις
λίτρα το 2012.
Είναι εντυπωσιακό πως η μεγα-
λύτερη αύξηση στη ζήτηση γά-
λακτος με γεύση εντοπίζεται
στις αναπτυσσόμενες χώρες,
όπου και διατίθεται σε ολοένα
και περισσότερες διαφορετι-
κές γεύσεις. Μάλιστα, επτά
από τις δέκα μεγαλύτερες αγο-
ρές στη συγκεκριμένη κατηγο-
ρία γαλακτοκομικών είναι ανα-
πτυσσόμενες χώρες, με την Κί-
να να βρίσκεται στην πρώτη
θέση.
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύ-
πτουν και για τη συνολική ζήτη-
ση υγρών γαλακτοκομικών
προϊόντων σε παγκόσμιο επί-
πεδο, που σύμφωνα με τις εκτι-
μήσεις της Tetra Pak®, θα αυ-
ξηθεί από 280,3 δις λίτρα σε
301,3
δις την ίδια χρονική πε-
ρίοδο. H Tetra Pak® ξεχωρίζει
τέσσερις τάσεις που συμβάλ-
λουν στην αύξηση της ζήτησης
γάλακτος με γεύση:
Ολοένα και περισσότεροι κα-
ταναλωτές αναζητούν προϊό-
ντα υψηλής θρεπτικής αξίας.
Η αστικοποίηση και οι έντο-
νοι ρυθμοί της σύγχρονης ζω-
ής αυξάνουν την κατανάλωση
έτοιμων ροφημάτων σε ατομι-
κές συσκευασίες «εκτός σπιτι-
ού».
Ολοένα και περισσότεροι κα-
ταναλωτές ενδιαφέρονται για
νέες προτάσεις τροφίμων και
ροφημάτων.
Ολοένα και περισσότεροι κα-
ταναλωτές αναζητούν γευστι-
κές απολαύσεις προκειμένου
να αποδράσουν από την καθη-
μερινή ρουτίνα σε περιόδους
οικονομικής αβεβαιότητας.
Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, συ-
μπληρώνοντας μόλις το δεύτε-
ρο χρόνο υλοποίησης του
Προγράμματος Συμβολαιακής
Καλλιέργειας Κριθαριού, ολο-
κλήρωσε στα μέσα Ιουνίου το
θερισμό των καλλιεργούμενων
εκτάσεών της. Από τα 1.500
στρέμματα που διαθέτει η επι-
χείρηση στις περιοχές της Βοι-
ωτίας και της Εύβοιας, το φετι-
νό αποτέλεσμα του θερισμού
ήταν 600.000 κιλά ελληνικού
κριθαριού εξαιρετικής ποιότη-
τας, ποσότητα εξαπλάσια της
περσινής. Η Ολυμπιακή Ζυθο-
ποιία εντατικοποίησε ακόμη πε-
ρισσότερο τις ενέργειες που
αφορούν στην υλοποίηση του
προγράμματος, οχταπλασιάζο-
ντας σχεδόν τις εκτάσεις καλ-
λιέργειας ελληνικού κριθαριού
σε σχέση με την προηγούμενη
χρονιά. Με βασική επιδίωξη
την έμπρακτη στήριξη των το-
πικών παραγωγών και της εθνι-
κής οικονομίας, σε συνδυασμό
με τα πολύ ενθαρρυντικά απο-
τελέσματα του δεύτερου θερι-
σμού, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία
στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση
των καλλιεργούμενων εκτάσε-
ων, και μάλιστα στο διπλασια-
σμό τους, για τη νέα σπορά
του Οκτωβρίου. Ένας επιπλέον
παράγοντας μείζονος σημα-
σίας σχετικά με το συγκεκριμέ-
νο στόχο της εταιρείας είναι η
θετική ανταπόκριση των τοπι-
κών παραγωγών στο πρόγραμ-
μα και η διαρκώς αυξανόμενη
ζήτηση από πλευράς τους για
την ένταξή τους σε αυτό.
Ο κ. Γιώργος Γκρέκης, Αντι-
πρόεδρος της Ολυμπιακής Ζυ-
θοποιίας και υπεύθυνος υλο-
ποίησης του συγκεκριμένου
προγράμματος, δήλωσε χαρα-
κτηριστικά: «Η χρονιά που πέ-
ρασε αποτέλεσε για εμάς ένα
στοίχημα που έπρεπε να κερ-
δίσουμε. Πετύχαμε και ξεπερά-
σαμε τους στόχους μας, παρ’
όλο που η έλλειψη ανεξάρτη-
του βυνοποιείου εμποδίζει την
ένταξη σε μεγαλύτερο βαθμό
νέων καλλιεργητών στο Πρό-
γραμμα Συμβολαιακής Καλ-
λιέργειας Κριθαριού της Ολυ-
μπιακής Ζυθοποιίας. Ωστόσο,
εμείς συνεχίζουμε, κάνοντας
ακόμη μεγαλύτερα βήματα για
να είμαστε πραγματικά δίπλα
στον Έλληνα παραγωγό που
αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελ-
ληνικής οικονομίας και ανάπτυ-
ξης.»
Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ξεπερνά τους στόχους της
TETRA PAK®: «Σημαντική ευκαιρία το γάλα με γεύση»