38
FOOD
Service
cover
story
Έρευνα
καταναλωτών
H
κοινή lager μπίρα με τη μορφή που την ξέρουμε σήμε-
ρα γεννήθηκε στην πόλη Pilsen της Τσεχίας. Το σίγου-
ρο όμως είναι πως οι Γερμανοί είναι οι «δάσκαλοι» της
μπίρας. Το μυστικό τους είναι οι καλές πρώτες ύλες. Η
χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στις μπίρες είναι το
Βέλγιο και ιδιαίτερα η περιοχή της Φλάνδρας. Εκεί υπάρχουν πε-
ρισσότερες από 1.000 επίσημες ετικέτες σε βέλγικες μπίρες, ενώ
υπάρχουν pub που διαθέτουν ποικιλία με 300 τουλάχιστον μπίρες!
Πίσω δε από κάποια σχήματα ποτηριών υπάρχουν ωραίοι μύθοι
όπως αυτοί για την μπίρα Kwak και την Carolus. Εντύπωση δημι-
ουργείται στους επισκέπτες της Φλάνδρας (Βέλγιο), όπου παρά-
γονται οι μπίρες trappiste, διότι οι συγκεκριμένες παράγονται απο-
κλειστικά σε μοναστήρια και υφίσταται ακόμη και Άγιος, προστά-
της των ζυθοποιών, ο Gabrinus! Ενδιαφέρον αποκτά η ανάγνωση
ειδικών καταλόγων μπίρας όπου ξεδιπλώνεται η ιστορία των φια-
λών. Μπίρες με διαφορετικό τρόπο φτιαγμένες, μπίρες με διαφο-
ρετικές αποχρώσεις του καφέ, με υψηλό ή χαμηλό δείκτη αλκοολι-
κού βαθμού, μοναδικά ποτήρια, ειδικές ετικέτες, εντυπωσιακά
μπουκάλια συνθέτουν την επιτυχία της μπίρας ως πρώτο πλέον
αλκοολούχο ποτό επιλογής παγκοσμίως.
Παραγωγή
Η παραγωγή της μπίρας ξεκινάει με μία «φάρσα». Μουσκεύουν
το σπόρο του κριθαριού ξεγελώντας τον να βλαστήσει, όχι όμως
για να φυτρώσει καινούργιο φυτό, αλλά για να βιοαποικοδομήσει
το άμυλο σε απλά σάκχαρα για τη ζύμωση. Έτσι προκύπτει η βύ-
νη, η οποία ύστερα ξηραίνεται και καβουρντίζεται (φρύξη). Στη συ-
νέχεια ανακατεύεται με καλό καθαρό νερό, προστίθεται ο λυκί-
σκος και βράζεται για παστερίωση. Στο τέλος έρχεται ο ζαχαρομύ-
κητας (η μαγιά) για την παραγωγή αιθανόλης (οινόπνευμα). Σύμ-
φωνα με το γερμανικό νόμο της καθαρότητας, τα συστατικά της
μπίρας είναι η βύνη, το νερό, ο λυκίσκος και η μαγιά.
Ο κύριος μύκητας για τη μαγιά είναι ο Sacharomyces cerevisiae,
ο οποίος είναι ο ίδιος και για τη μαγιά του ψωμιού. Δεν είναι ο μο-
ναδικός όμως και μαζί με αυτόν συμμετέχουν και άλλοι ζαχαρομύ-
κητες. Η μαγιά της κάθε μπίρας είναι διαφορετική και δίνει διαφο-
ρετικό αποτέλεσμα. Ο κάθε ζυθοποιός κρατάει το μυστικό της μα-
γιάς του επτασφράγιστο και φροντίζει για τη σωστή συντήρηση
και ανανέωσή της. Αν η μαγιά ξεραθεί, μολυνθεί ή μουχλιάσει, τό-
τε δεν θα μπορέσει να ξαναφτιάξει την ίδια μπίρα.
Είδη μπίρας σύμφωνα με τη ζύμωση
•
Μπίρες με αφροζύμη:
H ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία περι-
βάλλοντος στο πάνω μέρος του καζανιού και παράγει αφρό: Ale
(
mild, strong, pale, brown, bitter), Stout, Porter, Weissbier, Koelsch,
Altbier, Trappiste, Abbaye. Ο ενεργός αφρός χρησιμοποιείται για
Ζύθος & Εδέσματα