Page 50 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
50
cover
story
σα στα οποία περιλαμβάνονται οι Krombacher, Arcobrau και
Gulden Draak.
n
BLUE Island:
Ξανθιά μπίρα με παραδοσιακή κριθαρένια βύνη,
μαγιά και αρωματικό λυκίσκο.
n
Pils Hellas:
Η Pils Hellas είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που
δημιουργήθηκε το 1996 από την εzα και αποτέλεσε την πρώτη ελ-
ληνική μπίρα που φτιάχτηκε προσαρμοσμένη στις κλιματολογικές
και διατροφικές συνήθειες του Έλληνα. Πρόκειται για μία μπίρα
pilsner, με αγνά υλικά υψηλών προδιαγραφών (βύνη από κριθάρι,
αρωματικό λυκίσκο, κρυστάλλινο νερό του Παρνασσού, που ανα-
βλύζει από πηγή της Αταλάντης) και ψήνεται, πριν διατεθεί στην
κατανάλωση. H Pils Hellas είναι μια μπίρα γλυκόπιοτη και ευχάρι-
στη που προέρχεται από ζύμωση μακράς διάρκειας, καθώς ψήνε-
ται ολοκληρωτικά για τουλάχιστον 21 ημέρες
πριν διατεθεί στην κατανάλωση.
n
BERLIN:
Η πρωτότυπη συνταγή της «ξανθιάς»
αυτής μπίρας είναι διαμορφωμένη από ομάδα
ζυθοποιών με βάση τις γευστικές απαιτήσεις του
Έλληνα καταναλωτή και τις μεσογειακές κλιματι-
κές συνθήκες. Παραδοσιακή βύνη, εκλεκτές ποι-
κιλίες λυκίσκου και νερό άριστης ποιότητας είναι
τα συστατικά της, ενώ ύστερα από σειρά δοκι-
μών, η εzα αποφάσισε την επιλογή «μυστικού»
στελέχους μαγιάς, η οποία μετουσιώνει το γλεύ-
κος από νερό, βύνη και λυκίσκο σε ζύθο εξαιρε-
τικά υψηλής ποιότητας.
n
ζ Hellenic Pilsener Beer:
Με βασικό σημείο
διαφοροποίησής της την ποιότητα των υλικών,
τη διαδικασία παραγωγής και την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ, η
ζ Hellenic Pilsener Beer είναι η σύγχρονη και ποιοτική ελληνική
εναλλακτική πρόταση στην κατηγορία των premium beers. Παρά-
γεται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και νερό από πηγή του
Παρνασσού. ζύμωση μακράς ωρίμανσης που δίνει στο προϊόν τη
μεστή του γεύση και το πλούσιο σώμα του.
Μπίρα Septem
n
Septem Monday’s Pilsner:
Φρέσκια, μη παστεριωμένη φιλτρα-
ρισμένη μπίρα που χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα λεμοναν-
θών, κίτρου και λυκίσκου. Με ελαφρά γλυκιά γεύση, διακριτή πα-
ρουσία βύνης, δροσιστική οξύτητα και πικράδα που αναδεικνύουν
την έντονα αρωματική επίγευση όπου επικρατούν κυρίως τα «όξι-
να» αρώματα.
n
Septem Friday’s Pale Ale:
Φρέσκια μη παστεριωμένη φιλτραρι-
σμένη μπίρα χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά αρώματα ροδάκι-
νου και lime σε φόντο μοσχάτων λουλουδιών και καβουρντισμένης
βύνης. Ελαφρώς γλυκιά στη γεύση με λιπαρό ισορροπημένο στό-
μα και μεγάλης διάρκειας επίγευση όπου κυριαρχούν τα αρώματα
εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων.
n
Septem Saturday’s Porter:
Φρέσκια μη παστεριωμένη φιλτρα-
ρισμένη μπίρα χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά αρώματα φρε-
σκοκαβουρδισμένου καφέ και πικρής σοκολάτας σε φόντο καρα-
μέλας και αποξηραμένου σύκου, λιπαρή και μεστή γεύση με έντο-
να αρωματική μεγάλης διάρκειας επίγευση όπου κυριαρχούν ο κα-
βουρδισμένος καφές και η πικρή σοκολάτα.
n
Septem Sunday’s Honey Golden Ale:
Φρέσκια μη παστεριωμέ-
νη φιλτραρισμένη μπίρα χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά αρώμα-
τα πορτοκαλιού, ροδάκινου και εξωτικών φρού-
των. Γλυκιά και λιπαρή γεύση όπου κυριαρχούν
τα αρώματα ανθόμελου και ροδάκινου ενώ η
διακριτική πικράδα αναδεικνύει την έντονα αρω-
ματική επίγευσή της.
n
Septem Thursday’s Premium Red Ale:
φρέ-
σκια μη παστεριωμένη φιλτραρισμένη μπίρα χα-
ρακτηρίζεται από εντυπωσιακά αρώματα καρα-
μέλας καβουρντισμένων ξηρών καρπών και μαρ-
μελάδας, ελαφρώς γλυκιά στη γεύση με λιπαρό
ισορροπημένο στόμα και μεγάλης διάρκειας επί-
γευση όπου κυριαρχούν τα αρώματα καβουρδι-
σμένης βύνης και καραμέλας.
Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης
H μπίρα Βεργίνα λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική
αγορά το 1998, με τους καταναλωτές να δείχνουν την προτίμησή
τους στο εν λόγω προϊόν.
Από τότε και μέχρι σήμερα, η ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης
έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ
στη δημιουργία και αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της, σύμφω-
να με τα διεθνή πρότυπα.
Η ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης διαθέτει στην αγορά μία ευ-
ρεία γκάμα προϊόντων μπίρας από lager και pilsner έως και
specialty beers. Ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες μπίρες
της ζυθοποιίας είναι οι ακόλουθες:
n
Βεργίνα Premium:
Μπίρα premium lager με κύρια συστατικά
της την ξανθιά και καραμελέ βύνη, το λυκίσκο και αρωματικό λυκί-
σκο Tettnanger, μαγιά και νερό. Αποτελεί προϊόν κλασικής ζύμω-
σης (10°C) και χαρακτηρίζεται από τη φρέσκια, πλούσια γεύση
της. Η αρμονική συνύπαρξη βύνης και λυκίσκου χαρακτηρίζει το
άρωμά της.
n
Βεργίνα Κόκκινη:
H συγκεκριμένη μπίρα προέκυψε από το συν-
δυασμό της παραδοσιακής ξανθιάς βύνης με σπάνιες καβουρδισμέ-
νες και καραμελοποιημένες βύνες, λυκίσκο και αρωματικό λυκίσκο
Tettnanger, μαγιά και νερό. Αποτελεί προϊόν κλασικής ζύμωσης με
μεστή γεύση και χαρακτηριστικό «κεχριμπαρένιο» χρώμα. Το φρου-
τώδες άρωμά της θυμίζει εξωτικά φρούτα, βατόμουρα και μέλι.
n
Βεργίνα Weiss:
Σταρένια, αφρώδης μπίρα με θολή όψη η οποία
προσδίδεται από την ειδική αφροζύμη που περιέχει. Η μπίρα με
βύνη σιταριού, βύνη κριθαριού, ειδικά καραμελοποιημένες βύνες
σιταριού, αρωματικό λυκίσκο Tettnanger, αφροζύμη και νερό δια-
θέτει πλούσιο άρωμα γαρίφαλου και μπανάνας.
Πειραϊκή Μικροζυθοποιία
H ζυθοποιία με έδρα τη Δραπετσώνα στον Πειραιά ξεκίνησε τη
λειτουργία της το 2005. Ο ιδρυτής της, Αλέξανδρος Κουμάντος,
φαρμακοποιός στο επάγγελμα, αποφάσισε να ξεκινήσει την παρα-
γωγή βιολογικής και φρέσκιας μπίρας επηρεασμένος από ένα τα-
ξίδι του στη Γερμανία, όπου για πρώτη φορά δοκίμασε μπίρα μι-
κροζυθοποιίας. Σήμερα η Πειραϊκή παράγει τρεις ποικιλίες μπί-
ρας: pale ale, pils, lager.
n
Pale ale:
Kαστανή, αφροζύμωτη μπίρα με ήπια φρουτώδη αρω-
ματικά στοιχεία και ελαφρώς πικάντικη επίγευση.
n
Lager:
Βυθοζυμωτή μπίρα με φρουτώδη δροσερή γεύση που δί-
νει η αρωματική ποικιλία του παραδοσιακού λυκίσκου της περιο-