Page 32 - Food Service τ. 117

FOOD
Service
32
συνέντευξη
σχεδιάσει εμείς. Τα έχουμε επιλέξει με με-
γάλη προσοχή». Και προσθέτει: «Είμαστε
chef-ιδιοκτήτες. Αυτή είναι η διαφορά μας
με την πλειονότητα. Είναι πολύ διαφορετι-
κό να είσαι απλά ο chef ενός εστιατορίου.
Εμείς εδώ έχουμε ως πρώτο στόχο να προ-
σφέρουμε καλό και ποιοτικό φαγητό. Κά-
νουμε τη δουλειά αυτή γιατί την αγαπάμε.
Αυτήν τη στιγμή τα πιάτα μας είναι κοστο-
λογημένα και τιμολογημένα οριακά. Ενδε-
χομένως αν βρισκόταν ένας επιχειρηματίας
πίσω από αυτό, θα θεωρούσε ότι έπρεπε να
αυξήσουμε τις τιμές. Έχουμε ένα μενού
που στοιχίζει 40 ευρώ και περιλαμβάνει
οκτώ πιάτα. Τα μεγάλα εστιατόρια τα κά-
νουν οι μεγάλοι πελάτες. Πρέπει να υπάρ-
χει γαστρονομική παιδεία. Αυτήν τη στιγμή
ο καταναλωτής έχει ψύχωση με το φτηνό.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αν θες να
πληρώσεις δέκα ευρώ για να φας, αυτό που
θα γευθείς θα αξίζει για λιγότερο από 10
ευρώ. Κανείς δεν χαρίζεται σήμερα».
Τα τηλεοπτικά νέα
Οι επόμενες εμφανίσεις του Έκτορα
Μποτρίνι αναμένονται να ξεκινήσουν να με-
ταδίδονται τον Ιανουάριο από τον τηλεοπτι-
κό σταθμό Alpha, σε ένα νέο project αυτήν
τη φορά. Για τον απολογισμό της μέχρι τώ-
ρα πορείας του στην τηλεόραση ο ίδιος
απαντά: «Το 70% των εστιατορίων που επι-
σκεφθήκαμε είναι ακόμη ανοιχτό. Ένα 15%
έχει κλείσει και ένα άλλο 15% χαροπαλεύει.
Αυτό το 15% βέβαια που έχει κλείσει οφεί-
λεται και σε άλλους παράγοντες. Ξέρετε
πόσα καλά εστιατόρια θα κλείσουν λόγω
κρίσης;».
Τα επόμενα σχέδια
Το 2013 αποτελεί την πιο σημαντική και
ξεχωριστή χρονιά για το Ettore Botrini
Group με το Etrusco, στην Κέρκυρα, να
ανακηρύσσεται ως το καλύτερο εστιατόριο
στην Ελλάδα, κερδίζοντας δύο Χρυσούς
Σκούφους, και το Botrini’s restaurant στο
Χαλάνδρι να κερδίζει για δεύτερη συνεχή
χρονιά Χρυσό Σκούφο. Επίσης, στα επόμε-
να σχέδια του chef περιλαμβάνονται δύο
νέα εστιατόρια στο Ντουμπάι και στο West
End του Λονδίνου με έμφαση πάντα στην
ελληνική κουζίνα.
Γεύσεις από το μενού
H oμάδα του Food Service δοκίμασε πιά-
τα από το μενού του Botrini’s και προτείνει
τα ακόλουθα πιάτα… ανεπιφύλακτα. Αξίζει
να σημειωθεί ότι το εστιατόριο, εκτός του
μενού a la carte, δίνει τη δυνατότητα στους
επισκέπτες του να ταξιδέψουν στη γεύση
μέσα από δύο ολοκληρωμένα μενού: το με-
νού Ανακάλυψη και το μενού Degustation.
Ενδιαφέρον παρουσίασε κατ’ αρχάς το
Amuse Bouche που προσφέρεται στους
επισκέπτες του εστιατορίου, το οποίο απο-
τελεί μία γευστική περιπλάνηση στις χώρες
της Μεσογείου. Το πιάτο που μοιάζει με
χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσο-
γείου συγκεντρώνει σε μικρές ποσότητες
(
ως οφείλει ένα amuse bouche) τις χαρα-
κτηριστικότερες γεύσεις των χωρών. Από
καρμπονάρα στην Ιταλία μέχρι ελιά για την
Ελλάδα και λαχμαντζούν για την Αίγυπτο η
σύντομη περιήγηση στις μεσογειακές χώ-
ρες μόλις ξεκίνησε. Ακολούθησαν οι ελλη-
νικές αλοιφές της Μεσογείου με τζατζίκι,
μελιτζανοσαλάτα και τυροκαυτερή, σε πε-
ρίβλημα αντίστοιχο με τη βασική πρώτη
ύλη τους.
Συνοδεύονταν από φρυγανισμένο χειρο-
ποίητο ψωμί με λάδι και ρίγανη. Το επόμε-
νο πιάτο έκρυβε και μία μικρή έκπληξη. Μία
φωλιά πουλιού με ένα αυγό που ανέδιδε
αρώματα χαμομηλιού. Η γεύση εξέπληξε
ευχάριστα. Το αυγό ήταν από σουπιά, ενώ
στο εσωτερικό του έρεε μελάνι σουπιάς.
Εξαιρετικό τόσο σε σύλληψη όσο και σε
εκτέλεση.
Δοκιμάσαμε και εντυπωσιαστήκαμε εξί-
σου από το χταπόδι στο φυσικό του περι-
βάλλον, τη γαρίδα τυλιγμένη σε λαρδί και
το σκουμπρί με φακή. Όλα μοναδικά στη
γεύση αλλά και στην παρουσίαση. Για κυ-
ρίως προτιμήσαμε τα μάγουλα από μοσχα-
ράκι γάλακτος, βιολογικής εκτροφής, με
κρέμα πατάτας, πραλίνα και κροκέτες πα-
τάτας. Μοναδικοί συνδυασμοί και εξαιρετι-
κές γεύσεις οι οποίες επιτυγχάνουν το στό-
χο του chef για γευστικά ταξίδια και παιχνί-
δι με τις αισθήσεις. Όλα προσεγμένα μέχρι
την τελευταία λεπτομέρεια. Ο επίλογος
απλά ο καλύτερος για τους λάτρεις των
γλυκών. Ξεκινήσαμε με το παραδοσιακό
υποβρύχιο το οποίο, σερβιρισμένο σε ιδιαί-
τερα σκεύη και αρωματισμένο με ροδόνε-
ρο, παρέπεμπε σε άλλη εποχή, ενώ το μο-
νοπάτι της σοκολάτας και οι νύξεις εσπερι-
δοειδών δημιουργούσαν ένα εξαιρετικό
αποτέλεσμα. Και για τους δύσκολους πελά-
τες, η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά
ήταν η πρωτότυπη κασετίνα γλυκών που
περιελάμβανε από μακαρόν μέχρι τρού-
φες, σοκολατάκια και λουκούμια, ώστε να
ικανοποιηθεί κάθε απαίτηση.
Η δημιουργία στην πράξη…
<
Ιnfo
Botrini’s restaurant
-
Τρίτη έως Κυριακή 19:30 – 00:00
Βασιλέως Γεωργίου Β’ 24Β,
152 33
Χαλάνδρι,
τηλ.: 210 6857323-4
e-mail:
Etrusco restaurant
Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα
τηλ.: 26610 93342
e-mail:
Σημ.: Το Botrini’s restaurant ήδη έχει βρα-
βευτεί για 2 συνεχόμενα έτη (2012 και 2013)
με αντίστοιχους χρυσούς σκούφους.