Page 60 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
60
τα ανατολίτικα παζάρια των
Βαλκανίων. Οι κερασιές θα αν-
θίσουν και φέτος… μοσχοβο-
λούν και γεμίζουν άνθη, φύλλα
και γλυκούς καρπούς, σύμφω-
να με το μεγάλο Έλληνα Λογο-
τέχνη που εμπνεύστηκε, όπως
και πολλοί άλλοι, από την πολι-
τεία των κερασιών.
Ο Καρυωτάκης στο Μεσοπό-
λεμο συναντά ένα πανάρχαιο
βυθό στο περιβόλι του Θεού,
όπως χαρακτηριστικά αναφέ-
ρει, με τις ανθισμένες κερασιές
στο στήθος του βράχου της
Έδεσσας.
Μετά το ματωμένο εμφύλιο
και τους παράλογους πολέ-
μους, οι μισοξεραμένες κερα-
σιές και τα λιγοστά κλωνάρια
που έμειναν να ανθίσουν και να
καρπίσουν αποτελούν, σύμφω-
να με το μεγάλο συγγραφέα
Τάσκο Γκεοργκιέφσκι από την
Κερασιά Έδεσσας, την αρχή
της αναγέννησης και της συ-
στηματικής καλλιέργειας κερα-
σιού.
Η Έδεσσα στην
Ευρώπη
Η πολιτεία με τα πολλά νερά
και τα θαυμάσια κεράσια γίνε-
ται γνωστή σε όλη την Ευρώ-
πη. Η επίσκεψη στην Έδεσσα
την εποχή των κερασιών είναι
χάρμα, πηγή ζωής και ευφο-
ρίας, σύμφωνα με την Αναστα-
σία Νικολάου, Εδεσσαία και Δι-
ευθύντρια της Εθνικής Βιβλιο-
θήκης της Γαλλίας. Ο ποιητής
Μάρκος Μέσκος λέει: «το ωραι-
ότερο δέντρο πάνω στην κα-
μπύλη της γης είναι η ανθισμέ-
νη κερασιά, […] βύσσινο, μπε-
λουβίτσα, ρούπκο, το τραγανό
κεράσι, πουθενά στον κόσμο
δεν είναι τόσο κρεατωμένο με-
γάλο και τόσο νόστιμο, Βοδε-
νών, κύριοι, όχι παίξε γέλασε».
Σύμφωνα με τον Βασίλη Πα-
πά: «Το κεράσι είναι από τα
πρώτα φρούτα της άνοιξης.
Άνοιξη που σημαίνει ευδιαθε-
σία… με τα άνθη ανήσυχα και
εγωκεντρικά… κάθε ανοιξιάτι-
κο πρωινό στο φρύδι της πολι-
τείας των κερασιών του».
Μετά τον πόλεμο, οι φρου-
τοσαλάτες και οι κομπόστες
επιβάλλονται στην παγκόσμια
αγορά. Αιτία το μικρό κόκκινο
θαυματουργό κεράσι που μπαί-
νει μέσα στα κουτιά και αλλά-
ζει την εικόνα και τη γεύση. Ερ-
γάτες και εργάτριες της δεκαε-
τίας του ’60 βάζουν χαρτάκια
με διευθύνσεις μέσα στις κον-
σέρβες που ταξιδεύουν σε όλο
τον κόσμο. Επισκέψεις, γνωρι-
μίες, ακόμη και γάμοι διαφορε-
τικών ανθρώπων που το κεράσι
τους φέρνει κοντά, τους κάνει
ένα. Δεν είναι τυχαία η φράση
«
Βάλτε και εσείς ένα κερασάκι
στην τούρτα».
Εξάλλου το κεράσι συνδεδε-
μένο με τη λαογραφία της πε-
ριοχής αναφέρεται σε πλήθος
ιστοριών που συνδέουν τον τό-
πο, τον άνθρωπο και τη γα-
στρονομική τους ιστορία, όπως
χαρακτηριστικά περιγράφει η
Καίτη Τζώγα-Βέττα.
Έτσι, τα Κεράσια της Έδεσ-
σας και η ιστορία τους ταυτίζο-
νται με την περιοχή. Ας τα γνω-
ρίσουμε στους δρόμους του
Κερασιού…
Η δυναμική της
ελληνικής
παραγωγής
Η ποσότητα παραγωγής κυ-
μαίνεται από 48 έως και περισ-
σότερους από 52.000 τόνους
αφιέρωμα
'
'
Μέσα από το
Διαδίκτυο ο
επισκέπτης
μπορεί να
παραγγείλει τα
κορυφαία
κεράσια
Έδεσσας-
Βοδενών και να
τα έχει στο σπίτι
του σε 24 ώρες
απευθείας από
τον αγρότη.
Ειδικές
παρουσιάσεις
γαστροτουρισμού