Page 37 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
37
πιο σκουρόχρωμη και έντονη γευστικά είναι η μπίρα. Σε αυτή την
κατηγορία ανήκουν οι μοναστηριακές (trappiste), οι porter, οι bock
και οι ale. Αντίθετα οι ξανθιές, pils και lager, «ζυμώνουν» πιο αργά
στους 5-9 βαθμούς, δίνοντας στους μύκητες το χρόνο να κατα-
βροχθίσουν περισσότερα σάκχαρα κι έτσι καταλήγουν σε ξηρότε-
ρες εκδοχές.
Η ιστορία της μπίρας ξεκινάει από παλιά, αυτό μαρτυρούν άλλω-
στε και οι τοιχογραφίες καθώς και οι σχετικές αναλύσεις σε φα-
σματογράφο (ειδικό εργαλείο προσδιορισμού DNA τροφίμων). Οι
αρχαίοι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν την αξία της μπίρας περίπου το
4000
π.Χ. Κατά την ιστορία της εμπλέκονται πολλοί λαοί, όπως
Φοίνικες, Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι,
Κέλτες, Σλάβοι, Βαυαροί κ.ά. Στις χώρες της κεντρικής και δυτικής
Ευρώπης πάντως διαδόθηκε από το Μεσαίωνα και μετά, όπου και
χρησιμοποιήθηκε ο λυκίσκος για να της δώσει τη χαρακτηριστική
πικρή γεύση.