θεί και στους πελάτες. Για παράδειγμα,
ενημερώστε τους εάν γίνεται χρήση προϊό-
ντων από παραγωγούς της περιοχής, ενι-
σχύοντας την τοπική οικονομία, τονίστε το
εάν όλοι οι υπάλληλοί σας είναι ασφαλι-
σμένοι αποδοκιμάζοντας έτσι τη «μαύρη»
εργασία, αναφέρετέ το όταν οι κατάλογοί
σας είναι από ανακυκλώσιμο υλικό. Η νέα
πολιτική σας θα είναι και η διαφήμισή σας.
Η καλή φήμη σας θα είναι η δύναμή σας.
Οι άνθρωποι που περιβάλλουν την επι-
χείρηση, πελάτες-προσωπικό-προμηθευ-
τές, είναι ευχαριστημένοι για το «καλό»
που προσφέρεται, ο πλανήτης επιβαρύνε-
ται λιγότερο και το κέρδος αυξάνεται. Στο
τρίπτυχο Άνθρωποι-Πλανήτης-Κέρδος, λοι-
πόν, συνοψίζεται η όλη τακτική για τη λει-
τουργία μιας πιο βιώσιμης και άρα πιο κερ-
δοφόρας επιχείρησης.
Περιβάλλον για όλους
Συνεπώς, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυ-
ξης αφορά ξεκάθαρα το περιβάλλον μέσα
στο οποίο λειτουργεί μια επιχείρηση. Ένα
περιβάλλον που οφείλουμε να προστατεύ-
σουμε για να μπορέσουμε να διατηρήσου-
με την επιχείρηση και στο μέλλον. Είναι ση-
μαντικό να θυμόμαστε πάντα πως η λέξη
«
περιβάλλον» δεν περιλαμβάνει μόνο το
φυσικό περιβάλλον, αλλά κυρίως αφορά
στους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε,
στους πελάτες μας και στους τρόπους με
τους οποίους διαχειριζόμαστε μια επιχείρη-
ση – στοιχεία που οδηγούν στην ευημερία
της και στην εκπλήρωση των στόχων, σκο-
πών και φιλοδοξιών μας. Το περιβάλλον,
λοιπόν, που καλούμαστε να προστατεύσου-
με, συνδέεται με τη φύση, την κοινωνία,
τον πολιτισμό, δηλαδή κατ’ επέκταση αφο-
ρά εμάς, τις επιχειρήσεις που έχουμε, που
εργαζόμαστε ή συνεργαζόμαστε. Όλα είναι
ένας κύκλος.
Το κλειδί είναι η
συνεργασία
Σε όλες τις νέες προσπάθειες υπάρχουν
δυσκολίες, αλλά αυτό είναι το τίμημα της
πρωτοπορίας, της καινοτομίας και της δια-
φορετικότητας. Στο χώρο των επισιτιστικών
επιχειρήσεων επιβιώνουν αυτοί που βλέ-
πουν μπροστά. Κανείς δεν πρόκειται να
σας προσφέρει τίποτα, εάν δεν το ζητήσε-
τε. Ζητήστε τη συνεργασία των προμηθευ-
τών, των υπαλλήλων και των συνεργατών
σας, όπως ακριβώς οι πελάτες σας ζητούν
νέα και διαφορετικά πράγματα.
Η διαχείριση της βιωσιμότητας μπορεί
για κάποιους να είναι οικολογική συνείδη-
ση, εργαλείο μάρκετινγκ, εξέλιξη της επι-
χείρησης, κοινωνική υπευθυνότητα, μεγα-
λύτερο κέρδος ή απλώς προσαρμογή στις
νέες τάσεις της αγοράς. Δεν έχει σημασία
από ποια οπτική θα το δείτε. Καμία! Κανείς
δεν μπορεί να αρνηθεί τα θετικά οφέλη που
προσφέρει ένα σύστημα βιώσιμης διαχείρι-
σης, καθώς βοηθά την επιχείρηση να ελαχι-
στοποιήσει τον αρνητικό αντίκτυπο κάθε
ενέργειάς της. Είναι ένας τρόπος υπεύθυ-
νης συμπεριφοράς, γιατί, όπως έλεγε και η
μαγείρισσα και δεινή επιχειρηματίας γιαγιά
μου: «Κάμεις καλό, κάμεις κακό, θα ’ρθει
γυρεύοντάς σε».
<
FOOD
Service
37
θέμα
Η ευθύνη της επιχείρησης
Σήμερα οι βιώσιμες λύσεις είναι ανάγκη, καθώς
ολοένα και περισσότεροι πελάτες αποζητούν
προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από
υγιείς επιχειρήσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν έτοιμα
συστήματα, τα οποία μέσα από σταδιακές κινή-
σεις καθοδηγούν τους επιχειρηματίες προς τη
βιωσιμότητα. Ήδη στο συγκεκριμένο «παιχνίδι»
στον τουριστικό τομέα έχουν μπει tour
operators, ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία,
που πλέον αναζητούν συνεργάτες με ανάλογο
σκεπτικό. Συστήματα βιώσιμης διαχείρισης,
όπως το Travelife, το EMAS III ή οι κατευθυντή-
ριες γραμμές των ISO 14001 και 26000, βοη-
θούν τις επιχειρήσεις να κινηθούν οργανωμένα
και να εξελιχθούν ουσιαστικά. Γίνεται λόγος για
περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμες επιχειρήσεις,
καθώς δεν είναι εφικτό να μιλάμε για την από-
λυτη επιτυχία. Κάθε επιχείρηση φέρει ευθύνες
και πάντα επηρεάζει το περιβάλλον μέσα στο
οποίο δραστηριοποιείται. Πάντα θα υπάρχουν
αρνητικές επιπτώσεις, άλλοτε μικρότερες και
άλλοτε μεγαλύτερες.