Page 36 - Food Service τ. 117

FOOD
Service
36
H
βιώσιμη διαχείριση για τους
περισσότερους επαγγελμα-
τίες έχει συνδεθεί με έννοιες
όπως είναι ο αγροτουρισμός,
η οικολογία και η περιβαλλο-
ντική συνείδηση. Σίγουρα ως Έλληνες δυ-
σκολευόμαστε να κατανοήσουμε την αξία
μίας τέτοιας έννοιας, καθώς λίγοι είναι αυ-
τοί που διαθέτουν οικολογική συνείδηση
και «πράσινη» παιδεία. Έτσι θα ήταν πιο
εύκολο να προσεγγίσουμε το θέμα αλλιώς,
από μία άλλη οπτική γωνία. Έχετε αναρω-
τηθεί πόσο κοστίζει στην επιχείρησή σας
ένα λίτρο νερού ή πόσο κοστίζει η λειτουρ-
γία μίας μηχανής του καφέ που μένει ανοι-
χτή όλο το βράδυ χωρίς να χρησιμοποιεί-
ται; Ας μιλήσουμε λοιπόν για «χρήμα»...
Στην πράξη
Πολλές επιχειρήσεις σήμερα βεβαιώ-
νουν πως η βιώσιμη διαχείριση αποφέρει
χρήμα, καθώς μπορεί να μειώσει τα κόστη,
να αυξήσει τα κέρδη, να βελτιώσει την ει-
κόνα της και να ικανοποιήσει τους υπαλλή-
λους. Πολλές επιχειρήσεις μπορεί ήδη να
έχουν στοιχεία βιωσιμότητας στη λειτουρ-
γία τους και να μην το γνωρίζουν. Προσφέ-
ρετε καφέ που προέρχεται από αλληλέγ-
γυο εμπόριο; Χρησιμοποιείτε πρώτες ύλες
από ντόπιους παραγωγούς; Κάνετε ανακύ-
κλωση; Υπογράφετε έντυπα συμβόλαια ερ-
γασίας με τους υπαλλήλους σας; Διαθέτε-
τε χαρτοπετσέτες από ανακυκλωμένο χαρ-
τί; Ποτίζετε τον κήπο σας τις βραδι νές
ώρες; Προσφέρετε δωρεάν γεύματα σε
άτομα που έχουν ανάγκη; Αν ναι, τότε μάλ-
λον κάνετε τα πρώτα βήματα για τη βιώσι-
μη διαχείριση της επιχείρησής σας.
Mία νέα ιδέα!
Ήδη στην αγορά υπάρχει η ανάγκη για
κάτι το διαφορετικό, το εναλλακτικό και
πολλοί επαγγελματίες προσπαθούν να δια-
φοροποιήσουν το προϊόν τους. Για τις επι-
σιτιστικές επιχειρήσεις, η διαφοροποίηση
του προϊόντος μπορεί να είναι ένα ιδιαίτε-
ρο πιάτο με «καθαρές» γεύσεις, οι τεχνικές
δεξιότητες του chef, οι ποιοτικές πρώτες
ύλες ή μία πρωτότυπη, μία νέα ιδέα διαχεί-
ρισης του εστιατορίου. Μία πιο βιώσιμη
επιχείρηση περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία
και μπορεί να λειτουργήσει με τη διαφορε-
τικότητα που όλοι ζητούν, καθώς προσφέ-
ρει στην ίδια τιμή, προϊόντα και υπηρεσίες
μεγαλύτερης αξίας, με αποτέλεσμα να γί-
νει περισσότερο ανταγωνιστική.
Η εφαρμογή
Σίγουρα για να γίνει κάτι τέτοιο, αρχικά
χρειάζονται να γίνουν απλά και κυρίως εύ-
κολα βήματα, ώστε να μπορεί ο καθένας
να ακολουθήσει. Το αρχικό στάδιο της
προσπάθειας αυτής θα αφορά σε μικρές
αλλαγές, οι οποίες θα κοστίσουν λίγο και
ταυτόχρονα θα αποφέρουν νέο χρήμα, δη-
λαδή θα δημιουργήσουν ένα κεφάλαιο το
οποίο θα επενδυθεί για μεγαλύτερες αλλα-
γές. Παραδείγματα τέτοιων μικρών βημά-
των μπορεί να είναι η χρήση λαμπτήρων
εξοικονόμησης ενέργειας, η μείωση χρή-
σης χαρτιού, οι επισκευές διαρροών νερού
στις βρύσες, οι παραγγελίες μεγάλων συ-
σκευασιών προϊόντων για χαμηλότερο κό-
στος και μικρότερο όγκο απορριμμάτων
κ.λπ. Τα χρήματα που εξοικονομούνται
από τις ενέργειες αυτές, τα επενδύουμε σε
βιώσιμες λύσεις με υψηλότερο κόστος.
Φυσικά, αυτά είναι μόνο γενικά παραδείγ-
ματα που διαφέρουν ανάλογα με την επι-
χείρηση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
που αυτή μπορεί να παρουσιάζει. Η ιδέα
πάντως έχει ως βάση μικρές αλλαγές που
αποφέρουν χρήμα για επένδυση σε μεγα-
λύτερες και ουσιαστικότερες αλλαγές μέ-
σα στην επιχείρηση.
Φήμη & ισχύς
Φυσικά, από τη στιγμή που ακολουθείται
μία διαφορετική οπτική για τη λειτουργία
της επιχείρησης, θα πρέπει να επικοινωνη-
Μαζική εστίαση
Κέρδος & βιώσιμη
διαχείριση
Η υπεύθυνη συμπεριφορά των επιχειρήσεων έρχεται στο προσκήνιο μέσα από
την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον. Και όπως αποδει-
κνύεται, η υπεύθυνη συμπεριφορά επιβραβεύεται!
θέμα
Γράφει η
Πολύμνια Παναγιωτοπούλου